Greșeala frecventă pe care multă lume o face de Sfânta Maria. Ce nume nu are nicio legătură cu această sărbătoare
Sunt aproximativ 2,2 milioane de români care își serbează onomastica în ziua de 15 august când creștinii sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului numită și Sfânta Maria Mare sau popular Sântămăria Mare. Numele Maria provine din ebraică și înseamnă „cea iubită”, „cea îndrăgită. Alături de Maria și Marian, de câțiva ani se sărbătoresc și românii care poartă numele Marius, care, însă, nu are nicio legătură cu Sfânta sărbătorită în zilele de 15 august și 8 septembrie.
Aproape 1,4 milioane de românce poartă numele Maria și peste 300.000 de bărbați au în buletin numele Marian, iar alte nume derivate din acestea sunt Mari, Meri, Mărioara, Măriuța, Marița, Mara, Mariana, Marilena, Marina, Marinela, Marița, Marusia, Măriuca, Maricica, Mia, Mioara, Marian, Marin.
Marius nu are legătură cu Maria. Semnificația numelui
Contrar aparențelor, numele de Marius nu are nicio legătură cu binecunoscutul nume de Maria, aşa cum greșit se crede.
Cu toate că unii susțin că “Marius” este un derivat din Maria, numele nu are nici o legatură cu sărbătoarea creștină, el provenind din istoria romană, și ar avea legătură, de fapt, cu zeul Mars.
Acest nume a devenit celebru în epoca republicană datorită lui Caius Marius, un vestit om de stat și comandat militar. Încercând să lămurească pe deplin originea și semnificația acestui nume, cercetătorii au ajuns la concluzia că el se apropie de cuvântul etrusc “maru”, care era numele unei funcții și care inițial a avut înțelesul de “om, individ”.
Semnificația numelui „Maria” în lume
Semnificația numelui Maria duce cu gândul la puritate, fiind purtat de mama lui Iisus Hristos. Cu toate acestea, în anumite culturi are interpretări diferite. În accepțiunea egipteană, acest nume ar putea veni de „mry”, care înseamnă iubit sau iubire.
Deși este purtat de Maica Domnului, semnificația numelui Maria este alta pentru lingviști. Aceștia cred că el provine de la numele ebraic Maryam, care se traduce prin „picătură de mare” sau „stea de mare”.
În interpretarea latină, semnificația numelui Maria este „stea de mare”.
În accepțiunea evreiască semnificația numelui Maria este „mare a amărăciunilor”.
Pentru creștini, semnificația numelui Maria vine din Noul Testament, fiind purtat de mai multe femei, cele mai importante fiind Maica Domnului și Maria Magdalena.
Deși acest nume a fost foarte apreciat de creștini, în anumite perioade a fost considerat mult prea sfânt pentru a fi folosit.
În țările vorbitoare de limbile spaniolă, franceză și engleză semnificația numelui Maria și-a păstrat proveniența biblică.
Acolo, este foarte popular ca un prenume mijlociu, întrebuințat ocazional de familiile catolice și se crede că un copil ce poartă acest nume este protejat de Sfânta Fecioara Maria.
În lumea arabă, semnificația numelui Maria vine de la forma Mariam, care a predominat în țările musulmane datorită respectului pe care îl are Islamul față de Fecioara Maria, mama lui Iisus.
Părinții musulmani își doreau ca fetele lor să semene Preacuratei în modestie, dar și în castitate.