Lista reac╚Ťiilor adverse ale celor 3 vaccinuri care se fac ├«n Rom├ónia

3  3col 7623819 mediafax foto alex nicodim 1 jpeg
Doar 0,27% dintre cei vaccina╚Ťi au avut reac╚Ťii adverseFoto: Mediafax

Rom├ónia st─â bine la capitolul vaccinare. Suntem pe locul 14 la nivel global, cu 4,41 de doze administrate la 100 de locuitori, iar popula╚Ťia este dornic─â s─â se imunizeze. Sunt, ├«n continuare, mul╚Ťi sceptici, 30% dintre ei fiind speria╚Ťi de efectele adverse. Dar sunt ele at├ót de grave? Iat─â ce trebuie s─â ╚Öti╚Ťi despre efectele adverse ale celor 3 vaccinuri care se administreaz─â ├«n ╚Ťara noastr─â!

C├óte reac╚Ťii adverse s-au ├«nregistrat p├ón─â acum ├«n Rom├ónia

2.526 de reac╚Ťii adverse la vaccinul anti-COVID au fost semnalate p├ón─â acum ├«n Rom├ónia, la un total de peste 930.000 de doze administrate din 27 decembrie ╚Öi p├ón─â acum. ÔÇ×Cele mai frecvente manifest─âri au fost de tipul: 53% durere, tumefac┼úie, erup┼úie cutanat─â, stare de oboseal─â, febr─â ┼či frisoane. 33% dintre persoane au raportat cefalee, 33% dureri musculare, sau articulare, 12%  grea┼ú─â, v─ârs─âturi, diaree, 11% stare de anxietate, 5% erup┼úii cutanate, 5% adenopatii ÔÇô m─ârirea de volum a ganglionilor locali, 4% reac┼úii alergice, 3% parestezii ÔÇô furnic─âturi la nivelul fe┼úei sau membrelor, 1,2% insomnie. Nu s-au ├«nregistrat cazuri de ┼čoc anafilactic. Reac╚Ťiile alergice, ├«n majoritatea cazurilor au fost erup┼úii de tip urticarian ┼či au mai fost cazuri de angioedem, adic─â de tumefiere la nivelul buzelorÔÇŁ, a declarat mar╚Ťi, ├«ntr-o conferin╚Ť─â de pres─â, coordonatorul campaniei de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghi╚Ť─â.

P├ón─â acum, rom├ónii s-au vaccinat ├«n principal cu serul de la Pfizer, recent au ├«nceput imuniz─ârile ╚Öi cu Moderna, din 15 februarie urmeaz─â AstraZeneca. Program─ârile pentru acest din urm─â ser ├«ncep din 10 februarie ╚Öi vor fi deschise 180 de noi centre. Potrivit studiilor ╚Öi statisticilor, nu prea sunt diferen╚Ťe ├«ntre cele 3 vaccinuri ├«n ceea ce prive╚Öte reac╚Ťiile adverse. Haide╚Ťi s─â le explic─âm pe fiecare ├«n parte!

  • Pfizer ╚Öi Moderna. Reac╚Ťiile adverse sunt, de regul─â, u╚Öoare sau moderate, similare pentru ambele vaccinuri. Cele mai frecvente sunt: durere ├«n bra╚Ť, la locul administr─ârii, oboseal─â, dureri de cap, frisoane, dureri musculare ╚Öi articulare, febr─â, tumefierea ganglionilor limfatici, astenie ╚Öi alergii de tip urticarie. Aceste reac╚Ťii adverse apar ca urmare a stimul─ârii sistemului imun. Sunt tranzitorii, trec spontan ╚Öi apar mai frecvent la tineri, dup─â cea de-a doua doz─â.
  • AstraZeneca. Cele mai frecvente reac╚Ťii adverse semnalate au fost: durere la locul inject─ârii, dureri de cap, oboseal─â, dureri musculare ╚Öi articulare, febr─â, frisoane, grea╚Ť─â. Potrivit platformei oficiale vaccinare-covid.gov.ro, majoritatea reac╚Ťiilor adverse au fost u╚Öoare sau moderate ╚Öi au disp─ârut ├«n c├óteva zile de la administrarea serului. ├Än cazul acestui vaccin, la a doua doz─â, reac╚Ťiile adverse au fost mai u╚Öoare ╚Öi mai pu╚Ťin frecvente dec├ót la prima doz─â. Protec╚Ťia ├«ncepe dup─â aproximativ 3 s─âpt─âm├óni de la administrarea primei doze, iar eficacitatea maxim─â este de 59,5%, ├«ncep├ónd cu 15 zile de la administrarea celei de-a doua doze. Se administreaz─â persoanelor cu v├órste ├«ntre 18 ╚Öi 55 de ani.

