Legătura dintre singurătate și dependența de ecrane. Avertismentele unui psiholog

Dependența de ecrane te face, de fapt, să te simți extrem de singur. Deși rețelele de socializare sunt utilizate cu acest scop, de a ne alunga sau diminua stările negative, de a ne face cât mai mulți prieteni, ele au un efect invers, explică psihologul Mihai Copăceanu. Singurătatea este o stare emoțională care reprezintă un factor de risc pentru multe tulburări și disfuncții, scrie adevărul.ro.

Dependența de ecrane, tot mai întâlnită Foto: Shutterstock
Dependența de ecrane, tot mai întâlnită Foto: Shutterstock

Mihai Copăceanu: „Cu cât stai mai mult în online, cu atât te simți mai singur"

Psihologul Mihai Copăceanu vorbește despre legătura dintre singurătate și utilizarea excesivă a ecranului. „Avem cercetări riguroase realizate în ultimii ani, avem meta-analize cu sute de mii de participanți, avem studii chiar în Romania care au demonstrat o relație directă între utilizarea excesivă a ecranului și sentimentul de singurătate. Nu există niciun dubiu. Cu cât stai mai mult în online, cu atât te simți mai singur. În urmă cu doi ani, o cercetare care a inclus studenți la medicină a concluzionat că aproape jumătate dintre studenți s-au dovedit a avea un nivel moderat până la înalt de singurătate. 

Și avem aici un paradox, deși rețelele de socializare sunt utilizate cu acest scop, de a ne alunga sau diminua singurătatea, de a ne conecta cu persoane în mediul online, dacă folosim în exces, acest scop nu este atins. Și mai mult, avem corelații între excesul de tehnologie și stimă de sine scăzută, depresie și tulburările de somn. Singurătatea este o stare emoțională care reprezintă un factor de risc pentru alte tulburări și disfuncții", a punctat pshihologul Mihai Copăceanu. 

O prietenie este mai sănătoasă decât o rețea cu mii de urmăritori

„Mediul online are o serie de avantaje, este deosebit de atractiv și interactiv. Prietenii online sunt mult mai disponibili decât cei din viața reală, printr-un simplu click la orice oră din zi și din noapte. Pot intra în contact cu zeci, sute sau mii de prieteni sau pot să nu le răspund, dacă nu am o dispoziție favorabilă. Sunt liber.

Însă dincolo de numărul de prieteni pe care îi am în mediul online, relevant este calitatea și semnificația relațiilor. Cu alte cuvinte, esențial este să pot dezvolta o relație socială de calitate, profundă și susținătoare cu unul sau doi prieteni autentici, care este mult mai sănătos psihic decât să am o rețea cu mii de urmăritori și prieteni", explică specialistul. 

Cei mici pot avea crize de furie din cauza ecranelor 

Totodată, s-a demonstrat că cei mici sunt predispuși să aibă crize de furie sau pot avea probleme emoționale și de atenție dacă petrec mai mult de două ore pe zi în fața unui ecran. De asemenea, este posibil să aibă probleme cu interacțiunea cu ceilalți, copiii nemaiputând înțelege indicii nonverbale, cum ar fi expresiile faciale, tonul vocii și contactul vizual.

Mai mult, expunerea înainte de culcare la lumina albastră emisă de ecranele dispozitivelor poate fi interpretată drept lumină solară și poate trimite semnale creierului pentru a rămâne treaz, chiar și după ce dispozitivele au fost oprite, ducând la tulburări de somn și dezechilibre ale ceasului biologic al copiilor.

Citește întreg articolul pe adevărul.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Charlotte profimedia 0950220050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
stres  foto   Shutterstock jpg
om sarac  jpg
tocator jpeg
Antrenament cu rezerviștii din Prahova și Dâmbovița în cadrul exercițiului militar MOBEX PH DB 24, la poligonul Coada Izvorului, Prahova. FOTO Inquam Photos / George Călin
Salam de Sibiu FOTO Shutterstock
viză SUA
doliu 4 e1705263902166 0 t jpg
catedrala malta cavaleri  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net