Legea conversiei credintelor a fost votată. Reacția lui Mugur Isărescu

Ultima actualizare:

    Parlamentarii sunt așteptați să voteze în favoarea românilor
Parlamentarii sunt așteptați să voteze în favoarea românilor

Veste bună pentru românii îndatorați la bănci în moneda elvețiană! Deputații au dat astăzi votul final pe legea conversei. Deși, băncile au făcut presiuni pentru ca actul normativ să nu treacă în Parlament, parlamentarii au votat-o.

Legea privind conversia creditelor în franci elveţieni a fost adoptată ieri în unanimitate de membrii Comisiei juridice şi ai Comisiei de buget, finanţe şi bănci.

Au eliminat plafonul  de 250.000 de franci, gradul de îndatorare 50%, dar și data de referinţă de 15 ianuarie 2015. Astfel ca toţi consumatorii care au contractat credite în franci elveţieni să poată beneficia de prezenta lege.

Toți datornicii ar putea beneficia de efectele legii

"E corect să dăm şansa şi celor care au făcut conversia să poată să beneficieze de această lege”, a susţinut deputatul PSD Ana Birchall. Potrivit modificărilor făcute de comisie, conversia ar urma să se facă prin act adiţional la contractul de credit la cursul de schimb la data încheierii contractului, deputaţii eliminând sintagma „prin hotărâre judecătorească”.

Votul final a fost dat astăzi în Camera Deputaților în unanimitate, astfel că schimbul din franci în lei se va face la cursul istoric, ceea ce însamnă rate mai mici pentru 51.331 de români cu credite în franci elvețieni.

Legea va ajunge pe masa președintelui Klaus Iohannis, iar dacă o va promulga ea va apărea în Monitorul Oficial. Din acel moment, bancherii vor avea la dispoție 60 de zile ca să se conformeze

Bacherii nu au vrut conversie

Săptămâna trecută, parlamentarii au făcut front comun și au părăsit plenul.

În felul acesta nu a fost cvorum, iar legea nu a mai fost supusă la vot.

Bancherii au ținut cu dinții ca legea să nu fie votată, iar reprezentații BNR au anunțat că, dacă va trece, leul se va devaloriza, iar dobânzile vor crește.

Imediat după votul din Parlament, guvernatorul Mugur Isărescu a declarat că în economie numai contractul contează și că niciodată nu a văzut atât de multe riscuri.

“Riscurile sunt bani. Orice ajustare este dureroasă și nu se redresează într-un an sau doi. Se stinge în mulți ani într-o economie”, a precizat Isărescu.

Efectele legii

Primul efect al legii este deja vizibil în piața financiară: Legea conversiei creditelor pune o presiune enormă pe curs.

Economiștii de la ING Bank, preconizează un curs de 4,54 lei pentru un euro, după cum scrie zf. Până acum nu s-a confirmat acest lucru. Imediat după adoptarea legii, cursul euro este de 4,5086 lei, iar al francului de 4,1418 lei.

BNR susține că două bănci ar putea să ajungă cu solvabilitatea sub mi­nimul reglementat, iar în total șase instituţii de credit ar fi sub nivelul prudențial.

Estimările BNR indică pierderi de circa 2,4 de miliarde de lei pentru siste­mul bancar.

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Alimente care devin toxice la frigider  Sursa foto shutterstock 1976067755 jpg
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
image
actualitate.net
image
actualitate.net