«L-am întrebat pe copil dacă să-i donez organele»

image
Dumitru Daniliuc îşi alină durerea pierderii băiatului cu Edera, fiica lui de 9 aniFotografii: Sever Gheorghe

Întâlnire emoţionantă, luni, la bisericuţa din curtea Institutului Fundeni din Capitală. Oameni care acum sunt în viaţă datorită faptului că li s-a transplantat un organ donat s-au rugat pentru salvatorii lor trecuţi la cele veşnice. Alături le-a fost şi tatăl unui băiat de 16 ani, care a salvat patru vieţi.

Din bisericuţa de lemn, cu hramul „Sfinţii doctori fără de arginţi Cosma şi Damian”, de la Fundeni s-au înălţat luni la cer rugăciuni pentru odihna celor care au donat organe, salvând, astfel, alte vieţi.

„Ne bucurăm că suntem împreună: donatori, primitori, medici şi Bunul Dumnezeu. Avem un mesaj de mulţumire, de recunoştinţă pentru ceea ce am primit, pentru darul Bunului Dumnezeu şi pentru bunăvoinţa voastră datorită cărora noi trăim”, a rostit în deschiderea ceremoniei Gheorghe Tache, preşedintele Asociaţiei Transplanţilor din România, şi el beneficiarul unui rinichi.

simeon stalpnicul png

E foarte greu să decizi ca organele unei persoane dragi să fie prelevate şi apoi transplantate. Aşa a  fost şi pentru Dumitru Daniliuc (57 de ani), din Petroşani. În 2 mai 2000, avea  să primească un telefon care l-a dărâmat: „Am fost anunţat că băiatul meu, care urma să împlinească 16 ani peste o săptămână, a fost lovit de o maşină pe trecerea de pietoni. L-au dus la Timişoara. Era foarte grav. După două zile, profesorul Săndesc m-a abordat în legătură cu donarea organelor. M-am dus lângă copil şi am stat peste noapte lângă el. Deja se învineţise, era în moarte cerebrală. L-am întrebat dacă el ar vrea şi am simţit că îşi dorea acest lucru. Ştiam că va muri şi am zis ca măcar o parte din el să rămână în viaţă. A doua zi mi-am dat acceptul”, ne-a povestit cu glas tremurând tatăl.

A aflat, apoi, că inima copilului său a fost transplantată unui băiat de aceeaşi vârstă.  „L-am cunoscut pe cel care a beneficiat de ficat. Mi-a povestit că, după transplant, viaţa lui s-a schimbat. A început să joace fotbal şi să-i placă muzica rock, lucruri care-i plăceau şi fiului meu”, a completat Dumitru Daniliuc, a cărui suferinţă este alinată de nouă ani încoace de fiica lui, Edera, venită şi ea la ceremonie.

Maria Rusen, 54 de ani, din Bucureşti, e beneficiara unui organ salvator. „În 2007, am aflat că sufăr de pielonefrită, iar în 5 iunie 2011, am făcut transplantul de rinichi, la Cluj. Ştiu de la cine am primit rinichiul, deoarece cazul donatorului meu a fost mediatizat. E vorba de un tânăr student, de 20 de ani, Mihai, care venea cu trenul de la Sfântu Gheorghe la Braşov, pentru că avea un examen. A adormit în tren şi, când s-a trezit şi a văzut că trenul plecase din gară, a sărit. A fost rănit foarte grav şi a intrat în moarte cerebrală. După transplant am fost la el la cimitir”, ne-a mărturisit Maria.

Mihai Bendeac
zanni
https   www cancan ro wp content uploads 2022 05 vladuta lupau webp
Ruxi și cristi mitrea
img (3) jpg
Gigi Hadid și Kanye West
BeFunky collage (26) jpg
tudor chirila 2 jpg
drona
Taremi2 jpg
image
image
image
image
grasime corporala
Mig 21 LanceR Fortele Aeriene Romane sursa roaf ro jpg
Angajaţii de la vulcanizare au deja primii  clienţi, dar se pregătesc de valul ce urmează  jpeg
repartitoare jpeg
telefon volan jpeg
whatsapp  pixabay