Lovitură dură pentru bucureșteni! Cu cât cresc taxele şi impozitele în Capitală
Bucureşteni, vi se pregăteşte ceva care o să vă usture la buzunare! Taxele şi impozitele locale din Capitală vor fi majorate cu 13,8% din 2024. Decizia va fi votată joi, 27 aprilie, de cei 55 de membri ai „Parlamentului” care guvernează cel mai mare oraş al ţării.
Potrivit unui Proiect de Hotărâre supus spre avizare Consiliului General al Capitalei de primarul general Nicuşor Dan, în 2024, taxele şi impozitele locale vor creşte cu 13,8 la sută faţă de acest an. De ce această sumă şi nu alta? Ei bine, iată explicaţia oficială furnizată de edilul-şef al Capitalei.
„Conform prevederilor art. 491 din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, taxele şi impozitele locale se indexează anual, până la data de 30 aprilie, de către consiliile locale, ţinând cont de rata inflaţiei pentru anul fiscal anterior. Astfel, pentru anul 2024, impozitele şi taxele locale se indexează cu indicele inflaţiei, respectiv 13,8%, conform informaţiilor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice”, se arată în expunerea de motive care însoţeşte spre justificare propunerile făcute consilierilor de administraţia oraşului şi semnată de Nicuşor Dan.
Exemple de noi impozite calculate de Primăria Capitalei
* Pentru impozitul auto:
- În cazul autovehiculelor cu cilindree de până la 1.600 cc., şoferii vor plăti câte 9 lei pentru fiecare 200 centimetri cubi.
- În cazul vehiculelor cu motoare între 1.600 şi 2.000 centimetri cubi proprietarii vor plăti 25 lei pentru fiecare 200 centimetri cubi.
- Pentru motoare mai mari de 2.000 centimetri cubi şi până la 2.600, se vor plăti 97 lei la fiecare 200 centimetri cubi.
* Se scumpeşte şi suma plătită pentru a rezerva un loc în parcările de reşedinţă: acum acestea costă între 300 la 600 de lei pe an în funcţie de zonă. Noile taxe vor fi după indexarea cu inflaţia: 341, 455, 569 şi în sfârşit 683 de lei.
* Taxe locuri de veci. Pentru concesionarea unui loc de înhumare pe 7 ani, taxa va fi de la 9 la 27 de lei pe an în funcţie de categoria în care se află cimitirul. La ora actuală Municipalitatea deţine patru feluri de cimitire. Pentru concesionarea unui loc de înhumare pe termen nelimitat, taxa anuală va varia între 55 de lei şi 378 de lei.
* Taxe clădiri. În funcţie de materialele din care este făcută clădirea impozitul va fi între 170 şi 1.351 lei/mp.
Sunt şi câteva reduceri şi oferte
În proiect există şi un capitol dedicat reducerilor la plata taxelor şi impozitelor. Cea mai mare reducere pentru contribuabili va fi în domeniul auto.
Începând cu anul 2024, în cazul mijloacelor de transport hibride, impozitul se reduce cu... 95%.
De asemenea, conform unei adrese trimise de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, începând cu anul 2024, bonificaţia pentru plata cu anticipaţie, până la data de 31 martie, a impozitului/taxei pe clădiri, impozitului/taxei pe teren, a impozitului pe mijloacele de transport datorate de contribuabili pentru întregul an este de 10%.