Klaus Iohannis: «Nu putem lăsa corupția să se întindă până ucide»
Vineri seară (30 octombrie), un incendiu îngrozitor a izbucnit în clubul Colectiv din București. 30 de oameni au murit, iar peste 150 de persoane se zbat între viață și moarte după ce au suferit arsuri grave și au fost intoxicați cu fumul negru.
Incendiul a pornit de la scânteia unei artificii, care a ajuns pe buretele de izolare fonică, iar în numai câteva clipe, flăcările au cuprins întregul tavan. Din spusele martorilor, „instalația pirotehnică” era formată, de fapt, din câteva artificii specifice celor așezate pe torturile aniversare, artificii care nu sunt considerate un pericol. Cu toate acestea, o serie de nereguli produse în administrația clubului a distrus zeci de familii.
Se pare că localul nu deținea o autorizație din partea ISU pentru un astfel de act pirotehnic. Mai mult, măsurile de siguranță în cazul unui incendiu erau precare, nu existau ieșiri de urgență, iar oamenii au format o adevărată busculadă la singura ușă deschisă. Incendiul s-a extins atât de repede și pentru că materialul folosit la izolarea fonică nu era ignifug.
În acest context, s-au sesizat o serie de încălcări ale legii. Președintele Klaus Iohannis a avut și el o reacție despre acest caz, susținând că ceea ce i-a ucis pe tineri în tragica noapte de vineri a fost corupția.
Urmărește mesajul președintelui Klaus Iohannis
„În aceste momente avem datoria să învăţăm o lecţie, din păcate plătită cu atâtea vieţi, cu atâta suferinţă. Nu mai avem voie să tolerăm incompetenţa unor autorităţi, ineficienţa unor instituţii, nu mai putem lăsa corupţia să se întindă până ucide. Trebuie să ne asumăm fiecare, pe deplin, rolul de cetăţeni activi şi implicaţi, care ştiu să acţioneze împreună, pentru că le pasă de societatea şi ţara în care trăiesc. Zecile de tineri loviţi crunt şi familiile lor merită acest angajament al nostru. Fie că ne îndreptăm gândul spre cei ce au pierit în incendiul devastator, fie că ne rugăm pentru sănătatea şi supravieţuirea tinerilor care se luptă pentru viaţă în spitale, trebuie să privim această tragedie cu toată compasiunea, dar şi cu toată responsabilitatea. Sunt momente când o naţiune îşi dă măsura coeziunii, a solidarităţii şi, până la urmă, a tăriei sale. Ne-au arătat-o deja sute de asistente,