Linie telefonică gratuită pentru cei afectați de Covid-19. 40 de psihoterapeuți se ocupă de sănătatea mintală
Persoanele afectate de pandemia Covid-19, personalul medical supus condiţiilor de stres sau oricine se confruntă cu presiunea cauzată de criza sanitară beneficiază de consiliere psihologică. Pe 7 aprilie a fost deschisă linia telefonică 021/9081, cu tarif normal, a inițiativa Ministerului Sănătății.
Tot mai multe persoane apelează la ajutorul psihologilor și psihiatrilor, din cauza pandemiei decoronavirus, spun specialiștii.
Printre cei care au nevoie de consiliere se numără tot mai multe cadre medicale din spitalele unde sunt trataţi pacienţii infectați şi care fac tot mai greu faţă stresului şi oboselii.
Pentru ei, dar și pentru alte categorii socio-profesionale, peste 40 de psihoterapeuţi voluntari sunt implicaţi în proiectul demarat şi coordonat de către Ministerul Sănătăţii, în parteneriat cu Asociația de Psihoterapii Cognitive și Comportamentale (APCCR), Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (prin Clinica Universitară de Psihologie PsyTech) și Vodafone România.
Linia telefonică pentru cei afectați de Covid-19, deschisă de luni până sâmbătă
Aceștia au la dispoziție linia telefonică de sprijin psihologic 021/9081, care funcţionează de luni până sâmbătă în intervalul 12.00-20.00. Ea poate fi apelată cu tarif normal din toate rețelele telefonice.
Apelurile sunt preluate de voluntari ai APCCR printr-o centrală virtuală, numită Cloud Voice, oferită gratuit de Vodafone România.
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu: ”Linia de sprijin psihologic, suport pentru orice român afectat de pandemie”
”A trecut mai mult de un an de când pandemia Covid-19 a dat buzna în viața fiecărui român. Izolarea, pierderea oamenilor dragi, problemele economice, limitările în interacțiunile sociale au avut un efect negativ asupra sănătății mintale a multora dintre noi. Linia de sprijin psihologic lansată este o unealtă de suport pentru orice român afectat de pandemie. Cu sprijinul UBB, APCCR și Vodafone, peste 40 de psihoterapeuți voluntari vor fi alături de oricine simte că are nevoie de sprijin emoțional. Pentru că numai împreună, om cu om, vom reuși să trecem de această perioadă grea”, a declarat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.
Mulți români suferă de depresie și anxietate
Potrivit președintelui APCCR, Anca Dobrean, provocările, dificultățile și nesiguranța asociate ultimului an au activat vulnerabilități cu impact direct asupra sănătății mentale a populației, rata problemelor emoționale și comportamentale fiind în creștere în această perioadă.
Cei mai mulți români suferă de atacuri de panică, episoade depresive și de anxietate.
Citește și:
Dependeți de jocuri de noroc și pariuri. Peste 3.000 de români au ajuns la psiholog
Adriana Bahmuțeanu oferă consiliere psihologică gratuită persoanelor afectate de pandemie