Mai avem de tras până în luna mai. Ce spune Alexandru Rafila despre al treilea val al pandemiei
Miercuri am avut încă o zi cu peste 6.000 de noi cazuri, încă o zi cu secţii ATI pline până la refuz. Suntem în plin val trei al pandemiei, însă această creştere nu va dura mai mult de 45 de zile, e de părere medicul Alexandru Rafila.
CNCAV anunţă că miercuri am depăşit pragul de două milioane de români vaccinaţi, iar ministrul Educaţiei aduce şi el veşti bune pentru copii şi părinţi.
45 de zile. Atât crede Alexandru Rafila că va mai dura perioada de creştere a infectărilor cu SARS-CoV-2. Campania de vaccinare merge bine şi, dacă va continua aşa, din toamnă am putea reveni la un oarece normal. „Eu cred că această evoluţie nefavorabilă a numărului de cazuri, a suprasolicitării secţiilor medicale şi aşa mai departe va mai dura circa 45 de zile, aşa-zisul al treilea val. Iar o soluţie legată de revenirea la o viaţă normală o putem obţine în toamnă, la sfârşitul lunii septembrie, octombrie”, a declarat Rafila într-o intervenţie la Prima TV.
Ar fi două condiţii de îndeplinit: capacitatea de vaccinare să crească la cel puţin 100.000 de persoane pe zi, inclusiv sâmbăta şi duminica; şi românii să-şi păstreze interesul pentru imunizare. „Există acest risc al lipsei de aderenţă la vaccinare, adică degeaba ai vaccin dacă oamenii nu se vaccinează".
Din fericire, românii îşi doresc să se vaccineze. Miercuri, Comitetul Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea (CNCAV) anunţa că peste două milioane de români au fost imunizaţi până acum, jumătate dintre ei cu ambele doze. În medie, se administrează 60.000 de doze pe zi.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, vine şi el cu o veste bună: elevii ar putea să revină fizic în şcoli de la sfârşitul lunii mai – începutul lunii iunie. Chiar dacă mai prind doar câteva săptămâni de şcoală, contează. „Am avea şansa ca aceste zile în plus de vacanţă din aprilie să se transforme în zile de prezenţă fizică la sfârşit de mai, început de iunie. Ceea ce e un mare câştig, este un câştig imens”, a declarat el la Digi24.
Şi aici ar fi 4 condiţii de îndeplinit: respectarea strictă a regulilor de protecţie, testarea cu teste non-invazive, vaccinarea profesorilor şi scăderea cazurilor de infectări din ţară. „Primele trei condiţii deja le avem sau sunt în curs de a le avea, pentru că testarea non-invazivă este o promisiune. Vom încheia anul acesta mai bine decât pe cel de anul trecut”, a promis Sorin Cîmpeanu.