La un an de la tragedie, Ionuţ Anghel a făcut o adevărată minune
Un ghemotoc de patru ani a plătit cu viaţa ca autorităţile să ia măsuri pentru protejarea populaţiei de maidanezii agresivi. La un an de la sfârşitul tragic al lui Ionuţ Anghel, băieţelul sfâşiat de o haită de câini abandonaţi în Capitală, se văd şi primele rezultate notabile.
La 2 septembrie 2013, un băieţel de doar patru ani ne atrăgea atenţia că străzile Capitalei nu sunt sigure pentru copiii noştri nici măcar în timpul zilei. Ionuţ Anghel a fost sfâşiat de o haită de maidanezi pe un teren viran din apropierea Parcului Tei, îngrozind o ţară întreagă. Sub presiune publică, autorităţile centrale şi locale au luat măsuri drastice pentru ridicarea maidanezilor de pe străzi. Azi, la un an de la martiriul lui Ionuţ, se văd efectele majore ale măsurilor de protejare a oamenilor, în detrimentul animalelor.
• Atacurile câinilor, mult mai rare. Numărul românilor muşcaţi de câinii abandonaţi s-a redus considerabil de la aplicarea „Legii Ionuţ” (decembrie 2013), care permitea eutanasierea patrupedelor nedorite. Dacă în 2013, la nivel naţional, au fost 12.546 de cazuri raportate la Institutul „Matei Balş”, anul acesta, până la sfârşitul lunii august, sunt doar 5.824 de persoane muşcate, cu 6.722 mai puţine. În Capitală, anul acesta au fost 3.403 cazuri, faţă de 8.676 anul trecut.
16.000 de maidanezi, eutanasiaţi în Capitală• Economie de bani, la vaccinuri. Toţi pacienţii muşcaţi de câini sau alte animale sunt trataţi gratuit la Institutul „Matei Balş”, costurile cu vaccinarea populaţiei fiind suportate de stat. Anul trecut, Centrul Antirabic al institutului a cheltuit aproape 3 milioane de lei pe vaccinuri, în perioada 1 ianuarie-1 septembrie. Anul aceasta, pentru aceeaşi perioadă, s-au cheltuit doar 728.185 de lei. O doză de vaccin antirabic costă 85 de lei, însă pentru un pacient muşcat pot fi necesare până la 7 doze.• Mai puţini câini pe străzi. De la demararea programului de capturare şi eutanasiere a maidanezilor numărul câinilor agresivi şi bolnavi s-a redus considerabil. Reprezentanţii Primăriei Bucureşti estimează că mai sunt în libertate circa 20.000 de patrupede abandonate. În septembrie 2013, edilii Capitalei estimau că în oraş sunt abandonaţi circa 65.000 de câini. • Adopţii-record. Iubitorii de animale s-au mobilizat când primăriile au primit undă verde să eutanasieze maidanezii. Circa 16.000 de câini au fost adoptaţi doar în Capitală. Unii au găsit chiar metode inedite de a împiedica eutanasierea: exportul în ţările europene. Din estimările edililor zeci de maidanezi sunt vânduţi în fiecare lună. Cei care fac trafic cu maidanezi cer între 500 şi 600 € pentru îngrijirea prealabilă a câinilor şi pregătirile de transport peste graniţă.
Băieţelul, comemorat azi în Parcul Herăstrău
Familia lui Ionuţ organizează la un an de la moarte micuţului un eveniment de comemorare. Manifestaţia “Ionuţ, România nu te uită!” are loc astăzi de la orele 18.00 la 20.00 la intrarea în Parcul Herăstrău din Piaţa Charles de Gaulle. „Fără să vrea şi fără să ştie, acest suflet nevinovat a devenit eroul României: datorită lui, instituţiile statului au adoptat, în sfârşit, legea care trebuia să facă să dispară toţi câinii de pe străzi şi care, în memoria lui, îi poartă numele - Legea lui Ionuţ”, scrie pe pagina de Facebook a evenimentului.