În ce condiții Rusia ar putea ameninţa direct România. «Discuţia s-a schimbat de o săptămână»

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

Politologul Narciz Bălășoiu, profesor la Academia de Studii Economice București, a explicat pentru Adevărul în ce măsură războiul din Ucraina poate deveni periculos pentru România și cât de în siguranță este țara noastră în calitate de membru NATO.

tancuri smardan ministru dusa vant primavara 15 jpeg

Narciz Bălăşoiu, specialist în domeniul ştiinţelor politice şi director al Centrului de Prevenire a Conflictelor şi Early Warning, susține că România şi celelelate state NATO din flancul estic sunt în siguranţă, însă situaţia ar fi putut scăpa de sub control dacă „războiul-fulger” plănuit de Rusia ar fi dat roade. 

”Ceea ce trebuia să fie o operaţiune-fulger de 48 de ore, ori o incursiune în pas de defilare ce păstra mai curând atmosfera unei parade militare, iată că s-a transformat într-un teren cu nisipuri mişcătoare  pentru armata rusă.

Sunt astfel înclinat să creditez informaţia conform căreia strategii şi tacticienii ruşi şi-au întemeiat planificarea pornind de la premisa că 40%-50% din forţele ucrainene nu se vor angaja într-o coliziune militară cu armata «frăţească», ceea ce ar fi condus la un scenariu fundamental diferit”, a explicat Bălășoiu într-un amplu interviu pentru Adevărul.

Citește și: Dilema românului în caz de război: soldat sau fugar? Ce ar face dacă România ar fi atacată

Specialistul atrage, totuși, atenția că, în ciuda rezultatelor dkin cele trei săptămâni de conflict în Ucraina, armata rusă dispune încă de ascendentul gabaritului.

”Are putere de foc pe care o poate dezlănţui asupra celor mai importante centre urbane, însă trebie spus că într-o astfel de abordare va rata obiectivul politic. O baie de sânge va antagoniza visceral populaţia ucraineană, deschizând astfel calea unui război de uzură, cu costuri incomensurabile (financiare şi umane) pentru Moscova.

Lăsând deoparte teza iraţionalităţii lui Putin, nu cred că obiectivul acestuia a fost de a înfige steagul rus într-un morman de moloz şi fiare contorsionate”, a spus specailistul pentru sursa citată.

România are motive să se teamă că urmează la rând, pe lista Rusiei?

La întrebarea dacă România are motive să se teamă de un eventual atac al Rusiei, specialistul a explicat că discuția de acest scenariu ”s-a schimbat semnificativ în ultima săptămână”.

Citește și: Unde ne adăpostim dacă începe războiul? Câte buncăre se află în România

Astfel, dacă Rusia și-ar fi îndeplinit obiectivul de a supune Kievul printr-o intervenție rapidă, de numai câteva zile, păstrându-și atât capitalul de imagine, cât și forța armată, un asemenea scenariu n-ar fi fost deloc exclus.

”Actuelmente, aş îndrăzni să spun că armata Federaţiei Ruse a trecut printr-un proces de demitizare. Limitele şi vulnerabilităţile vădite de actuala incursiune din Ucraina îmi alimentează speranţa că nivelul de ambiţie al Moscovei a suferit ajustări substanţiale. Iată că un război nu se câştigă doar cu putere de foc. Nu este un simplu calcul contabil ce contrapune depozitele de muniţie ale actorilor implicaţi.”

Citește interviul integral pe Adevarul.ro

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google NewsFacebook și Instagram!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
shutterstock 2304929435 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
man at supermarket jpg
banner Anca Turcasiu png
medic_consult medical_shutterstock 158366573 jpg
napoli 5711208 1280 jpg
Aventura prin Dobrogea a faimosului Hans Christian Andersen  Peripeţiile fascinante, publicate apoi în Danemarca jpeg
jewels 1090711 1280 jpg
4 front asistati jpg
durau jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net