Legea compostului. De luna aceasta, se dau amenzi usturătoare pentru arderea frunzelor. Ce faci cu resturile vegetale

Ultima actualizare:

    Arderea frunzelor aduce amenzi mari, după ce a intrat în vigoare Legea compostuluiFoto: agrointel.ro
Arderea frunzelor aduce amenzi mari, după ce a intrat în vigoare Legea compostuluiFoto: agrointel.ro

Fără frunze și alte resturi vegetale arse! Anul acesta a intrat în vigoare Legea compostului, iar din 20 februarie se vor da și amenzi. Autoritățile consideră că fumul este nociv pentru mediu și că aceste deșeuri pot fi reciclate foarte ușor.

Toate resturile vegetale, crengi, frunze, coji de fructe sau de legume, trebuie aruncate separat sau reciclate, în propria gospodărie.

A intrat în vigoare Legea compostului, iar din 20 februarie se vor da amenzi usturătoare pentru arderea lor. Cei care locuiesc la țară s-au obișnuit să le dea foc pe câmp sau în curte și nu sunt deloc încântați de această măsură.

”Și cu cei care ard ilegal deșeuri periculoase cum rămâne? Nu cred că fumul de vegetație este mai toxic decât cel din arderea celor periculoase”, ne-a spus Vali Gheorghe, care locuiește în comuna Păulești, din Prahova.

Cine nu îşi colectează gunoiul separat, riscă o amendă între 400 şi 800 de lei, iar dacă vorbim despre firme, sancţiunile ajung şi la 20.000 de lei.

La finalul lui 2023, România trebuie să îşi atingă ţinta de reciclare de deşeuri, capitol la care ţara noastră este codaşă.

Ce este compostul și cum îl obții

Compostul este un îngrășământ bio, pe care-l poți folosi în grădină. Acesta este rezultatul unui proces lent de descompunere a resturilor vegetale, în urma căruia structura solului se modifică, devenind mult mai bogat în humus. Asta înseamnă că plantele vor crește mai repede, vor fi mai sănătoase, mai rezistente, mai puternice.

Și asta pentru că în procesul de descompunere, anumite microorganisme și ciuperci produc substanțe antibiotice capabile să distrugă daunătorii și agenții patogeni, potrivit specialiștilor de la gardenpedia.ro.


    Deşeurile menajere din bucătărie şi curte pot fi transformate într-un compost bogat în nutrienţiFoto: glissandogardencenter.ro
Deşeurile menajere din bucătărie şi curte pot fi transformate într-un compost bogat în nutrienţiFoto: glissandogardencenter.ro

Ca să obții un compost de bună calitate, grămada trebuie amplasată direct pe sol, eventual pe un pat de crengi, pentru ca aerul să circule mai ușor.

Platformele betonate nu sunt indicate, pentru că inhibă procesul de descompunere. Astfel că organismele vii din sol nu mai pot să dea navală în gramadă și să-și facă treaba.

Resturile vegetale pot fi așezate și în lăzi de lemn, butoaie, vase prin care să circule aerul. Esențial este doar contactul direct dintre resturi și sol și un pic de umbră deasupra.

De asemenea, poți acoperi grămada cu paie, pământ, tulpini de cartofi. Nu folosi folie din plastic!

Citește și: 

A apărut aplicația care îți permite să faci bani din deșeurile reciclabile

image
image
image
image
image
image
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net