Lovitură pentru românii care au venituri obținute pe Airbnb și Booking. Anunțul făcut de ministrul Finanțelor
Potrivit ministrului Finanțelor, ministrul Finanțelor, Barna Tanczos, Direcția Antifraudă a ANAF a obținut date despre 22.000-23.000 de persoane care au venituri din închirieri în scop turistic prin platformele online Booking.com și Airbnb.

Până acum, obținerea de informații de la aceste platforme era mai greoaie decât solicită autoritățile fiscale, însă directiva europeană le oferă acum instrumentele necesare pentru a accesa mai ușor aceste informații.
Cei aflați în această situație vor primi notificări de conformitate, iar inspectorii Antifraudă vor declanșa, de asemenea, unde se impune, și controale. Ca și până acum, se va acorda prioritate pentru cazurile cu cele mai mari plăți și cu prejudiciul pentru stat din neîncasarea taxelor mai ridicat. Sute de persoane au obținut venituri nedeclarate de peste 100.000 de lei pe caz prin intermediul platformelor online de închirieri în scop turistic.
„Online-ul este în vizorul ANAF și Antifraudă. Directiva care obligă la completarea declarațiilor cu privire la vânzări ne ajută și pe noi și ANAF a început deja, cu echipe specializate, să identifice nu doar vânzările de pe platformele clasice, ci și platforme de anunțuri simple online, iar acolo sunt din ce în ce mai multe companii și persoane fizice identificate. A început analiza vânzărilor de servicii turistice prin Booking și prin Airbnb, acolo fiind identificate între 22.000 și 23.000 de persoane fizice care au realizat venituri mai mici sau mai mari, printre care și câteva sute de persoane care au realizat venituri de peste 100.000 de lei”, a declarat ministrul Finanțelor, Barna Tanczos, pentru profit.ro.
ANAF verifică veniturile din închirieri pe Airbnb și Booking
Cei care au obținut astfel de venituri trebuie să le declare voluntar la ANAF și să plătească taxele aferente.
„Toate aceste persoane sunt notificate acum pentru a-și declara veniturile și a se conforma voluntar. Cei care nu se conformează voluntar voi fi controlați și se vor dispune măsuri prin Antifraudă și prin ANAF. Începem cu cei cu sume mari, că așa e normal, dar, indiferent de sumă, toată lumea este notificată pentru conformare”, a mai spus ministrul Finanțelor.
Pe viitor, ANAF și Antifrauda vor primi lunar date privind veniturile realizate prin intermediul acestor platforme.
„Anul trecut a început comunicarea cu platformele respective și această comunicare se va desfășura lunar. De acum, lucrurile intră pe un făgaș normal de automatism. A fost practic o primă perioadă în care au fost stabilite procedurile de comunicare, procedurile pentru acces la date. Acum datele vin automat la ANAF și persoanele care nu se conformează vor fi notificate”, a explicat ministrul.