Superstiții de Sfânta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului

În fiecare an, pe data de 15 august, credincioșii ortodocşi şi cei catolici sărbătoresc unul dintre cele mai importante evenimente ale creștinătății, Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare. La fel ca și alte sărbători religioase, sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului aduce cu ea o serie de obiceiuri, tradiţii şi superstiţii, păstrate cu sfințenie și în ziua de azi, mai ales la sate.

Adormirea Maicii Domnului. Tradiții și superstiții de Sfânta Maria
Adormirea Maicii Domnului. Tradiții și superstiții de Sfânta Maria

Sfânta Maria Mare - sărbătoare mare la români

Cunoscută popular ca Sfânta Maria Mare, sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, unul dintre cele mai importante evenimente ale creștinătății, este prăznuită în fiecare an, pe data de 15 august. Aceasta este una dintre cele mai mari sărbători din calendarul ortodox, fiind precedată de o perioadă de post de două săptămâni, post cunoscut sub numele de Postul Adormirii Maicii Domnului.  

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului face referire la mutarea Fecioarei Maria cu trupul și sufletul în Împărăția celor vii, alături de Fiul său, Isus Hristos.

Moartea ei este privită ca trecerea la viața veșnică, acesta fiind și motivul de bucurie. Fecioara Maria este una dintre cele mai îndrăgite divinități ale credincioșilor creștini, ea fiind celebrată sub diverse forme. Printre cele nouă zile de pomenire din calendar se numără Buna Vestire, Nașterea Maicii Domnului și Zămislirea Sfintei Fecioare de către Sfânta Ana.

Cum se întâmplă cu mai toate sărbătorile religioase, şi sărbătoarea Sfintei Marii aduce cu ea o serie de obiceiuri, tradiţii şi superstiţii, păstrate cu sfințenie și în ziua de azi. Iată care sunt cele mai cunoscute tradiții și superstiții de sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului.

Superstiții, tradiții și obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului

Dacă eşti însărcinată, în ziua de 14 august, premergătoare sărbătorii Sf. Maria, nu trebuie să munceşti pentru a avea o naştere uşoară şi un copil sănătos. Se crede că femeile însărcinate care nu respectă această tradiţie vor avea dureri mari la naştere.

În Transilvania, există obiceiul ca femeile măritate să ducă la biserică, dis-de-dimineaţă, fructe din recolta de struguri şi de prune, pentru a fi sfinţite de către preoţi şi împărţite apoi credincioşilor, iar cele nemăritate culeg flori din grădină, pe care le duc la biserică, aşezându-le la icoane, pentru ca familiile lor să fie protejate de boli și necazuri.

În multe sate româneşti nu se aprinde focul cu două zile înainte de această sărbătoare, deoarece oamenii riscă să se îmbolnăvească, să le ia foc acareturile şi să ia boli care pocesc pentru cei ce mănâncă gătit la foc în aceste zile, iar gospodarii vor avea recoltele blestemate şi fără roade dacă vor lucra în această zi mare.

Fetele care doresc să se mărite trebuie să spele cu apă de busuioc icoana Maicii Domnului pentru ca Fecioara să le ajute să-şi întâlnească alesul.

În alte zone, fetele care doresc să se mărite repede îşi pun busuioc proaspăt sub pernă, pentru a-şi visa jumătatea. Despre această zi se consideră că are o putere magică foarte mare, fapt pentru care, plantele de leac, culese de către tinerele necăsătorite, au forţa de a vindeca diferite boli.

Se spune că în această zi rugăciunile către Sfânta Maria sunt cele mai ascultate din tot anul, aşa că dacă ai probleme grave, nu ezita să spui o rugăciune către ea.

Conform unei alte superstiții, este interzis ca în această zi să îţi tunzi părul şi să îl arunci, la fel cum este interzis să mergi înapoi. De asemenea, este interzis scăldatul în ape curgătoare.

15 august - Ziua Marinei

Ziua Marinei Române s-a aniversat pentru prima dată în 1902, la 15 august, fiind strâns legată de sărbătoarea religioasă a Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni.

Tradiţional, ocrotitorul marinarilor în bisericile ortodoxe din România, Serbia, Bulgaria şi Grecia era Sfântul Nicolae, iar în bisericile ortodoxe din fostul imperiu rus, ocrotitorul marinarilor militari este Sfântul Andrei. Dar, din 15 august 1902 ,Maica Domnului a fost oficializată ca ocrotitoare a marinarilor militari români. De atunci, cu excepţia perioadei regimului comunist când Ziua Marinei a fost sărbătorită în ultima duminică a lunii iulie, în fiecare an la 15 august, marinarii serbează Ziua Marinei Române.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Gabriela Cristea schimbare radicală de look la Camelia Enciu, stilista și prietena Adrianei Bahmuțeanu   Facebook jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
pepco jpg
lucerna jpg
pod bastei1 jpeg
gunoi, freepik jpg
preparatul de pe vremea dacilor jpg
litere freepik jpg
Captură de ecran din 2025 01 22 la 16 04 35 png
daciana sarbu mihai morar jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net