Judecătorii stabilesc pe 14 ianuarie dacă pisicile și câinii vor fi vaccinați obligatoriu antirabic

Ultima actualizare:

    Judecătorii vor decide dacă pisicile și câinii trebuie să fie vaccinați obligatoriu antirabicFoto: ANSVSA
Judecătorii vor decide dacă pisicile și câinii trebuie să fie vaccinați obligatoriu antirabicFoto: ANSVSA

Reprezentanții Asociației Registrul Electronic al Animalelor Domestice şi de Companie (READC) se luptă în instanță ca să obțină o decizie favorabilă. Aceștia le cer judecătorilor să dea o hotărâre definitivă prin care pisicile și câinii să fie vaccinați obligatoriu antirabic.

Pisicile și câinii ar putea fi vaccinați obligatoriu antirabic. ONG-iștii de la READC se luptă în instanță de ani de zile ca să obțină această decizie, pe care o numesc ”o problemă de sănătate publică”.

Potrivit acestora, 12.000 de persoane au fost tratate ca suspecţi de infecţie cu virusul rabiei, deși ANSVSA nu a raportat oficial nici un caz.

”Vaccinarea antirabică a câinilor şi pisicilor este parte a Programului Naţional Strategic de Combatere a Bolilor Transmisibile de la animal la om. Programul multianual este gratuit, subvenţionat de la bugetul României şi Uniunea Europeană, ca strategie de Control, Supraveghere şi Eradicare a Rabiei. Programul multianual de combatere a Rabiei, trebuie gestionat, înregistrat, monitorizat şi controlat de ANSVSA, conform statutului. Programul gratuit, trebuie aplicat în totalitate de către Colegiul Medicilor, prin Medici Veterinari Concesionari pe întreg teritoriul României şi controlat de inspectorii Direcţiilor Sanitar Veterinare Judeţene. Suntem siguri că judecătorii ICCJ sunt conştienţi de importanța sănătăţii publice în coroborarea cu sănătatea animalelor care sunt un întreg. Aşteptăm acţiune rapidă şi măsuri eficiente de peste 7 ani şi 3 instanț”, au transmis cei de la READC.

Mâine, 14 ianuarie, magistrații de la Curtea Supremă ar trebui să se pronunțe în acest caz. Dacă Asociația va avea câștig de cauză, toți stăpânii de animale vor fi obligați să-i vaccineze împotriva rabiei.

Potrivit READC, în România, există oficial 9 milioane de proprietari de câini şi pisici.

Ce este vaccinul antirabic și cum se transmite turbarea

Rabia (turbarea) este o boală virală care devine fatală odată cu instalarea simptomelor. 99% dintre cazurile umane sunt transmise prin muşcătura de câine.

Se transmite la om prin muşcătură, zgârieturi sau prin contactul pielii lezate sau a mucoaselor cu saliva animalului infectat. Dacă la nivel global, principala sursă de transmitere este câinele, în SUA, liliecii reprezintă sursa cea mai importantă. Rareori, infecţia poate fi contactată prin inhalarea de aerosoli ce conţin virusul sau secundar transplantului unui organ infectat.

Ingestia de carne crudă sau ţesuturi de la animalele posibil infectate nu a fost confirmată ca sursă de infecţie. Este o afecţiune prezentă pe toate continentele, cu excepţia Antarcticii.

Cu toate acestea, peste 95% dintre decese sunt raportate în Asia şi Africa. Boala are o incidenţă mai mare în populaţiile sărace sau vulnerabile, unde vaccinurile sau imunoglobulinele rabice umane nu sunt disponibile cu uşurinţă.

Victimele cele mai frecvente par a fi copiii din populaţiile rurale (5-14 ani). Prevenţia bolii se poate face prin: eliminarea rabiei în rândul câinilor (vaccinarea acestora este strategia cea mai eficientă din punctul de vedere al costurilor) şi imunizarea pre-expunere a populaţiei la risc (arii rurale asociate cu activităţi în aer liber: ciclism, căţărare, campare), explică cei de la romedic.ro.

Citește și: 

Timișorenii care cresc câini și pisici la bloc au nevoie de acordul vecinilor. Decizia a fost luată în instanță

Cum împrieteneşti un câine cu o pisică

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
shutterstock 2304929435 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
test cancer prostata jpg
Alejandro Mayorkas intalnire cu ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru Foto Ambasada României in SUA jpg
casatorie shutterstock jpg
Partie de schi inFranța- Les Gets FOTO Shutterstock
moarte  sursa foto   Shutterstock jpg
crin antonescu inquam jpg
Horatiu Potra soseste la sediul IGPR  Foto Inquam Photos Octav Ganea (2) jpg
Taxa pe urina jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net