La început de 2024 va fi o iarnă așa cum nu s-a mai văzut. Meteorologii, avertizare pentru primele zile ale anului viitor

Alina Șerban, meteorolog la Administrația Națională de Meteorologie (ANM), a raportat vineri, în cadrul unei intervenții la Antena 3 CNN, că Europa, inclusiv România, va experimenta anomalii termice începând cu debutul anului 2024.

La munte, după Revelion, va mai fi zăpadă / foto: Pixabay
La munte, după Revelion, va mai fi zăpadă / foto: Pixabay

„Se pare că încheiem un an extrem de cald și această tendință se va menține. Deși dimineața pare rece, trebuie să ne amintim în ce perioadă a anului ne aflăm. Pe harta meteorologică, în nuanțe de roșu și roșu intens, se observă că majoritatea Europei, inclusiv România, se confruntă cu temperaturi mai ridicate decât normalul pentru această perioadă.

Aceste anomalii termice vor persista în zilele următoare și la începutul anului viitor. În România, vom avea temperaturi între 4-5 grade și maxim 7-8 grade în Maramureș, Transilvania și nordul Moldovei, iar în alte regiuni temperaturile maxime vor depăși 10 grade, atingând chiar 13-15 grade. Sunt așteptate valori mai ridicate în sud”, a spus meteorolaga. 

Temperaturile minime vor fi, de fapt, ridicate

Temperaturile minime vor mari în majoritatea țării, cu valori pozitive în vest, sud și est, dar negative în centrul și nordul țării, cu cele mai scăzute temperaturi în estul Transilvaniei.

În noaptea de Revelion, se așteaptă un tablou termic similar. Temperaturi negative vor fi în Transilvania, Maramureș și zonele deluroase din Oltenia și Muntenia, iar în rest temperaturi ușor pozitive. La București, se preconizează 12-13 grade ziua și 0 sau -1 grad noaptea.

Pe 31 decembrie, situația termică rămâne constantă, urmând o ușoară răcire pe 1 ianuarie 2024, cu o tendință ulterioară de încălzire.

Cât privește precipitațiile, acestea vor fi sporadice, mai frecvente în noaptea de Revelion în vestul și nord-vestul țării, iar săptămâna următoare e posibil să avem nori ce vor traversa țara, cu precipitații mai degrabă lichide și lapoviță sau ninsoare pe crestele montane.

Va fi zăpadă la munte?

Condițiile de turism montan rămân valabille „În ceea ce privește zăpada la munte, există deja un strat în curs de topire din cauza temperaturilor ridicate. Se așteaptă condiții similare în zilele următoare, cu zăpadă disponibilă pentru sporturile montane, dar în diminuare.

Pe litoral, vremea va fi plăcută, cu posibile intensificări ale vântului, temperaturi de zi până la 10-12 grade și pozitive noaptea, de 2-4 grade, în absența precipitațiilor.

Un alt aspect de interes pentru noaptea de Revelion este formarea ceții, care se preconizează să apară după miezul nopții”, a declarat Alina Șerban.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
furtuna Italia tren  jpeg
parfum_shutterstock 1498408832 jpg
zone depromenada in cucuresti calea victoriei jpeg
Femeie bolnava in pat - eutanasiere - ingrijire FOTO Shutterstock
NATO Joint Warfare Centre jpg
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
supermarket 5202138 1280 jpg
aeroport cluj pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net