Lor nu le pasă de pandemie! Se împărtășesc cu aceeași linguriță, merg în vacanțe și nu se feresc de aglomerație
Sute de oameni mor zilnic de COVID-19, spitalele sunt pline, vedem medici epuizați, cu răni pe față de la măștile de protecție pe care le poartă. Și, în ciuda acestui tablou terifiant, un număr nefiresc de mare de români se încăpățânează să nu creadă în gravitatea bolii. Își văd în continuare de viață, se duc în vacanțe la munte, nu poartă mască de protecție nici măcar în locurile aglomerate, inclusiv se împărtășesc toți cu aceeași linguriță, în biserici.
Forfotă mare la biserica Sfânta Ecaterina din Constanța, miercuri dimineața. În timp ce magistrații respingeau cererea Arhiepiscopiei Tomisului către autorităților locale, în care solicita să fie permisă organizarea pelerinajului de Sfântul Andrei, Înalt Prea Sfințitul Teodosie ținea nestingherit slujba. Deși orașul este în carantină, enoriașii s-au îngrămădit în interiorul bisericii, mulți fără mască de protecție. Polițiștii și jandarmii au descins în lăcașul de cult, i-au scos pe oameni afară și au dat amenzi. „Nu se poate așa ceva, nu se poate!”, urla o femeie.
Preoții îi împărtășeșc pe enoriași cu aceeași linguriță
În tot acest timp, într-un colț, fără să se stingherească de camerele de luat vederi, preoții continuau să-i împărtășească pe credincioși cu aceeași linguriță. „Nu mi-e deloc teamă! În acea linguriță este trupul și sângele domnului nostru Iisus Hristos, care ne vindecă de orice boală și niciodată Hristos nu a îmbolnăvit și nu va îmbolnăvi pe nimeni. Asta să fie foarte clar”, susține o tânără.
Tribunalul Constanța a respins miercuri cererea ÎPS Teodosie de a ține un pelerinaj de Sfântul Andrei. Imediat după, în timpul slujbei, acesta i-a îndemnat pe enoriași să meargă totuși la Mănăstirea Sfântul Andrei, dar... cu declarație, relatează PRO TV. Mai mult decât atât, i-a trimis premierului o scrisoare deschisă în care a spus că nu acceptă ca dreptul de a-l cinsti pe Sfântul Andrei să fie călcat în picioare.
ÎPS Teodosie, scrisoare deschisă către premier: „Ne aflăm în fața unor abuzuri”
„Incidentul petrecut la Constanţa în dimineaţa zilei de de 25 noiembrie 2020, cu prilejul sărbătoririi hramului Bisericii Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina din cartierul Tomis Plus, când poliţiştii şi jandarmii au brutalizat şi amendat credincioşii prezenţi la slujbă, ne întăreşte convingerea, încă o dată, dacă mai era nevoie, că ne aflăm noi clerul, împreună cu credincioşii ortodocşi, în faţa unor mari abuzuri, pe care autorităţile le săvârşesc din ce în ce mai des, probabil sub îndrumarea dumneavoastră tacită. Niciodată drepturile credincioşilor ortodocşi şi ale clericilor de a se ruga nu au fost atât de mult batjocorite. Credincioşii Bisericii Ortodoxe Române şi slujitorii ei sunt obligaţi acum să îndure umilinţa şi frigul, să se expună unor grave probleme de sănătate din pricina temperaturilor scăzute (care afectează sistemul imunitar) şi de dragul măsurilor exagerate, lipsite de logică şi luate de necunoscuţii dumneavoastră specialişti, în dispreţ total faţă de normele de drept, de credinţa şi tradiţiile poporului român, care consideră că anularea unui drept fundamental, de exercitare şi exprimare a credinţei, nu reprezintă mare lucru, raportat la pandemia care ne încearcă”, a transmis Arhiepiscopul Tomisului.
Coadă la pachete din Spania, în Capitală
Mii de români plecați în străinătate, care nu mai pot veni acasă de sărbători, trimit, în această perioadă, pachete cu daruri familiilor din țară. Așa se face că zilele trecute, în zona Gării de Nord din București, zeci de oameni stăteau claie peste grămadă la coadă, pentru a ridica pachetele primite de la rudele din Spania. Fotoreporterii Click! au surprins imagini îngrijorătoare, cu aglomerație de nedescris în plină stradă. Nu se respecta distanțarea socială, mulți purtau masca greșit, puneau mâna pe colete, se mai ștergeau la nas. Dacă țin la sănătatea și la viața celor dragi de acasă, românii din străinătate ar trebui să se gândească de două ori înainte de a trimite mica „bucurie”, la pachet. Fie îi învață pe cei de acasă cum să se protejeze, fie renunță de tot la operațiune.
Greu de renunțat la vacanțe! A fost plin de mașini pe platoul Bucegi
Nici nu s-a deschis încă sezonul vacanțelor de iarnă la munte, că românii deja au luat cu asalt stațiunile, dornici să se bucure de primul strat de zăpadă așternut. Pe platoul Bucegi, parcarea de mașini era plină, iar turiștii se plimbau ca pe bulevard. Trebuie să știți că problema nu e neapărat afară, în aer liber, dacă purtați mască de protecție. Riscul de infectare este în interior, în restaurantele pensiunilor unde intrați să mâncați, să beți un ceai cald. Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, susține că, în acest an, vacanța de iarnă la schi este mai periculoasă decât cea din vară, pe litoral. „Dacă pe litoral oamenii petreceau foarte mult timp afară sau în spații închise, dar cu ușile deschise și în sistem de ventilație, acum vor petrece mult timp înăuntru, iar riscul de infectare este extrem de mare, mai ales dacă există aglomerație. O măsură responsabilă ar fi, în acest moment, interzicerea oricăror manifestări de grup, iar aici mă refer și la stațiunile de munte și pârtii. Acestea nu ar trebui să aibă activitate”, a declarat expertul, citat de ziare.com.