Locul unde trăiesc cei mai săraci pensionari din România. „Dacă nu erau vaca şi grădina mâncam buruieni”

Ultima actualizare:

După doi ani de pandemie și două luni de război, toată planeta pare să resimtă o criză tot mai profundă. Inflația galopantă lovește din plin portofelul cetățeanului de rând. Dar într-un loc din România, criza a existat dintotdeauna, iar pensionarii s-au aflat mereu la limita supraviețuirii.

Pensionarii din România se descurcă tot mai greu
Pensionarii din România se descurcă tot mai greu

Pentru o întâlnire cu realitatea crudă și nemiloasă, ne mutăm atenția spre județul Botoșani, acolo unde trăiesc cei mai săraci pensionari din România. Viața acestora era dificilă și înainte de creșterea vertiginoasă a prețurilor la alimentele de bază.

Pentru mulți oameni în vârstă din această regiune, fiecare zi este o luptă cu supraviețuirea. O treime din populația județului, aproximativ 95.000 de persoane, sunt pensionari. Iar un sfert dintre aceștia trăiesc lunar din pensii sociale, adică nu au niciun venit.

Cei mai săraci pensionari din România trăiesc în Botoșani. Nu au bani nici de medicamente

Cei mai afectați sunt bătrânii care trăiesc la țară. Mulți dintre ei povestesc că abia se ajung cu veniturile primite de la stat.

Citește și Care este valoarea unui coș de cumpărături pentru pensionari

Dintre ţăranii cu pensii mici, cei mai norocoşi sunt aceia care au muncit în Cooperativele Agricole de Producție (CAP-uri) sau la Întreprinderile Agricole de Stat (IAS-uri). Din păcate, și aceștia povestesc cât de greu se descurcă de o la o zi la alta. Mulți dintre ei sunt salvați de animale și de legumele din grădină.

„Dacă nu erau vaca şi grădina mâncam buruieni. Eu cu nevastă-mea avem 1,600 de lei, împreună. Că am lucrat la CAP amândoi. Vai de capul nostru, cu copiii după noi. Mai dăm un ouţ, mai dăm un litru de lapte şi aşa mai plătim curentul şi ce mai este”, relatează moş Florică, un bătrân care trăiește din zona Todireni, conform Adevărul.

Cum se descurcă pensionarii din Botoșani care au lucrat la faimoasele CAP-uri. Au venituri de 645 de lei pe lună

Pensiile din România sunt mici, iar cele din agricultură sunt extrem de mici. După o viață întreagă de muncă pe ogoarele patriei, țăranii români primesc la pensie doar câțiva bănuți. De cele mai multe ori acești bani le ajung doar pentru medicamente sau pentru câteva lemne.

Un pensionar care a muncit toată viaţa pe ogoarele CAP-ului primește, în medie, 645 de lei pe lună, conform Casei Judeţene de Pensii din Botoşani.

Astfel, pentru acești bătrâni, traiul devine aproape imposibil, în condițiile în care fiecare pensionar trebuie să-şi plătească întreţinerea, hrana, dar și medicamentele necesare atunci când se confruntă cu diverse probleme de sănătate.

Într-o astfel de situație se află o bătrână din comuna Ungureni, județul Botoșani. Aceasta s-a îmbolnăvit după ce a muncit 35 de ani la CAP, iar acum o mare parte din pensie se duce pe medicamente.

„M-am fărâmat la desfăcut păpuşoi ( n.red. porumb). Am stat jos pe umezeală şi m-am nenorocit. Am rămas singură, bărbatul s-a prăpădit şi banii numai pentru medicamente şi unguente. Noroc că-mi dă fata de una-alta”, a declarat femeia.

Bătrâna spune că are noroc cu fata ei, care o ajută cum poate cu banii, așa cum se întâmplă și cu alți pensionari săraci din România.

Din păcate, țara noastră nu reușește în continuare să aibă grijă de bătrânii ei. Și la acest capitol ne regăsim la coada Uniunii Europene. Devine, astfel, o datorie ca fiecare dintre noi să ajute în preajma sa.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net