De ce se pune busuioc sub pernă și grâu la încolțit de Sfântul Andrei

Mulți se întreabă de ce se pune, de fapt, busuioc sub pernă în noaptea de Sfântul Andrei. Această zi sfântă este una plină de superstiții, pe care mulți români le respectă cu sfințenie. O altă tradiție din data de 30 noiembrie este cea legată de punerea grâului la încolțit. Astăzi îți explicăm aceste obiceiuri, dar și alte superstiții despre care trebuie să știi, dacă vrei să îi meargă bine.

Busuioc sfințit. Sursă foto: Arhiva Click
Busuioc sfințit. Sursă foto: Arhiva Click

Noaptea de Sfântul Andrei este doar una dintre cele în care se pune busuioc sub pernă. Această plantă este asociată cu mai multe aspecte legate de religia creștin ortodoxă, dar și cu multe ritualuri transmise din generație în generație, în popor.

Citește și: Tradițiile de Sfântul Andrei, mit sau realitate? Preotul Gabriel Cazacu ne spune ce trebuie să facem cu adevărat ca să ne meargă bine

De ce se pune busuioc sub pernă în noaptea de Sfântul Andrei?

Se spune că noaptea Sfântului Andrei este una cu adevărat magică și încărcată de energie. Se mai spune că în această noapte se ridică vălul dintre lumi și încep să umble strigoii. Fetele care sunt nemăritate pot să afle cine le este ursitul dacă își pun busuioc sub pernă. 

Unele puneau un fir de busuioc sub pernă ca să îl vizeze, altele mergeau noaptea spre un gard cu ochii închiși, apoi numărau nouă pari și îl legau cu ață pe ultimul. Dacă era un par neted, bărbatul lor avea să fie unul tânăr. Dacă era un par cu cioturi, se vor căsători cu un mire bătrân.

Vezi și: Cea mai puternică rugăciune de Sfântul Andrei. Rostește-o și ți se vor îndeplini toate dorințele

În ce zile se mai pune busuioc sub pernă pentru a-ți visa ursitul?

Așa cum menționam anterior, noaptea Sfântului Andrei nu este singurul moment din an în care tinerele nemăritate pun un fir de busuioc sub pernă ca să afle ce bărbat le este predestinat.

Același lucru se mai întâmplă pe parcursul anului și în noaptea de Bobotează, precum și în noaptea de Sânziene. Boboteaza este o sărbătoare ce se ține de fiecare dată pe 6 ianuarie, în timp ce Sânzienele sau Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul este o sărbătoare notată în calendarul creștin ortodox în data de 24 iunie. Și în aceste zile, la fel ca în data de 30 noiembrie, tinerele necăsătorite apelează la acest ritual magic, transmis din bătrâni, ca să afle cine le este, de fapt, bărbatul ursit de soartă.

Iată și: Cum să pui grâu la încolţit de Sfântul Andrei şi să-l foloseşti pentru decor

De ce și când se pune grâu la încolțit de Sfântul Andrei

În fiecare an, în Ajunul zilei de Sfântul Andrei, trebuie să aștepți miezul nopții. În prima oră din data de 30 noiembrie, se pune grâul la încolțit. Poți să iei semințe să le pui în apă, iar a doua zi să le plantezi într-un ghiveci. Dacă nu ai pământ, poți să folosești un burete îmbibat cu apă sau o vată cu apă. În noaptea de Anul Nou, se privește grâul crescut. Dacă este mare și frumos, atunci anul următor va fi unul cu spor și belșug.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net