Klaus Iohannis și Joe Biden, întâlnire pentru securitatea României la Summitul NATO

În aceste momente la Bruxelles are loc întâlnirea liderilor țărilor NATO consacrată razboiului din Ucraina, iar România este reprezentată de președintele Klaus Iohannis. Acesta a discutat deja cu cel mai important om prezent, Joe Biden, președintele SUA.   

Joe Biden și Klaus Iohannis, o întâlnire pentru liniștea României. Sursa foto: captură antena3.ro
Joe Biden și Klaus Iohannis, o întâlnire pentru liniștea României. Sursa foto: captură antena3.ro

Cei mai puternici oameni ai lumii stau, la această oră, faţă în faţă la summitul istoric al NATO, care are ca temă principală invadarea Ucrainei de către Rusia. Sunt aşteptate decizii cruciale, mai ales că liderii europeni şi preşedintele Americii fac front comun în faţa Rusiei. 

Cum a decurs întâlnirea Iohannis-Biden 

Potrivit antena3.ro, președintele României, Klaus Iohannis, s-a întâlnit, în această dimineață cu președintele american Joe Biden. Cei doi și-au strâns mâna și au discutat, preț de câteva minute, în prezența secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, și a secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană. 

NATO, UE și SUA pregătesc decizii importante 

După summitul NATO urmează alte două întâlniri extrem de importante. Este vorba despre summitul G-7 şi reuniunea şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană, toate având ca subiect invadarea Ucrainei de către Rusia. 

În acelaşi timp, Uniunea Europeană va adopta o nouă politică de apărare comună, numită Busola Strategică. Aceasta va permite UE să-şi creeze o forţă de reacţie rapidă, formată din 5.000 de militari. 

Forța de reacție rapidă va fi creată potrivit sursei citate pe baza unităților militare comune pe care Uniunea le are din 2007, dar care nu au fost folosite niciodată.  

Ce a declarat Klaus Iohannis 

Președintele Klaus Iohannis a declarat, astăzi, la summitul de la Bruxelles, că NATO a aprobat grupul de luptă ce va fi poziționat în Romania și a salutat decizia unui asemenea grup multinațional. 

”Este al doilea summit NATO într-o lună de când Rusia a atacat complet neprovocat Ucraina. Ne întâlnim pentru a discuta situația din Ucraina, măsurile pe care vrem să le luăm. Dorim să dovedim că suntem uniți și în NATO, și în relația transatlantică.  

Vrem să discutăm cum putem să ajutăm în continuare Ucraina, e vorba de ajutor umanitar. Vrem să discutam și lucruri foarte importante: consolidarea flancului estic NATO. Ele vor face obiectul mai multor runde de discuții 

Avem o veste foarte bună: conform declarației lui Jens Stoltenberg, deja NATO a aprobat grupul de luptă care va fi poziționat în România, e cel pe care l-am solicitat, am sperat să se realizeze repede și s-a realizat. 

Este acel grup de lucru pentru care Franța va fi națiune-cadru. Urmează discuții să vedem cine mai participă. Sunt foarte bucuros că s-a decis deja.  

Românii pot sta liniștiți, România este în siguranță, este apărată de cea mai mare alianță, dar nici îngrijorările legate de Moldova nu au o justificare, nu există niciun fel de date, în afară de speculații în media, că Moldova ar fi ținta vreunui atac sau ar fi planificată o acțiune care privește Moldova. 

Niciun român nu trebuie să se teamă. Militarii noștri sunt bine pregătiți, România nu e în pericol”, a anunțat Klaus Iohannis citat de antena3.ro  

NATO trimite noi trupe pe flancul estic 

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a anunțat miercuri că alianța nord-atlantică va înființa patru noi grupuri de luptă în România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia. Grupurile de luptă ale NATO sunt compuse din circa 1.000 de militari și au rolul de a ajuta statele-gazdă să își pregătească defensiva. 

Franţa a decis trimiterea a 500 de militari în România, în cadrul unei misiuni a Alianţei Nord-Atlantice, în contextul acţiunilor de consolidare a apărării flancului estic al NATO

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
1 florin piersic png png
image
image
image
image
image
image
semnare jpg
jais flight shutterstock jpg
Biserica Greaca Braila  jpg
harold terens afp jpg
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
image png
caini avion jpg
ion antonescu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net