Ion Iliescu refuză să se prezinte la audieri, dar vorbește despre Revoluția din 1989 pe blog

Ultima actualizare:

    Ion Iliescu este acuzat în dosarul Revoluțieifoto: Inquam Photos
Ion Iliescu este acuzat în dosarul Revoluțieifoto: Inquam Photos

Absent multă vreme din viața publică și participant la votul pentru alegerile prezidențiale din noiembrie prin intermediul urnei mobile, Ion Iliescu a devenit foarte activ la nivelul declarațiilor în ultimele zile. Primul președinte al României după Revoluție a dat un interviu pentru agenția rusă de presă TASS, publicat luni, iar miercuri a postat pe blogul personal un text despre evenimentele din decembrie 1989.

Gestul lui Ion Iliescu vine în contextul în care fostul președinte a refuzat să se prezinte la primele audieri în dosarul Revoluției, în care este acuzat de crime împotriva umanității. ”Nu vine, pentru că este reprezentat. Suntem într-o procedură care nu presupune în mod obligatoriu prezența. Ne aflăm în camera preliminară. Haideți să vedem dacă după procedura de cameră preliminară va începe judecata”, a declarat avocatului lui Iliescu la sfârșitul lui noiembrie, când a avut loc primul termen la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Pe blogul personal, Iliescu nu s-a ferit să vorbească însă despre acest subiect, punctând împlinirea a 30 de ani de la Revoluția din 1989.

”Faptele care au dus la căderea regimului ceaușist sunt cunoscute. Oricât ar căuta unii «lovituri de stat», «conspirații» și «intervenții străine», adevărul este mult mai simplu, și îl știm toți: nu se mai putea, ne ajunsese tuturor cuțitul la os, după cea mai dură perioadă de austeritate din perioada postbelică, dintr-o țară europeană. Trebuie s-o spunem: decizia lui Ceaușescu, de a plăti datoriile externe într-un timp scurt a dus la reducerea drastică a consumului intern, la raționalizarea alimentelor, energiei, combustibililor, la mizeria din școli și spitale, la forțarea exporturilor, la reducerea investițiilor în momentul în care aparatul productiv, construit în anii ‘60 și ‘70, avea nevoie de modernizare, când trebuia introdus progresul tehnologic în diverse domenii”, a explicat Iliescu. 

Cât despre ”actorii” Revoluției, fostul președinte este de părere că ”muncitorimea din marile orașe industrializate și embrionul de clasă de mijloc, constituit din intelectualitatea tehnică, economică și umanistă” au reprezentat forțele motrice.

Ion Iliescu: ”Este momentul să încetăm să căutăm vinovați”

Fostul președinte este de părere că trebuie să căutăm mai degrabă soluții, și nu vinovați pentru problemele cu care se confruntă în prezent societatea românească. ”România s-a schimbat mult în ultimii treizeci de ani. Și, cu toate greșelile, și eșecurile, schimbarea a fost una în bine. Binele nu este nici atât de mare, precum ni-l dorim, dar nici atât de mic pe cât ne place să spunem. Binele este operă colectivă, așa cum Revoluția și schimbările care au însoțit-o au fost operă colectivă. Este momentul să încetăm să căutăm vinovați în orice situație în care este nevoie de soluții. Să ne asumăm responsabilități, ca niște cetățeni conștienți de drepturile, libertățile și obligațiile noastre”, a scris Ion Iliescu.

Citește și:

Ion Iliescu rupe tăcerea, pentru agenţia rusă TASS. Ce critici aduce PSD

Ion Iliescu a solicitat din nou urna mobilă pentru a vota la alegerile prezidenţiale

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net