MAE îi avertizează pe românii care pleacă acum în Grecia. Pericolul la care s-ar putea expune

Ministerul Afacerilor Externe a emis o atenționare de călătorie pentru Grecia, unde există un risc crescut de incendii din cauza temperaturilor foarte ridicate, și pentru Polonia, unde se prognozează furtuni violente.

Grecia arde din cauza caniculei / foto: Pixabay
Grecia arde din cauza caniculei / foto: Pixabay

În contextul informațiilor transmise de Serviciul Național de Meteorologie, sâmbătă, 29 iunie 2024, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) avertizează că temperaturile vor atinge nivele extrem de ridicate în anumite regiuni din Grecia.

Care sunt zonele din Grecia cu risc deosebit de incendiu

Autoritățile elene de protecție civilă și crize climatice indică un risc deosebit de înalt pentru incendii în Attica, Peloponez (Arcadia, Argolis, Corintia, Laconia), Grecia centrală (Boeotia, Fthiotida, Fokida, Evia), Creta, Egeea de Nord (Lesbos, Chios, Samos) și Egeea de Sud (Ciclade, Dodecaneze).

MAE recomandă cetățenilor români aflați în Grecia să fie prudenți în zonele afectate și să rămână vigilenți în fața alertelor privind incendiile, respectând instrucțiunile autorităților locale și urmărind cu atenție mass-media locală. Incendiile de vegetație pot determina perturbări suplimentare, inclusiv întreruperi de curent și/sau apă, deteriorarea calității aerului și închiderea drumurilor.

Cetățenii români sunt încurajați să consulte pagina Ministerului elen al Protecției Civile și Crizelor Climatice pentru informații oficiale despre incendii de vegetație, ghiduri de autoprotecție și hărți zilnice de prognoză a incendiilor disponibile la adresa https://civilprotection.gov.gr/xartis.

De asemenea, MAE recomandă utilizarea aplicației digitale „mAIGreece”, pusă la dispoziție de Ministerul elen al Turismului și disponibilă și în limba română, pentru informații actualizate și suport în timp real: https://www.gov.gr/en/upourgeia/upourgeio-tourismou/tourismou/maigreece.

Pentru asistență consulară, cetățenii români pot apela la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena (+302106714035) și ale Consulatului General al României la Salonic (+302310340088). În cazuri de urgență specială, se pot folosi telefoanele de urgență ale Ambasadei României la Atena (+306978996222) și ale Consulatului General al României la Salonic (+306946049076).

Mai multe informații sunt disponibile pe paginile de internet https://www.mae.ro/ (secțiunile Sfaturi și alerte de călătorie), https://atena.mae.ro și https://salonic.mae.ro.

Parteneri

image
image
image
image
image
image
Războinicii daci, „mai războinici decât oricare dintre oamenii care au trăit cândva” jpeg
neurochirurgul vlad ciurea jpeg
shaorma de casa jpeg
shutterstock 1893899740 jpg
Carlo Acutis jpg
SYLVESTER MOTAN jpg
padure jpg
storm 4651306 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net