La Londra a primit 7,1 milioane de lire sterline. La București, 125.000 de euro
Adrian Ghenie este, o știu déjà mulți dintre români, cel mai în vogă pictor român al momentului. La 39 de ani, băimăreanul școlit la Cluj și stabilit la Berlin a dat lovitura pe piețele europene și nord-americane, reușind să se impună pe lista scurtă a celor mai importante case mondiale de licitație.
Totul a plecat în 2014, când „Sotheby’s” i-a vândut un tablou, „The Fake Rothko”, cu 1,77 milioane de euro.
În 2016 a venit mai mult decât consacrarea. În februarie, tot la „Sotheby’s”, a vândut lucrarea „The Sunflowers, în 1937”, inspirată de „Floarea Soarelui” de Vincent van Gogh pentru patru milioane de euro. Inițial fusese estimată la cel mult 400.000 de euro.
A urmat, în octombrie, la Londra, „Nickelodeon”, o lucrare vândută la „Christie’s” cu nouă milioane de dolari. Sau 7,1 milioane de lire sterline, un veritabil record pentru artistul român. În urmă cu opt ani, la data pictării acestui tablou, „Nickelodeon”, cotația de vânzare era de maxim 1,5 milioane de lire sterline.
Piața de artă din România e cu totul altceva decât cea de la Londra
Zilele trecute Ghenie a intrat „în concurs” și la București, cu ocazia unei licitații organizate de cunoscuta casă de licitații, „Artmark”. Băimăreanul a pus la bătaie un tablou mai vechi, „Christ”, din perioada conturării maturităţii sale stilistice. Estimarea de vânzare, ținând cont și de piața românească s-a situat undeva între 12.000 și 18.000 de euro.
În cele din urmă, după aproape 20 de minute de licitație continuă, „Christul” lui Ghenie a fost adjudecat pentru 125.000 de euro.
Cei de la „Artmark” au apreciat performanța încă tânărului pictor, precizând că Adrian Ghenie a intrat astfel în elita marilor artişti vânduţi cu peste 100.000 euro în piaţa românească (topul îi include printre alții pe Nicolae Grigorescu, Ion Andreescu, Ștefan Luchian, Theodor Aman, Victor Brauner, Marcel Iancu, Camil Ressu şi Ion Ţuculescu).
Ghenie ocupă, astfel, potrivit aprecierilor celor de la „Artmark”, „locul nouă în așa-numitul Top 100 al Marilor Maeștri ai Artei Românești, reprezentând cu succes poziţia celui mai vândut din segmentul de avangardă și contemporană (în fața lui Victor Brauner, adjudecat în 2013 pentru 120.000 euro, respectiv al lui Ion Țuculescu, adjudecat în 2011 pentru 105.000 euro).
Pe de altă parte, trebuie reamintit că recordul la prețul de vânzare în topul pictorilor români din toate timpurile îl deține, din 2011 încoace, o lucrare de Nicolae Grigorescu – „Țărăncuță odihnindu-se”, pentru care s-a achitat 270.000 de euro.