Legea taximetriei, amânată. Prevede taxi doar cu dispecerat
Taximetrie doar cu dispecerat. Asta prevede proiectul de hotărâre privind regulamentul de transport în regim de taxi, care s-a aflat ieri, 6 septembrie, pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB). Consilierii generali nu au dorit să-l supună la vot.
Regulamentul este unul controversat, pentru că ar scoate de pe piață Uber, Clever Taxi, Taxify și Star Taxi pe bază de aplicație.
Este a doua oară când primarul Gabriela Firea introduce acest proiect pe ordinea de zi și consilierii îl retrag. Prima dată s-a întâmplat în martie, fiind scos atunci din dezbatere pentru a aştepta modificările la Legea taximetriei din Parlament.
De această dată, regulamentul a fost amânat pentru dezbaterea de la şedinţa ordinară a CGMB care va avea lor la sfârşitul lunii septembrie.
”Pe teritoriul municipiului Bucureşti, serviciile de dispecerat sunt obligatorii pentru toţi transportatorii autorizaţi şi nu se pot executa decât de dispecerii taxi autorizaţi de Autoritatea de Autorizare a PMB. Unui transportator nu i se poate atribui în gestiune executarea unui serviciu public de transport în regim de taxi dacă nu îşi autorizează propria activitate de dispecerat sau dacă nu apelează la serviciile unui dispecer taxi autorizat, pe baze contractuale”, se arată în proiect.
Nicușor Dan, plângere penală la DNA împotriva Gabrielei Firea
Nicușor Dan a anunțat că astăzi, 7 spetembrie, va face plângere penală la DNA pentru abuz în serviciu împotriva primarului Capitalei Gabriela Firea şi realizatorilor raportului de specialitate al regulamentului.
”Regulamentul are mari probleme de legalitate. Dacă va fi adoptat, constituie o infracţiune - abuz în serviciu, care e de competenţa DNA. Acest Regulament favorizează nişte operatori economici-dispeceratele, care vor să-şi păstreze monopolul pe o tehnologie care e depăşită. Sperăm să existe înţelepciune la consilierii generali. Sperăm să existe înţelepciune la secretarul general al Primăriei, care trebuie să vizeze de legalitate actul. Sperăm să existe înţelepciune la prefectul municipiului Bucureşti care, de asemenea, face un control de legalitate înainte ca actul să intre în vigoare”, a declarat Nicuşor Dan.
El susţine că principala problemă a regulamentului elaborat de PMB este interzicerea aplicaţiilor mobile pentru taxi, folosite de foarte mulţi bucureşteni, care s-au arătat nemulțumiți.
50 de milione de euro pentru Parcul Verdi
CGMB a votat, joi, proiectul de hotărâre care prevede cumpărarea Pacului Verdi din nordul Capitalei, din zona Floreasca.
Proprietarii vor primi aproximativ 50 de milioane de euro pentru loturile care formează în prezent Parcul Verdi.
Proiectul a trecut cu 37 de voturi pentru, opt abţineri şi trei voturi împotrivă din partea consilierilor USR. Proiectul a fost votat înclusiv de consilierii PNL.
Înainte de începerea votului, deputatul Nicuşor Dan a luat cuvântul, însă consilierii PSD-ALDE au părăsit sala. Potrivit acestuia, preţul de 50 de milioane de euro este de 10 mai mare decât ar trebui să plătească primăria.
Parcul Verdi din Bucureşti a fost retrocedat în urmă cu mai mulţi ani, iar de atunci, spaţiul verde este neîngrijit, dar în acelaşi timp proprietarii nu pot exploata terenurile deţinute.
Proprietarul parcului, condamnat pentru niște terenuri
„Având în vedere solicitarea doamnei Săvulescu Geta şi domnului Săvulescu Emil Dragoş, Comisia municipală pentru analiza şi identificarea soluţiilor pentru trecerea în proprietatea Municipiului Bucureşti a terenurilor retrocedate şi amenajate ca spaţii verzi sau locuri de joacă pentru copii a analizat şi stabilit începerea procedurilor de achiziţie a şapte ternuri în suprafaţă totală de 46.088 de metri pătraţi situate în Bucureşti, ce reprezentau înaintea retrucedărilor imobiul denumit, generic, Parcul Verdi”, scrie în proiectul de hotărâre aprobat de CGMB.
Potrivit PMB, preţul s-ar încadra în grilele notariale, care stabilesc că valoarea terenurilor încadrate ca spaţii verzi se situează la 1.300 de euro per metru pătrat.
Emil Dragoş Săvulescu, co-proprietar al terenurilor care formează Pacul Verdi, este fost acţionar al Clubului Dinamo şi în 2017 a fost condamnat, în primă instanţă, alături de fostul primar Radu Mazăre, la trei ani de închisoare cu suspendare, într-un dosar în care inculpaţii sunt acuzaţi de atribuirea nelegală a unor terenuri.
Prejudiciul estimat de DNA este de 114 milioane de euro.