MAE anchetează gafele diplomatice care au afectat vizita lui Johannis la Paris
Reacție palidă a MAE după incidentele diplomatice provocate de funcționarii ICR și ai Ambasadei la Paris în timpul vizitei președintelui Klaus Johannis în capitala Franței. Deocamdată potrivit unui comunicat al ministerului, diplomatul de la Ambasada din Franţa implicat în transmiterea unui fişier de uz intern a fost chemat de urgenţă la București iar evenimentul este anchetat de Corpul de Control şi Evaluare Diplomatică. În plus şeful ICR Paris a fost sancţionat cu avertisment relatează corespondentul Mediafax
Ministerul de Externe a revenit, luni cu precizări suplimentare referitoare "la situaţia inadmisibilă şi profund regretabilă creată la Paris prin transmiterea unor invitaţii însoţite de un fişier de uz intern al Ambasadei României".
Potrivit unui comunicat, MAE precizează că a solicitat Ambasadei României la Paris, imediat după aflarea incidentului, "să dispună o analiză urgentă a situaţiei create şi să avanseze, pe baza acesteia, propunerile de măsuri pe care le consideră necesare". În urma acestor instrucţiuni, Ambasada României la Paris a transmis un raport asupra incidentului produs.
În raport se arată că ambasadorul României în Franţa, Bogdan Mazuru, a trimis "o scrisoare de prezentare de scuze" lui Radu Portocală, scriitorul care a primit o invitaţie însoţită de un fişier intern cu aprecieri nepotrivite la adresa unor persoane.
Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că a dispus, ca primă măsură sancţionatorie, aplicabilă imediat, emiterea, conform Regulamentului de Organizare şi Funcţionare a instituţiei, unui avertisment la adresa diplomatului din cadrul Ambasadei României la Paris care a redactat fişierul. MAE precizează că sancţiunea cu avertisment este "singura măsura disciplinară care se poate dispune imediat, până la finalizarea unei investigaţii de către Corpul de Control şi Evaluare Diplomatică (CCED)".
Totodată, la nivel intern, a fost demarat imediat un proces de investigare a incidentului de către Corpul de Control şi Evaluare Diplomatică. "Urmare declanşării acestei proceduri, s-a dispus cu caracter urgent chemarea în Centrală a diplomatului de la Ambasada României la Paris pentru continuarea cercetărilor la nivel CCED", se arată în comunicat.
"În funcţie de rezultatele acestor cercetări, va putea fi dispusă eventuala trimitere a respectivului diplomat în faţa Comisiei de Etică a MAE sau în faţa Consiliului de Onoare al MAE", aceste organisme putând propune noi măsuri sancţionatorii, mai informeaz- Ministerul de Externe.
De asemenea, în urma analizării de către CCED a implicării directorului ICR Paris, Yvette Fulicea, în transmiterea respectivului fişier, a fost dispusă aplicarea aceleiaşi sancţiuni, respectiv avertisment.
În cazul directorului ICR Paris analiza Corpului de Control şi Evaluare Diplomatică este în curs, urmând a avea loc inclusiv audierea sa. "Ulterior, CCED va concluziona asupra oportunităţii aplicării de măsuri suplimentare, în mod similar cu cele amintite mai sus în legătura cu diplomatul de la Ambasada României la Paris", mai spune MAE.
Scriitorul Radu Portocală, unul dintre invitaţii la întâlnirea comunităţii româneşti cu preşedintele Klaus Iohannis, care urmează să aibă loc în 10 februarie la Paris, a primit, recent, o invitaţie de la ICR Paris care avea ataşat şi un document de uz intern ce conţinea aprecieri precum "indezirabil" sau scârbos" la adresa unor persoane.
Ministerul de Externe a reacţionat, vineri, printr-un comunicat de presă în care anunţă că persoana responsabilă pentru acest incident a fost sancţionată cu avertisment, în comunicatul MAE nefiind menţionat însă niciun nume.
Institutul Cultural Român (ICR) a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, că ceea ce s-a întâmplat la Paris nu intră sub incidenţa subordonării faţă de ICR, Ministerul Afacerilor Externe fiind responsabil pe linie administrativă.
La acest scandal a reacţionat şi Federaţia asociaţiilor de români din Europa, care cere demiterea personalului ICR implicat în această corespondenţă, precum şi a angajaţilor Ambasadei de la Paris care nu au reclamat conţinutul documentului la MAE.
"FADERE, Federaţia asociaţiilor de români din Europa cere ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, demiterea personalului Institutului Cultural Român implicat în corespondenţa ruşinoasă de la Paris. De asemenea, cerem demisia personalului din cadrul Ambasadei României de la Paris care a primit acest document şi s-a complăcut în caracterizările celor de la ICR fără să reclame acest lucru la Bucureşti", arată FADERE, într-un comunicat de presă transmis sâmbătă.
Asociaţia consideră că incidentul este "o ruşine pentru România şi pentru sutele de diplomaţi români care îşi fac munca cu onoare, reprezentând ţara cu cinste".