Liana Alexandru, fost─â jurnalist─â la Digi24, una dintre persoanele diagnosticate cu tulpina sud-african─â de Sars-Cov-2: ÔÇťAm stat o lun─â ├«nchis─â ├«n cas─âÔÇŁ

5 martie 2021
image
Fosta jurnalist─â Liana Alexandru, infectat─â cu tulpina sud-african─â a SARS-CoV-2

Una dintre cele dou─â persoane din Rom├ónia diagnosticate cu tulpina african─â a noului coronavirus este fosta jurnalist─â Liana Alexandru, care relateaz─â vineri, ├«ntr-o postare pe Facebook, cum a ajuns s─â fie diagnosticat─â ┼či c├óte ├«ncurc─âturi ┼či piedici birocratice a avut de ├«nt├ómpinat p├ón─â la diagnosticare.

ÔÇŁ├Än diminea┼úa asta, un angajat DSP mi-a telefonat iar s─â fac─â o alt─â anchet─â epidemiologic─â, pentru c─â, ├«n cazul meu, a fost depistat─â tulpina B1351. Tulpina sud-african─â. Am fost contact direct al so┼úului meu care a f─âcut o form─â cu spitalizare de o s─âpt─âm├ón─â. Nu ┼čtie de unde a luat virusul. To┼úi suntem acum bine. Eu n-am avut, dar dac─â ave┼úi posibilitatea, vaccina┼úi-v─â. M─âcar aici, statul acesta ├«mpiedicat nu a dat gre┼čÔÇŁ, scrie Liana ALexandru la finalul unui text ├«n care a povestit toate dificult─â┼úile ├«nt├ómpinate.

ÔÇŁEram ├«n a 13-a zi de carantin─â c├ónd am f─âcut febr─â. Av├ónd un sindrom genetic descoperit ├«n pandemie, am stat toat─â perioada cu sabia lui Damocles deasupra capului ┼či m─â bucuram c─â voi ie┼či teaf─âr─â din ├«ncercarea asta. ├Än primele zile de carantin─â, eu ┼či copilul avusesem un pic ro┼ču-n g├ót, eu, un u┼čor disconfort digestiv, iar copilul, ni┼čte dureri musculare. At├ót. F─âr─â vreo nevoie de tratament. B─ânuiam c─â am f─âcut am├óndou─â o form─â aproape asimptomatic─â ┼či aveam de g├ónd s─â ne test─âm mai t├órziu anticorpii. Dar, ├«n a 13-a zi, m-a cuprins ├«nc─â de diminea┼ú─â o stare de oboseal─â care s-a transformat dup─â-amiaz─â ├«n febr─â, mialgii ┼či dureri ├«n g├ót. Aveam ├«n cas─â c├óteva teste rapide pentru astfel de suspiciuni, care ie┼čiser─â mereu negative. De data asta, testul a ie┼čit pozitivÔÇŁ, a afirmat jurnalista.

Ea a continuat: ÔÇŁPrima dat─â, am luat leg─âtura cu medicul curant ┼či cu medicul de familie ca s─â m─â sf─âtuiesc ce pot s─â iau, paracetamolul fiind exclus ├«n cazul meu. Apoi, am sunat la Ambulan┼ú─â. Am cerut testare ┼či pentru mine ┼či pentru copil, convins─â c─â era imposibil ca feti┼úa s─â nu fi luat virusul.

