Legea le permite să te lase fără bani. Ce venituri pot fi poprite de Fisc
Ai datorii la stat sau la bănci? Legea le permite autorităților să te lase fără bani. Iată ce venituri pot fi poprite de Fisc!
Poprirea pe contul bancar este o formalitate ce ține de executarea silită a unei datorii. Este o procedura care îți blochează accesul la conturile bancare și chiar la propriul salariu, atunci când angajatorul tău este transformat într-un terț poprit.
Statistic vorbind, în ultimii zece ani, jumătate din populația României a fost executată silit de către executori la cererea bancilor, ifn-urilor și recuperatorilor.
Potrivit art.729 din Codul de procedură civilă, există o limită a sumei executate silit. Tot aici este stabilit și ce venituri pot fi poprite. Salariile dar și pensiile pot fi poprite, după cum urmează:
Dacă există o singură poprire
- până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii;
- până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii;
Dacă sunt mai multe popriri
Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi jumătate din venitul tău lunar net, indiferent de natura creanţelor.
Atenție, însă! Salariul minim net pe economie poate fi urmărit doar pentru partea ce depășește jumătate din acest cuantum.
”Dacă ai fost concediat sau dacă primești compensație pentru desfacerea contractului de munca ori ajutor pentru incapacitatea temporară de muncă sau ai ajutor de somaj, acești bani nu pot fi popriți decât pentru sume datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere şi despăgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vătămări corporale”, atrage atenția avocatul Adrian Cuculis.
Ce venituri nu pot fi poprite de Fisc
Alocaţiile de stat şi indemnizaţiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum şi orice alte asemenea indemnizaţii cu destinaţie specială, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru nici un fel de datorii.
Dacă ești executat silit prin mai multe forme, mobil, imobil și prin poprire, poți solicita instanței de judecată, chiar înaintea termenului de judecare a contestației la executare, să dispună suspendarea executării silite.
Astfel, interdicția de pe contul bancar se ridică imediat după ce obții o sentință de suspendare a executarii silite.
Poprirea abuzivă
În cazul în care banca îți oprește mai mult decât are voie sau nu îți eliberează celelalte sume de bani, care în mod normal nu ar trebui să ți le poprească, este vorba despre un abuz.
”Este necesar să formuleze o contestație la executare silită și să invoce aceste aspecte ce țin de ilegala masură a popririi. Asta doar dacă executorul refuză sa dea curs solicitării dv de ridicare a popririi sau terțul poprit, adică banca, nu-și indeplinește obligațiile în limita în care să nu vă prejudicieze în calitate de debitor”, atrage atenția Cuculis.
Se schimbă legea propririlor
Codul de Procedură Fiscală ar putea fi modificat, asta după ce tot mai mulți români s-au plâns că ANAF le-a pus popriri pe conturi și nu și-au mai putut folosi propriii bani. Au existat și români cărora pentru 1 leu datorie, Fiscul a blocat conturile, susține inițiatorul proiectului, deputatul PNL de Alba, Florin Roman.
”Proiectul de lege instituie obligativitatea ANAF, ca în termen de 24 de ore de la stingerea debitului, să solicite ridicarea popririi pentru conturile blocate. Este un pas spre normalitate, un semn de respect la adresa contribuabilului care plătește taxe și impozite la bugetul de stat”, a declarat Florin Roman, într-un comunicat de presă.
Citește și:
https://www.click.ro/news/bucuresti/dezastru-la-ratb-fiscul-pus-poprire-pe-conturi
https://www.click.ro/news/social/esti-executat-silit-uite-ce-nu-ti-poate-lua-banca
https://www.click.ro/news/national/ce-trebuie-sa-stii-cand-cumperi-o-casa-executata-silit