Klaus Iohannis: Am suspendat ședința CSAT pentru emiterea avizului necesar rectificării bugetare
Războiul dintre Guvern și Palatul Cotroceni se poartă cu toate armele. Un nou episod s-a derulat marți, când preşedintele Klaus Iohannis a suspendat ședința CSAT care trebuia să avizeze rectificarea de buget. Înainte de discuții, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, avertizase că indiferent de avizul CSAT, rectificarea va fi adoptată de Guvernul Dăncilă.
Ședința CSAT a început la ora 13.00, iar după o oră, președintele Klaus Iohannis a ieșit la declarații.
”Guvernul a publicat un proiect de rectificare în august, puternic pozitivă. Totuși spre surprinderea multora pe o rectificare puternic pozitivă guvernul a propus tăieri semnificative la instituții din zona securității naționale. Ulterior a venit cu un nou proiect. Este inexplicabil de ce s-a insistat în continuare pe diminuarea fondurilor instituțiilor din zona securității naționale. Guvernul nu a venit cu explicații”, a explicat președintele României de ce a atacat modul în care Guvernul Dăncilă a prezentat rectificarea bugetară. .
”Nu s-a obținut consens și nu s-a dat aviz. Prin suspendarea ședinței CSAT am creat posibilitatea Guvernului să revină cu un nou proiect de rectificare. Nu e admisibil să punem în pericol securitatea României”, a concluzionat cel mai important om din România.
El a îndemnat Guvernul Dăncilă la reanalizarea modului în care a fost făcută rectificarea bugetară, acuzând că în prezent este dominată de”considerente politice”.
”Dacă dorim să insistăm pe șicane politice, lucrurile s-ar putea corecta mai greu”, a încheiat Iohannis.
Guvernul spera ca la această ședința să existe consens, să se ajungă la o înțelegere. După primul proiect al rectificarii, din luna august, președintele a criticat dur propunerea făcută de Guvern, prin care Administrația Prezidențială pierde 20 la sută din bani, și a acuzat guvernul de sabotaj bugetar.
În proiectul rectificarii bugetare, cele patru servicii secrete - SRI, STS, SIE ȘI SPP - dar și Administrația Prezidențială au de pierdut. Avizul CSAT nu poate lipsi de pe rectificarea bugetară la instituțiile de apărare, dar odată obținut este consultativ, așadar Guvernul poate să ia în calcul sau nu propunerile făcute în această ședința.
Surse din PSD au anunțat înainte de ședință că rectificarea urmează să fie adoptată în guvern miercuri sau joi.
Potrivit legii, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării este condus de preşedintele ţării, secondat de premier, iar membrii sunt şase miniştri, împreună cu directorii SRI, SIE, şeful Statului Major şi un consilier prezidenţial. Deciziiile Consiliului Suprem de Apărare a Ţării se iau în consens, adică e nevoie de acordul tuturor membrilor pentru adoptarea unei hotărâri