Kamala Harris și Klaus Iohannis, declarație de presă comună: „NATO va acționa pentru apărarea fiecărui stat aliat”

Ultima actualizare:

Vicepreședintele SUA Kamala Harris a ajuns vineri, 11 martie, la București, marcând prima vizită oficială în România, care vine în contextul războiului ruso-ucrainean, care a ridicat semne de întrebare și în privința siguranței țării noastre. Harris și șeful statului, Klaus Iohannis, au susținut o conferință de presă comună, unde au adresat principalele subiecte ale momentului.

Kamala Harris și Klaus Iohannis au susținut o conferință de presă comună Foto: Inquam/Octav Ganea
Kamala Harris și Klaus Iohannis au susținut o conferință de presă comună Foto: Inquam/Octav Ganea

Kamala Harris a ajuns la Palatul Cotroceni, unde a fost primită de către președintele Klaus Iohannis. Cei doi au purtat o discuție preț de o oră și jumătate, urmată de o conferință de presă comună, în care au fost făcute mai multe declarații pe marginea subiectului.

Kamala Harris și Klaus Iohannis, declarație de presă comună

Prin această vizită, Statele Unite ale Americii vor să întărească ideea de susținere a statelor de pe Flancul Estic al NATO, printre care și România. Iată principalele declarații ale președintelui Iohannis!

  • „Vizita dumneavoastră reflectă încă o dată profunzimea și solidaritatea parteneriatului strategic bilateral și angajamentul SUA pentru securitatea României și a aliaților de pe flancul estic.
  • Doamna vicepreședinte a reconfirmat în cadrul discuțiilor de astăzi angajamentul deplin al SUA privind articolul 5 din Tratatul NATO. Acest articol garantează că orice încercare de afectare a securității a unui stat NATO va primi răspunsul prompt, ferm, decisiv al întregii alianței.
  • NATO va acționa fără ezitare pentru apărarea fiecărui stat aliat, inclusiv a României. Este un scenariu pe care cu toții dorim să-l evităm, dar noi, ca aliați, nu vom ceda niciun milimetru în ceea ce înseamnă respectarea angajamentelor care ne leagă. Am mulțumit pentru consolidarea prezenței militare a SUA în România.
  • Am discutat despre necesitatea în acest context tensionat a creșterii în continuare a prezenței militare americane și aliate în România pe termen lung ca măsură suplimentare de asigurare a securității țării noastre și a întregii regiuni.
  • România a înțeles că siguranța începe acasă și în acest sens am luat decizia de a crește cheltuielile pentru apărare de la 2% la 2,5%, fapt apreciat de partea americană. Este necesară operaționalizarea cât mai rapidă a grupului de luptă NATO pe teritoriul României.
  • Am discutat astăzi și despre coordonarea noastră în vederea unui răspuns comun în fața acestor provocări fără precedent, îndeosebi în plan umanitar. După cum cunoașteți, am decis operaționalizarea la Suceava a facilității logistice umanitare, un așa numit hub, care inclusiv cu sprijinul UE are rolul de a colecta și coordona donațiile internaționale în domeniului ajutorului umanitar pentru cetățenii ucraineni. Am invitat și SUA să sprijine activitatea acestui centru.
  • Aniversăm 25 de ani de la parteneriatul nostru strategic, care se află acum la cel mai înalt nivel din istoria sa.
  • Pot să subliniez că nu avem date care indică faptul că România ar fi țintită printr-o agresiune. Pe de altă parte, este foarte clar că această acțiune a Rusiei, acest război declanșat împotriva Ucrainei a produs cu certitudine un rezultat vizibil ferm, clar și acesta este unitatea NATO și hotărârea aliaților din NATO de a sta împreună și de a se apăra împreună.”

Principalele declarații ale vicepreședintelui SUA, Kamala Harris: „Vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO”

Ultima vizită a unui vicepreședinte american în România a fost în 2014, când Joe Biden, actualul lider de la Casa Albă, a venit la București. Iată principalele declarații ale Kamalei Harris!

  •   „Sub conducerea președintelui Iohannis, România a fost extraordinară prin generiozitate și curajul pe care l-a arătat în acest moment. Am văzut cum ați primit refugiați și știm greutățile pe care le întâmpinați geografic. Ați arătat mult curaj.
  •   Noi luăm foarte în serios acest lucru și suntem gata să acționăm și să înțelegem că un atac asupra unui stat NATO, este un atac asupra NATO. Vom apăra fiecare centrimetru din teritoriul NATO. Sunt în România să întăresc acest angajament și să mulțumesc poporului român.
  •   Vrem să mulțumim poporului român pentru că ați primit refugiații și ați oferit înțelegere.
  • SUA sunt angajate pentru apărarea României. Este o situație dinamică și tot timpul evaluăm situația care este există. În ceea ce privește comportamentul lui Putin nu pot specula, dar suntem foarte fermi și ca membri NATO un atac asupra unei țări este un atac asupra tuturor.
  •   De la început, SUA a încercat să se angajaze în activitități diplomatice. Putin nu a arătat nicio intenție să se implice în acțiuni diplomatice, am văzut acest lucru și la conferința de la Munchen. Noi am menținut activitatea noastră. Am observat de la Putin minciuni, dezinformare și agresiune. Noi considerăm că diplomația este modalitatea de a se rezolva aceste probleme și să ne asigurăm că aliații sunt puternici și există consencințe serioase.
  •   Am discutat cu președintele Iohannis despre toate problemele. Trebuie să înțelegem că suntem tot timpul în comunicare cu președintele Iohannis și legat de vulnerabilitatea situației în zona. Ne dăm seama de locul geografic al României și ne uităm și la ceilalți aliați din regiune. În ultimele săptămâni am întârit sprijinul nostru.”

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!   

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Hotel Ambasador Bucuresti FOTO Shutterstock
image
image
image
image
image
image
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Soldat ucrainean cu telefonul în mână FOTO Profimedia
buletin carte de identitate foto mai
image
actualitate.net
image
actualitate.net