Le-am vândut nemţilor carne toxică de curcan

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

În fiecare zi, lista mărfurilor infestate se lungeşte, dar noi aflăm de la străini că producătorii români vând fără scrupule mâncare nesănătoasă. Ieri, nemţii, au oprit un transport de piept de curcan din România, cu urme de antibiotice. Oare noi am mâncat deja?

Autorităţile se bâlbâie, în timp ce procesatorii aruncă în fiecare zi pe piaţă alimente nesănătoase. Ieri, nemţii au lansat o alertă rapidă prin care avertizau că au oprit un transport de piept de curcan, care avea un conţinut mare de resturi de antibiotice. Aşadar, neamţul nu a mâncat "delicatesa" din România, dar noi nu am fost informaţi dacă aceeaşi fermă nu a vândut, bine-mersi, pe piaţa românească. Abia ieri, după alerta autorităţilor sanitare germane, a început o anchetă. Dacă în carnea de curcan s-au găsit urme de antibiotic, mai exact Enrofloxacin, înseamnă că în acea fermă păsările au fost bolnave şi au avut nevoie de acest tratament.

Vicepreşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, a spus ieri că, după alerta transmisă din Germania, inspectorii sanitar-veterinari s-au dus la unitatea incriminată pentru a face anchetă, informează Mediafax. El a precizat că întreaga cantitate de carne suspectată este retrasă de la vânzare. Rezultatele ar putea veni în 4-7 zile. Ieri, inspectorii veterinari au fost la ferma de curcani din Codlea, dar spun că nu au depistat nereguli.

"În mod normal, organismul uman nu ar trebui să aibă probleme dacă pieptul de curcan are urme de antibiotic. Acest medicament se elimină repede din organism. Ar fi vorba de o cantitate extrem de mică, dar nu este corect să vinzi un astfel de produs. După aceste scandaluri, au scăzut vânzările la lapte şi la carne de pui, cu mai mult de 5 procente. Eu aştept o confirmare oficială că acest nou scandal este real sau nu", ne-a declarat Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară.

Foarte supăraţi sunt şi cei de la Uniunea Crescătorilor de Păsări din România. Ilie Van, preşedintele Uniunii, a comunicat ieri informaţii halucinante. "Carnea de curcan la care se face referire a fost exportată la jumătatea anului 2012. Importul a fost realizat de un intermediar care a vândut-o apoi unui procesator de carne de carne de curcan din Germania. S-au prelevat probe la raft după 7 luni de la efectuarea importului, depistându-se reziduuri de antibiotice. Stabilirea originii cărnii s-a făcut doar prin declaraţia procesatorului, fără să existe etichetă", a precizat Ilie Van, într-un comunicat.

Acesta spune că în 2012 au fost analizate peste 5.000 de probe la carnea de pasăre şi nici una nu a avut probleme.

Încă două centre cu lapte cancerigen

Tot ieri, au fost anunţate alte două cazuri de lapte cu ciuperca cancerigenă aflatoxină. Laptele de la alte două centre de colectare ar conţine aflatoxină peste limitele admise, însă produsul nu a ajuns în comerţ, a declarat ieri vicepreşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, citat de Mediafax. În total, sunt suspiciuni privind laptele din şapte unităţi, care urmează să fie distrus.

Tot el a mai spus că, este vorba despre două centre de colectare, foarte mici, care distribuiau produsul la nivel zonal, nu şi în marile lanţuri de magazine. Laptele a fost sechestrat şi nu a ajuns la consum. Până acum, au fost găsite circa 80 de tone de lapte infestat, de la trei ferme, două centre de colectare şi doi procesatori, cantitate ce va fi distrusă. Ancheta vizând industria laptelui a fost demarată după ce s-au descoperit niveluri ridicate de aflatoxină în produsul crud la o fermă, pe 4 martie.

Conducerea ANSVSA va fi schimbată

Premierul Victor Ponta a anunţat că ANSVSA va avea o altă conducere, astfel încât să fie asigurată o comunicare mai bună şi eficientă, precum şi proceduri mai clare în domeniu. Reprezentanţi ai agricultorilor şi industriei alimentare l-au criticat pe şeful ANSVSA pentru „lipsă de profesionalism", după scandalul laptelui infestat. Mihai Ţurcanu, preşedintele Autorităţii, nu a fost convingător, iar sindicatele din agricultură au cerut public demiterea acestuia.

simeon stalpnicul png

Motivul: panica creată după anunţurile legate de laptele cancerigen, în condiţiile în care Ţurcanu a refuzat să nominalizeze firmele vinovate, aducând astfel pagube importante tuturor producătorilor de lactate. Până să fie demis, se pare că Mihai Ţurcanu, preşedintele ANSVSA şi-ar fi dat demisia, potrivit unor surse oficiale, citate de Medifax.

Alertă în Europa

Numai într-o zi, au fost semnalate 12 cazuri noi de alimente periculoase în Europa: stridii infestate, creveţi cu Salmonella, cereale cu chimicale şi cârnaţi cu bacterii. Majoritatea au fost depistate la graniţă. Salată verde, căpşuni, piersici, toate cu pesticide, pe tot continentul, potrivit unui avertisment dat de Autoritatea Europeană pentru Securitate Alimentară.

Ţările UE, plus Norvegia şi Islanda, au oprit transporturi de alimente care aveau o concentraţie de pesticide de cinci ori mai ridicată decât cele admise. Cele mai mari concentraţii de astfel de chimicale au fost depistate în ovăz -5,3%, salată verde -3,4%, căpşuni -2,8% şi piersici -1,8%.

Italia a depistat la graniţă mai multe transporturi cu stridii importate din Turcia, infectate cu un virus care provoacă enterocolită.

Bulgarii au găsit ardei graşi cu concentranţie mare de insecticid, proveniţi din Turcia, dar şi austriecii au primit din Bulgaria concentrat de floarea soarelui cu Salmonella.

Francezii au oprit un lot de creveţi importaţi din India care erau infestaţi cu Salmonella,  dar şi un transport cu cârnaţi din Spania, care conţineau aceeaşi bacterie extrem de periculoasă pentru sănătate.

Estonienii au identificat cereale pentru mic dejun, infectate cu o toxină cancerigenă, ochratoxin A, iar islandezii au găsit Salmonella în mâncarea pentru animale provenită din SUA.

Belgienii au exportat în Olanda carne de cal, drept vită.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Banner Carmen Harra
panouri solare risc hackeri jpg
ceai freepik jpg
tarani romani cuptor jpg
Ploaie Autostrada jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net