Îţi dăm reţeta grătarului perfect
Când zici 1 Mai, zici şi grătar. Şi ce-ar fi grătarul fără micii cu muştar şi o bere rece? Friptura la grătar e un deliciu fie servită în aer liber, fie gătită chiar în bucătărie, o putem personaliza după gustul nostru şi e o mâncare agreată de întreaga familie. Iată şi câteva sfaturi, pentru o friptură perfectă.
Grătar pentru femei
Femeile preferă ardeii, roşiile şi vinetele pe grătar. Aceste legume trebuie pregătite la o temperatură ridicată, pe cea mai încinsă parte a grătarului, pentru a se coace mai rapid.
Ardeii, chiar dacă sunt capia, graşi sau iuţi, sunt excelenţi pe grătar. Ardeii graşi şi cei capia pot fi consumaţi cu orez, paste sau marinaţi cu ulei de măsline şi oţet.
Ardeii iuţi pregătiţi la grătar pot fi însoţitorii excelenţi ai unor fripturi din vânat sau de porc la grătar. Pentru a mai domoli iuţeala, înainte de consum este recomandat să se îndepărteze semniţele şi membranele ardeilor iuţi.
Vinetele pregătite la grătar în coajă sau tăiate felii, fără coajă, pot fi o adevărată minune culinară.
Ca şi ciupercile pregătite la grătar, vinetele pot fi savurate cu ulei de măsline şi caşcaval ras. De asemenea, pot fi folosite la frigărui alături de ardei, ceapă, dovlecei şi roşii.
Grătar pentru bărbaţi
Bărbaţii sunt înnebuniţi după a face grătarul, dar şi după carnea aflată pe el. Fie ea de porc, vită, miel, aceasta trebuie perpelită într-un fel anume ca totul să iasă perfect.
De la porc se întrebuinţează pentru grătar tot muşchiul de o parte şi de alta a coloanei vertebrale, până sus la ceafă. Aceasta este carnea cea mai fragedă. Se lasă feliile groase, nu se bat cu ciocanul, se trec prin untdelemn, se aşază nesărate pe partea cea mai încinsă a grătarului, şi se frig.
Friptura se savurează cu bucăţele de unt şi felii de lămâie, sau cu mujdei de usturoi.
De la vacă şi viţel, de asemenea, se întrebuinţează pentru grătar muşchii din ambele părţi ale coloanei vertebrale care, apoi, se taie în felii de 2-3 centimetri grosime împreună cu vertebra respectivă. Se aşază pe o parte mai puţin încinsă a grătarului, dar se lasă mai mult la perpelit.
De la mielul tânăr de 3-5 kg, se pretează pentru grătar partea mai cărnoasă, fără prea multe pieliţe. Se taie în bucăţi de mărime potrivită, nu mai groase de 3 cm, se trec prin grăsime, se aşază pe grătarul încins şi se rumenesc pe ambele părţi.
Uite ce să nu-ţi lipsească de la picnic
Un picnic reuşit presupune să ai la tine toate cele necesare. În primul rând nu trebuie să uiţi acasă pătura pe care vei sta. Apoi fă o listă cu tot ce trebuie să iei cu tine, iar după, verific-o.