«L-am întrebat pe copil dacă să-i donez organele»

Ultima actualizare:

    Dumitru Daniliuc  îşi alină durerea  pierderii băiatului cu  Edera, fiica lui de 9 aniFotografii: Sever Gheorghe
Dumitru Daniliuc îşi alină durerea pierderii băiatului cu Edera, fiica lui de 9 aniFotografii: Sever Gheorghe

Întâlnire emoţionantă, luni, la bisericuţa din curtea Institutului Fundeni din Capitală. Oameni care acum sunt în viaţă datorită faptului că li s-a transplantat un organ donat s-au rugat pentru salvatorii lor trecuţi la cele veşnice. Alături le-a fost şi tatăl unui băiat de 16 ani, care a salvat patru vieţi.

Din bisericuţa de lemn, cu hramul „Sfinţii doctori fără de arginţi Cosma şi Damian”, de la Fundeni s-au înălţat luni la cer rugăciuni pentru odihna celor care au donat organe, salvând, astfel, alte vieţi.

„Ne bucurăm că suntem împreună: donatori, primitori, medici şi Bunul Dumnezeu. Avem un mesaj de mulţumire, de recunoştinţă pentru ceea ce am primit, pentru darul Bunului Dumnezeu şi pentru bunăvoinţa voastră datorită cărora noi trăim”, a rostit în deschiderea ceremoniei Gheorghe Tache, preşedintele Asociaţiei Transplanţilor din România, şi el beneficiarul unui rinichi.

simeon stalpnicul png

E foarte greu să decizi ca organele unei persoane dragi să fie prelevate şi apoi transplantate. Aşa a  fost şi pentru Dumitru Daniliuc (57 de ani), din Petroşani. În 2 mai 2000, avea  să primească un telefon care l-a dărâmat: „Am fost anunţat că băiatul meu, care urma să împlinească 16 ani peste o săptămână, a fost lovit de o maşină pe trecerea de pietoni. L-au dus la Timişoara. Era foarte grav. După două zile, profesorul Săndesc m-a abordat în legătură cu donarea organelor. M-am dus lângă copil şi am stat peste noapte lângă el. Deja se învineţise, era în moarte cerebrală. L-am întrebat dacă el ar vrea şi am simţit că îşi dorea acest lucru. Ştiam că va muri şi am zis ca măcar o parte din el să rămână în viaţă. A doua zi mi-am dat acceptul”, ne-a povestit cu glas tremurând tatăl.

A aflat, apoi, că inima copilului său a fost transplantată unui băiat de aceeaşi vârstă.  „L-am cunoscut pe cel care a beneficiat de ficat. Mi-a povestit că, după transplant, viaţa lui s-a schimbat. A început să joace fotbal şi să-i placă muzica rock, lucruri care-i plăceau şi fiului meu”, a completat Dumitru Daniliuc, a cărui suferinţă este alinată de nouă ani încoace de fiica lui, Edera, venită şi ea la ceremonie.

Maria Rusen, 54 de ani, din Bucureşti, e beneficiara unui organ salvator. „În 2007, am aflat că sufăr de pielonefrită, iar în 5 iunie 2011, am făcut transplantul de rinichi, la Cluj. Ştiu de la cine am primit rinichiul, deoarece cazul donatorului meu a fost mediatizat. E vorba de un tânăr student, de 20 de ani, Mihai, care venea cu trenul de la Sfântu Gheorghe la Braşov, pentru că avea un examen. A adormit în tren şi, când s-a trezit şi a văzut că trenul plecase din gară, a sărit. A fost rănit foarte grav şi a intrat în moarte cerebrală. După transplant am fost la el la cimitir”, ne-a mărturisit Maria.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Charlene și Albert de Monaco GettyImages 2162706103 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
saguna jpg
reumatism jpg
bani euro pixabay jpg
mihaela bilic instagram jpg
brad craciun jpg
dan marin roveolutie webp
spitalul stomatologic jpeg 2 jpeg
Lucrări la Palatul de Justiție din Deva. Secolul al XIX-lea, Foto: arhiva personală dr. Lucian Ștefan
image
actualitate.net
image
actualitate.net