Ipoteze tulburătoare după cutremurele din Gorj. Ce s-ar putea întâmpla în România

Ipoteză tulburătoare! Cutremurele din Gorj ar putea fi legate de un fenomen pe care experţii îl considerau, în cazul României, de domeniul trecutului. Doctor în geodinamică la Caltech, în SUA, actualmente expert în Mexic şi în Japonia, Vlad Manea explică, pentru adevarul.ro, în ce condiţii am putea avea din nou un vulcan activ şi cât e de probabil acest lucru.

Şi în România există două  lanţuri de munţi vulcanici,  dar probabilitatea  să erupă este minoră
Şi în România există două lanţuri de munţi vulcanici, dar probabilitatea să erupă este minoră

Seismele puternice din Oltenia, într-o zonă în care nu se semnalaseră asemenea fenomene, au stârnit panică şi stupoare. Cutremurele din judeţul Gorj denotă o activitate telurică intensă, neaşteptată pentru zona respectivă, dar ar putea marca şi reapariţia unui fenomen care a mai avut loc în România în urmă cu multe mii de ani.

Doctor în geodinamică la Universitatea Caltech, în Statele Unite ale Americii, profesor şi cercetător în Mexic şi Japonia, Vlad Manea nu exclude posibilitatea ca în România să ne confruntăm cu o erupţie vulcanică. Potrivit specialistului, riscurile sunt minime, dar nu există un „nu absolut” în acest caz. „De regulă, unde sunt cutremure sunt şi vulcani. Nu peste tot, dar, în general, unde sunt cutremure sunt şi vulcani în apropiere”, explică Manea.

Referitor la România, situaţia este mai nuanţată. Departe de a fi o zonă vulcanică activă, aşa cum e, spre exemplu, Islanda, ţara noastră are vulcanii săi, stinşi însă în urmă cu mii sau chiar zeci de mii de ani.

Asta nu înseamnă că nu am putea avea parte de noi surprize, după cele din Gorj, deşi riscul este şi mai redus. Mai redus, dar practic nimic nu e imposibil”, accentuează profesorul.

Vulcanul Paricutin, apărut  pe un ogor din Mexic. Foto: Wikimedia
Vulcanul Paricutin, apărut pe un ogor din Mexic. Foto: Wikimedia

«O reacomodare de plăci tectonice»

Activitatea este foarte scăzută în timp geologic, adică rară, dar din când în când, la mii de ani, poate exista o activitate mai importantă din punct de vedere vulcanic. Aş spune că nu se pune problema să avem din nou vulcani activi şi la noi. Probabil, ceea ce se întâmplă în Gorj este o reacomodare de plăci tectonice. Aici chiar am putea spune cu mare probabilitate că nu este cazul să vorbim de apariţia unui vulcan. Dar, atenţie, 100% nu există niciodată, nu putem garanta că nu va izbucni. Nu există conceptul de 100%, poate 99% - 99,9%. Personal chiar nu cred că va fi, dar nu există nici o garanţie”, susţine Manea.

Mulţi gorjeni au ieşit speriaţi  din apartamente, după  seismul din 14 februarie
Mulţi gorjeni au ieşit speriaţi din apartamente, după seismul din 14 februarie

Pe de altă parte, e puţin probabil ca vulcanii cunoscuţi deja din România, toţi stinşi, să provoace surprize.

Dacă e să apară un vulcan nou la noi, ar fi în partea de sud, unde există activitate seismică, activitatea tectonică, că nu apar din nimic aceste cutremure”, consideră expertul.

În secolul trecut, Mexic a fost singura ţară care asistase, cred că în 1943, la naşterea unui vulcan de la zero, pe un ogor, într-un lan de porumb. Se cheamă Vulcanul Paricutin. La câteva săptămâni de la erupţie, se formase deja un mic con vulcanic de 100 de metri înălţime”, detaliază Vlad Manea.

La Târgu Jiu, elemente  din clădiri au căzut în  timpul cutremurului cu magnitudinea 5,7
La Târgu Jiu, elemente din clădiri au căzut în timpul cutremurului cu magnitudinea 5,7

Ce vulcani sunt monitorizaţi permanent în ţara noastră

În România există două lanţuri de munţi vulcanici: Oaş, Gutâi, Ţibleş, în nordul Carpaţilor Orientali, respectiv Căliman, Gurghiu şi Harghita, în sudul Orientalilor. Aceşti vulcani sunt monitorizaţi strict, ca peste tot în lume. Spre deosebire de cutremure, oamenii de ştiinţă pot prezice cu exactitate, în cele mai multe cazuri, erupţiile vulcanilor. Cel puţin în următorii zeci sau sute de ani, există certitudinea că nu vor exista surprize în munţii României. Acest lucru este valabil în privinţa vulcanilor deja cunoscuţi.

Există cazuri, foarte rare, când erupţii pot să apară practic de la zero, în zone în care nici măcar nu au existat anterior activităţi vulcanice sau cel puţin acestea nu le-au fost cunoscute experţilor. În ipoteza în care ar apărea un vulcan nou activ la noi, sudul ţării ar fi cel mai bun candidat, potrivit specialistului Vlad Manea.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
IMG 0107 jpeg
image
image
image
image
image
image
Utilaj puternic jpg
plaja pixabay jpg
Loto. Sursa foto: Impact.ro
lumina sfanta de paste jpeg
masa de paste jpg
euro valuta bani pixabay jpg
Cum să îți petreci timpul liber pe internet jpg
oua valcea1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net