Legea conversiei din franci în lei: pentru unii mumă, pentru alţii ciumă?

Ultima actualizare:

    În timp ce unii vor semna bucuroşi actele adiţionale de conversie a creditelor din franci în lei, alţii se vor uita lună de lună cum creşte euro
În timp ce unii vor semna bucuroşi actele adiţionale de conversie a creditelor din franci în lei, alţii se vor uita lună de lună cum creşte euro

Veste bună pentru românii îndatoraţi la bănci în moneda elveţiană! Deputaţii au dat ieri votul final pe legea conversiei din franci în lei. Deşi băncile au făcut presiuni pentru ca actul normativ să nu treacă în Parlament, deputaţii l-au votat. Acum, şi cei cu împrumuturi în euro visează la o conversie salvatoare!

Un ochi râde, altul plânge! Roxana Moarcăş e o bucureşteancă de 36 de ani care în 2007 a luat un credit în franci elveţieni pentru căsuţa visurilor. „Banca m-a sfătuit aşa. Doamnă, luaţi în franci, nu vedeţi ce jos e cursul ăsta (n.r. cursul în iulie 2007 era 1,88 lei pentru un franc elveţian)? Şi vorbim despre Elveţia, ţară puternică. Niciodată nu veţi fi în pericol cu un credit în franci”, ne-a povestit femeia.

Euforia n-a ţinut mult, cursul a crescut încet dar sigur, astfel că în 2013 se dublase, iar în 2015 era deja cât cursul euro. Iată că acum Roxana poate răsufla uşurată! După ani de zile de chin, Legea privind conversia creditelor în franci elveţieni a fost adoptată ieri de Parlament, în unanimitate. Acum, schimbul din franci în lei se va face la cursul istoric, ceea ce înseamnă rate mai mici pentru 51.331 de români cu credite în franci elveţieni. Legea va ajunge pe masa preşedintelui Klaus Iohannis, iar, dacă o va promulga, ea va apărea în Monitorul Oficial. Din acel moment, bancherii vor avea la dispoţie 60 de zile ca să se conformeze. 

Iulian Marin este tot din Bucureşti, are 45 de ani şi tot în 2007 a luat un credit ipotecar în euro. De la un curs de 3,37 lei, în martie 2007, el a ajuns să dea acum 4,56 lei pentru un euro. O „scumpire” a creditului cu 35%, deloc de neglijat, în condiţiile în care veniturile bărbatului nu au crescut. „Din contră, criza şi-a arătat colţii în toate domeniile şi salariile s-au subţiat de la an la an. Să zicem mersi că mai avem locuri de muncă”, se plânge Iulian. Acum, el are o mare nedumerire: de ce el trebuie să plătească creditul la un curs de 4,56 lei/euro, iar cei care au luat creditul în franci elveţieni sunt „cocoloşiţi” de politicieni şi scapă de povara datoriilor?

Cine beneficiază de conversie

  • Deputaţii au eliminat plafonul  de 250.000 de franci şi gradul de îndatorare de 50%, astfel ca toţi consumatorii care au contractat credite în franci elveţieni să poată beneficia de prezenta lege.
  • Chiar şi cei care au negociat între timp cu banca şi au făcut deja o conversie a creditului vor putea acum semna un nou act adiţional. “E corect să dăm şanse şi celor care au făcut conversia să poată să beneficieze de această lege”, a susţinut deputatul PSD Ana Birchall.

BNR avertizează că două bănci pot avea probleme


    Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu

Bancherii au ţinut cu dinţii ca legea să nu fie votată, iar reprezentaţii BNR au anunţat că dacă va trece, leul se va devaloriza, iar dobânzile vor creşte. Imediat după votul din Parlament, guvernatorul Mugur Isărescu a declarat că în economie numai contractul contează şi că niciodată nu a văzut atât de multe riscuri. De asemenea, BNR susţine că două bănci ar putea să aibă probleme grave din această cauză, iar întregul sistem bancar va suferi pierderi de circa 2,4 de miliarde de lei. 

image
image
image
image
image
image
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net