Nu sunt efecte adverse pe termen lung

Nu trebuie s─â v─â speria╚Ťi nici de a╚Öa-zisele efecte ÔÇ×pe termen lungÔÇŁ. Evident, ├«nc─â nu putem ╚Öti ce va fi ├«n viitor pentru c─â nu avem persoane care s─â fi fost vaccinate de mult timp cu serul anti-Covid. ╚śi atunci, ce putem face? ÔÇ×Ne uit─âm la efectele adverse pe termen lung ale altor vaccinuri. Un studiu care a analizat timp de aproape 20 de ani reac╚Ťii adverse ale 57 de vaccinuri (grip─â, difterie, poliomelit─â, meningococ, rotavirus, papilomavirus, hepatit─â B etc.) a tras concluzia c─â vaccinurile sunt sigure. Peste 90% din reac╚Ťiile adverse pe termen lung au ap─ârut ├«n primele 60 de zile. Acesta a fost ╚Öi motivul pentru care Pfizer ╚Öi Moderna a trebuit s─â a╚Ötepte 60 de zile de la vaccinarea celor din trialul 3 ca s─â poat─â primi aprobarea. ├Än cei 20 de ani, a fost un singur vaccin care a fost retras dup─â mai pu╚Ťin de un an de la autorizare, vorbim despre vaccinul Rotashield, din cauza efectelor adverse, care au ap─ârut ├«n primele 60 de zileÔÇŁ, a explicat R─âzvan Chereche╚Ö, profesor de s─ân─âtate public─â la Universitatea Babe╚Ö-Bolyai din Cluj-Napoca.

De asemenea, nu confunda╚Ťi ARN-ul cu ADN-ul! Mul╚Ťi rom├óni sunt suspicio╚Öi auzind aceast─â asem─ânare de cuvinte. Primele dou─â vaccinuri (Pfizer ╚Öi Moderna), pe baz─â de ARN-mesager, nu au nicio leg─âtur─â ╚Öi nu pot altera ADN-ul uman. ÔÇ×├Äntruc├ót ARN-ul mesager nu p─âtrunde ├«n nucleul celular, nu poate influen╚Ťa ADN-ul celular propriu. Aceast─â tehnologie este cunoscut─â de aproximativ trei deceniiÔÇŁ, se arat─â ├«n comunicatul oficial de pe site-ul campaniei de vaccinare.

Orice medicament are specificate, pe prospect, o serie de reac╚Ťii adverse

ÔÇ×Orice medicament poate avea efecte adverse, ├«ns─â cele mai multe dintre acestea nu sunt grave. Reac╚Ťiile alergice sunt posibile ├«n cazul administr─ârii oric─ârei substan╚Ťe, inclusiv vaccin, dar acestea sunt rare. Frecven┼úa apari┼úiei lor este specificat─â ├«n prospectul fiec─ârui produs ┼či deriv─â din datele ob┼úinute ├«n urma studiilor cliniceÔÇŁ, ne mai dau asigur─âri autorit─â╚Ťile, pe site-ul oficial al campaniei de vaccinare.

silviu silvius prigoana jpeg
Andreea Banica (foto Facebook) jpg
Lucile Randon
cristi borcea valentina pelinel milan jpeg
tonciu prodan reghe jpeg
amber heard atunci vs acum jpg
280952814 1610884362606650 749984686026597387 n jpg
laura cosoi jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 26 iunie sf david tesalonic png
silviu silvius prigoana jpeg
E bine în parc, păcat că sunt atâţia ţânţari! jpeg
Lucile Randon
lacul techirghiol apa roz explicatie fenomen constanta 775659 webp
so╚Ťie george simion jpeg