Legea compostului. De luna aceasta, se dau amenzi ustur─âtoare pentru arderea frunzelor. Ce faci cu resturile vegetale

image
Arderea frunzelor aduce amenzi mari, după ce a intrat în vigoare Legea compostuluiFoto: agrointel.ro

F─âr─â frunze ╚Öi alte resturi vegetale arse! Anul acesta a intrat ├«n vigoare Legea compostului, iar din 20 februarie se vor da ╚Öi amenzi. Autorit─â╚Ťile consider─â c─â fumul este nociv pentru mediu ╚Öi c─â aceste de╚Öeuri pot fi reciclate foarte u╚Öor.

Toate resturile vegetale, crengi, frunze, coji de fructe sau de legume, trebuie aruncate separat sau reciclate, în propria gospodărie.

A intrat ├«n vigoare Legea compostului, iar din 20 februarie se vor da amenzi ustur─âtoare pentru arderea lor. Cei care locuiesc la ╚Ťar─â s-au obi╚Önuit s─â le dea foc pe c├ómp sau ├«n curte ╚Öi nu sunt deloc ├«nc├ónta╚Ťi de aceast─â m─âsur─â.

ÔÇŁ╚śi cu cei care ard ilegal de╚Öeuri periculoase cum r─âm├óne? Nu cred c─â fumul de vegeta╚Ťie este mai toxic dec├ót cel din arderea celor periculoaseÔÇŁ, ne-a spus Vali Gheorghe, care locuie╚Öte ├«n comuna P─âule╚Öti, din Prahova.

Cine nu ├«┼či colecteaz─â gunoiul separat, risc─â o amend─â ├«ntre 400 ┼či 800 de lei, iar dac─â vorbim despre firme, sanc┼úiunile ajung ┼či la 20.000 de lei.

La finalul lui 2023, Rom├ónia trebuie s─â ├«┼či ating─â ┼úinta de reciclare de de┼čeuri, capitol la care ┼úara noastr─â este coda┼č─â.

Ce este compostul ╚Öi cum ├«l ob╚Ťii

Compostul este un ├«ngr─â╚Ö─âm├ónt bio, pe care-l po╚Ťi folosi ├«n gr─âdin─â. Acesta este rezultatul unui proces lent de descompunere a resturilor vegetale, ├«n urma c─âruia structura solului se modific─â, devenind mult mai bogat ├«n humus. Asta ├«nseamn─â c─â plantele vor cre╚Öte mai repede, vor fi mai s─ân─âtoase, mai rezistente, mai puternice.

╚śi asta pentru c─â ├«n procesul de descompunere, anumite microorganisme ╚Öi ciuperci produc substan╚Ťe antibiotice capabile s─â distrug─â daun─âtorii ╚Öi agen╚Ťii patogeni, potrivit speciali╚Ötilor de la gardenpedia.ro.

image
De┼čeurile menajere din buc─ât─ârie ┼či curte pot fi transformate ├«ntr-un compost bogat ├«n nutrien┼úiFoto: glissandogardencenter.ro

Ca s─â ob╚Ťii un compost de bun─â calitate, gr─âmada trebuie amplasat─â direct pe sol, eventual pe un pat de crengi, pentru ca aerul s─â circule mai u╚Öor.

Platformele betonate nu sunt indicate, pentru că inhibă procesul de descompunere. Astfel că organismele vii din sol nu mai pot să dea navală în gramadă și să-și facă treaba.

Resturile vegetale pot fi a╚Öezate ╚Öi ├«n l─âzi de lemn, butoaie, vase prin care s─â circule aerul. Esen╚Ťial este doar contactul direct dintre resturi ╚Öi sol ╚Öi un pic de umbr─â deasupra.

De asemenea, po╚Ťi acoperi gr─âmada cu paie, p─âm├ónt, tulpini de cartofi. Nu folosi folie din plastic!

Citește și: 

A ap─ârut aplica╚Ťia care ├«╚Ťi permite s─â faci bani din de╚Öeurile reciclabile

vladut
Satul Aceredo jpg
brad pitt angelina jolie jpg
cub ion ╚Ťiriac png
1 bruce willis jpg jpeg
anne heche 1 profimedia 0712340053 jpg
1 teodora liana stanciu mita mihai georgescu 1 2 jpg jpeg
medic bucuresti santajat datorie camatari dobanda 785568 jpeg
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 19 august sfantul andrei stratilat si credinciosii sai soldati 2593 la numar fresca la manastirea sucevita jpeg
Lacul Morii jpg
pensionari care au deplatit facturi 0 jpeg
medic bucuresti santajat datorie camatari dobanda 785568 jpeg
Orașul Granadilla jpg
GettyImages 1338148296 jpg