Salvarea a venit a doua zi, cu doi ambulan┼úieri, un el ┼či o ea foarte tineri. M-am uitat la ace┼čti p─âzitori albi, voiajori prin focare domestice de Covid, ┼či am sperat ca m─âcar ei s─â fie vaccina┼úi. Sistemul, complicat ├«n mod inutil, ├«i supraexpune pe ace┼čti oameni. ├Äi transform─â din salvatori ├«n posibile victime, pun├óndu-i ca pe ni┼čte con┼úopi┼čti s─â stea-n picioare ori pe la mesele bolnavilor ├«n interioare infectate, complet├ónd acte peste acte ┼či peste acorduri, f─âr─â ca, la final, s─â le poat─â oferi pacien┼úilor dovada testului ┼či f─âr─â ca bolnavii s─â aib─â vreo leg─âtur─â cu propria prob─â. Situa┼úia asta e nefericit─â ┼či absurd─â de ambele p─âr┼úi, nu-i de mirare c─â ambulan┼úierului meu i-a s─ârit ┼úand─âra c├ónd l-am ├«ntrebat ce fac dac─â se ├«ncurc─â probele. Mi-a zis c─â a┼ča ceva nu se poate ├«nt├ómpla. Ei bine, s-a-nt├ómplat.La DSP, voluntarii f─âcuser─â o procedur─â special─â pentru cei care nu-┼či primiser─â rezultatul. Erau cazuri nenum─ârate ┼či oamenii sunau ├«nnebuni┼úi c─â nu ┼čtiau dac─â sunt infecta┼úi sau nu. Unora le treceau simptomele ┼či rezultatele tot nu veneau. Altora le veneau rezultatele lor, dar ale copiilor sau ale altor membri ai familiei testa┼úi la aceea┼či dat─â, la aceea┼či or─â, ├«n acela┼či loc, nu. Explica┼úia e c─â problele se pun la gr─âmad─â ├«n saci, se iau cu m├óna din gr─âmad─â ┼či se trimit care ├«ncotro, la laboratoare de stat sau private. Nu ┼čtii ca pacient unde-┼úi ajunge proba, a┼čtep┼úi s─â prime┼čti un sms. Dar dac─â ├«n acest lan┼ú uman, un singur om comite o eroare, gre┼če┼čte o cifr─â, o liter─â sau orice fel de semn, po┼úi a┼čtepta rezultatul mult ┼či bine, DSP e nevoit s─â fac─â o anchet─â.C├ónd ambulan┼úierul meu a aflat c─â avusesem de-a face cu astfel de ├«ncurc─âturi ca voluntar DSP, mi-a spus iritat: ÔÇťCare DSP? Care nu r─âspunde cu orele la telefon?ÔÇŁ Apoi, m-a ├«ntrebat ce simptome are copilul. ÔÇťSe simte bine acumÔÇŁ, i-am spus. ÔÇťP─âi, ┼či dac-a┼úi lucrat la DSP, mi-a replicat el deontologic, nu ┼čtia┼úi c─â nu test─âm f─âr─â simptome?ÔÇÖÔÇÖ Aveam s─â aflu c─â ┼či copilul era pozitiv. Dar, am aflat asta dup─â ce, la r├óndul meu, am f─âcut o investiga┼úie, mai ├«nt├ói pe cont propriu, apoi cu ajutorul voluntarilor de la Direc┼úia de S─ân─âtate Public─â.A doua zi pe sear─â a venit un rezultat. Am primit un email de la o adres─â medical─â, am deschis ┼či am citit mare ├«n buletinul de analize: POZITIV. ├Än st├ónga, erau un nume de b─ârbat ┼či un cod numeric al unui cet─â┼úean n─âscut ├«n anii ÔÇś50. Prenumele era SEAN, iar numele era c├ót se poate de rom├ónesc, o combina┼úie stranie ┼či neverosimil─â. Nu aveam, deci, rezultatul meu ori al copilului. Primisem, ├«n schimb, buletinul unui domn cu nume ciudat care nu ┼čtia c─â e infectat ┼či care ar fi putut s─â fie, ca ┼či mine, ├«n posesia unor rezultate ce nu-i apar┼úineauÔÇŁ, potrivit news.ro.

 Urmeaz─â o relatare a modului ├«n care a ├«ncercat s─â-l identifice pe cel c─âruia ├«i apar┼úinea buletinul de analize ┼či apoi anun┼úul referitor la infectarea cu tulpina african─â a noului coronavirus.

MedLife a anun┼úat vineri diminea┼ú─â c─â a identificat primele dou─â cazuri de infectare cu tulpina sud-african─â a coronavirusului ├«n Rom├ónia, fiind vorba despre probe provenite de la pacient din Bucure┼čti ┼či de la unul din Pite┼čti. Totodat─â, au fost g─âsite ├«nc─â 72 de cazuri de infectare cu tulpina britanic─â. INSP a precizat c─â, ├«n ceea ce prive┼čte tulpina sud-african─â, este vorba despre o femeie din Bucure┼čti, caz care provine dintr-un focar familial, ┼či de un cet─â┼úean turc care s-a infectat ├«n Arge┼č, dar pentru care nu se poate preciza sursa infect─ârii.

adela popescu si radu valcan si au anulat planurile de vacanta 2 jpg
survivor2 png
carla s dreams bobonete 2 PNG
foto mare profimedia 0691691838 copy jpg
iumor jpg
image png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
cehia carantina jpeg
calendar ortodox 2021 23 mai sf mihail marturisitorul png
1 mare foto epa efe 57690578 jpg
6 traian basescu prima iubita jpg jpeg
4 printul andrew profimedia 0652894124 jpg jpeg
ioan niculae jpeg