Le-a venit mintea la cap. Parlamentarii au renunțat la impozitarea bacșișului
Deputații au reparat ceea ce Ministerul de Finanțe a stricat la începutul lunii mai. Ordonanța care legifera impozitarea bacșișului a fost modificată, în sensul eliminării din textul ei a oricărei referiri la bacșiș. Hotărârea vine după o reacție vehementă a agenților economici, în special din domeniul turismului, care au susținut că prevederile ordonanței u pot fi aplicate în toate domeniile de activitate.
Vot covârșitor, miercuri, în Camera Deputaților, în favoarea eliminării impozitului pe bacșiș. Nu mai puțin de 289 de deputați s-au explimat pentru abrogarea prevederilor privind impozitarea bacșișului, iar doi s-au abținut de la vot. Deputații au înlăturat din OUG 8/2015 definiţia bacşişului, precum şi interdicţia operatorilor economici să condiţioneze sub orice formă livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordarea bacşişului.
A fost abrogată şi prevederea ca suma de bani din bacşiş să se justifice prin datele înscrise în documentele emise cu aparate de marcat electronice fiscale şi să fie evidenţiate pe un bon fiscal distinct, scrie Mediafax.
Agenții economici sunt obligați în continuare ca, în cazul defectării aparatelor de marcat electronice fiscale, până la repunerea în funcţiune a acestora, să înregistreze într-un registru special, întocmit în acest sens, toate operaţiunile efectuate şi să emită chitanţe, în condiţiile legii, pentru respectivele operaţiuni şi facturi, la cererea clientului.
PNL vrea demisia ministrului de finanțe
Considerat vinovat de haosul creat în urma impozitării bacșișului, ministrul de finanțe Eugen Teodorovici a intrat în colimatorul Opoziției, care i-a cerut demisia. Deputatul PNL Andreea Paul a declarat, după votul din Cameră, că PNL solicită demisia ministrului de finanţe pentru „eroarea impozitării bacşişului”. Ea a spus că prin eliminarea prevederilor de impozitării bacşişului se revine la situaţia anterioară şi există riscul ca firmele mici să fie închise pentru sume „ridicole”.