Iulian Dumitrescu, plasat sub control judiciar. Care ar fi fost mita cerută de șeful CJ Prahova
Iulian Dumitrescu a fost plasat sub control judiciar timp de 60 de zile. Şeful Consiliului Judeţean Prahova este bănuit că ar fi cerut mită 47 de milioane 500 de mii de lei, sumă din care ar fi primit puţin peste 16 milioane de lei. Acesta ar fi cheltuit numai pe vacanțe și obiecte de lux nu mai puțin de 2.975.500 de lei, în doar un an și șase luni.
Iulian Dumitrescu a fost pus sub control judiciar
Iulian Dumitrescu a fost dus la DNA, joi după-amiază, în urma percheziţiilor care au fost efectuate atât la domiciliul acestuia, cât şi la sediul CJ. Astfel că, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova fost pus sub control judiciar.
La DNA Bucureşti au ajuns anterior sora lui Dumitrescu şi cumnatul acestuia. Potrivit Digi24.ro, Iulian Dumitrescu ar fi cheltuit, într-un an și jumătate, 2.975.500 de lei numai pe vacanțe și produse de lux. În august 2023, soția acestuia ar fi primit un ceas în valoare de 29.300 de euro.
Ce spun procurorii
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 01.02.2024, a inculpaților: 1. Dumitrescu Iulian, președinte al Consiliului Județean Prahova, pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită și fals în declarații; 2. o persoană fizică, rudă cu Dumitrescu Iulian, pentru comiterea infracțiunilor de complicitate la luare de mită și fals în înscrisuri sub semnătură privată; 3. o persoană fizică, afin cu Dumitrescu Iulian, pentru comiterea infracțiunilor de complicitate la luare de mită și fals în declarații", se arată în comunicatul oficial.
Iulian Dumitrescu, acuzat de luare de mită și fals în declarația de avere
Dumitrescu este vizat de suspiciuni de luare de mită, dar și de fals în declarația de avere în dosarul în care sunt efectuate cercetări în legătură cu un contract de proiectare şi execuție a centurii orașului Mizil, scrie Antena3CNN.ro. Mai exact, procurorii suspectează faptul că președintele CJ Prahova ar fi luat mită pentru atribuirea unui contract în ce priveşte lucrările la centura ocolitoare a oraşului Mizil.
Intermediarul șpăgii ar fi fost chiar sora acestuia, spun surse din anchetă. DNA susține că Dumitrescu a cerut mită 47,5 milioane de lei de la un om de afaceri și ar fi primit 16 milioane de lei.
Cine este Iulian Dumitrescu
Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova Iulian Dumitrescu este prim-vicepreşedinte al PNL şi unul dintre cei mai influenţi oameni din partid, dar şi un om politic extrem de discret, care evită apariţiile publice. El a deţinut două mandate de senator, unul de senator de Călăraşi şi un altul de senator de Prahova.
În cea mai recentă declaraţie de avere consemnează împrumuturi consistente către partide şi către persoane fizice. La rândul său, are un credit bancar de 127.000 de euro scadent în 2036, dar datorează bani şi unei persoane fizice, 180.000 de dolari, cu termen de restituire anul acesta.
Care este averea preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova
Conform celei mai recente declaraţii de avere, completată în iunie 2023, Iulian Dumitrescu deţine împreună cu soţia un apartament de peste 150 de metri pătraţi, achiziţionat în 2008, şi unul de 45 de metri pătraţi, cumpărat în 2005, precum şi un autoturism Range Rover din 2014.
În 2023, Dumitrescu menţionează, la capitolul împrumuturi, 45.000 de euro daţi Partidului Naţional Liberal, precum şi trei împrumuturi către persoane fizice, totalizând 170.000 de lei şi 70.000 de euro. Preşedintele CJ Prahova are mai multe conturi în lei care totalizează sub 70.000 de lei.
La capitolul „Datorii”, el menţionează un credit de aproape 127.000 de euro la First Bank, scadent în 2036, precum şi un împrumut de la o persoană fizică, în valoare de 180.000 de dolari, contractat în 2012 şi scadent anul acesta. În 2022, el a încasat 164.268 de lei de la CJ Prahova. În 2020 a vândut un teren de aproape un milion de lei unei societăţi, teren situat în judeţul Ilfov şi în aceeaşi zi a vândut pentru 775.000 de lei, aceleiaşi firme, un alt teren situat în judeţul Dâmboviţa.
Au fost percheziții în 19 locații din București și Ifov
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei au efectuat, joi, percheziţii la 19 adrese situate pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Ilfov şi Prahova, inclusiv la sediul unei instituţii publice, în legătură cu fapte de corupţie şi fals. Potrivit DNA, cercetările vizează suspiciuni privind săvârşirea, în perioada 2020 - prezent, a unor infracţiuni de corupţie şi fals, de către funcţionari publici în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu.