Mai multe drepturi ╚Öi gratuit─â╚Ťi pentru persoanele alergice

12 ianuarie 2021
image
Investiga╚Ťiile pentru cei suspec╚Ťi de boal─â vor fi decontate de stat

Persoanele alergice sau cele care suspecteaz─â c─â au aceast─â afec╚Ťiune vor beneficia, de acum, de o serie de drepturi. Legea nr. 4/2021, demarat─â de actri╚Ťa Ani Cre╚Ťu ╚Öi de deputatul Cristina Dumitrache, ├«n urm─â cu 3 ani, a fost, ├«n sf├ór╚Öit, adoptat─â ╚Öi publicat─â ├«n Monitorul Oficial, la 8 ianuarie.

Legea a fost creat─â de actri╚Ťa Ani Cre╚Ťu

O traum─â personal─â a fost transformat─â, de actri╚Ťa Ani Cre╚Ťu, ├«ntr-un ajutor pentru mii de rom├óni care sufer─â de alergii. Dup─â ce fiul ei, Adan (aproape 8 ani), a fost diagnosticat din primii ani de via╚Ť─â cu o intoleran╚Ť─â grav─â la histamin─â, dup─â ce ani ├«n ╚Öir a b─âtut pe la u╚Öa doctorilor ╚Öi s-a luptat pentru a-i g─âsi cel mai bun tratament, Ani a hot─âr├ót c─â o lege pentru drepturile persoanelor alergie este necesar─â ├«n Rom├ónia. ÔÇ×M-am lovit de un sistem de s─ân─âtate str├ómb, lipsit total de interes pentru adev─âratele probleme de s─ân─âtate care pot fi ╚Ťinute sub control DAC─é diagnostichezi la timp. Alergiile sunt urmare a unui sistem imunitar ce r─âspunde haotic atunci c├ónd CREDE c─â este atacat... adic─â atunci c├ónd intr─â ├«n contact cu un alergen. P├ón─â la aceast─â lege, alergicii Rom├óniei nu aveau recunoa╚Ötere ╚Öi analize specifice decontate, de╚Öi sunt pl─âtitori de taxe c─âtre sistemul de s─ân─âtate. Pentru a diagnostica corect un alergic ai nevoie de minimum 1.000 de euro. Asta ├«n cazul ├«n care vorbim despre "banala" alergie la lapte. Panelul specific nu cost─â at├ót, dar ai ╚Öi alte analize ce trebuie f─âcute. Ei, dac─â st─âteam eu dup─â sistemul medical rom├ónesc s─â a╚Ötept diagnosticare pentru copil... Acum m─â umfla r├ósul. Dar este tragic. Nu  to╚Ťi ne permitem s─â pl─âtim din buzunar, nu to╚Ťi pot ├«mprumuta de la banc─â sau prieteni. S─ân─âtatea NU trebuie condi╚Ťionat─â financiar. Este un drept. Am vrut s─â scot aceast─â lege pentru c─â vreau s─â ├«mi las copilul ├«ntr-o lume la care am contribuit ├«n plus, nu doar ├«n minus. Adic─â s─â las ceva urme frumoase ├«n spatele meuÔÇŁ, a declarat Ani Cre╚Ťu pentru Click!

image
Deputatul Cristina Dumitrache a ini╚Ťiat proiectul de lege ╚Öi l-a prezentat ├«n Parlament

De la idee la fapt─â au trecut 3 ani

Tot demersul a ├«nceput ├«n urm─â cu trei ani. Ea a scris ÔÇ×povesteaÔÇŁ, cunosc├ónd perfect nevoile unui alergic, ce greut─â╚Ťi ├«nt├ómpin─â mamele (analize, speciali╚Öti, meniuri ├«n gr─âdini╚Ťe ╚Öi spitale etc.). Povestea a fost transpus─â ├«n lege de c─âtre deputatul Cristina Dumitrache. ÔÇ×Am c─âutat un OM ├«n cadrul Parlamentului, care s─â verifice ╚Öi s─â colaboreze pe con╚Ťinutul proiectului de lege ╚Öi s─â ╚Öi-l asume. Un parlamentar care s─â propun─â Parlamentului un proiect legislativ se nume╚Öte Ini╚Ťiator. L-am g─âsit, vorbit, b─âtut la cap (mult!), iar dna deputat a fost singura dispus─â s─â se ├«nhame la acest proiect. ╚śi s-a luptat pentru el al─âturi de mine pentru c─â nu e lucru u╚Öor. Societatea Roman─â de Alergologie ╚Öi Imunilogie, prin dr. Camelia Berghea ╚Öi dr. Ruxandra Bumbacea, a devenit suportul ╚Ötiintific al proiectului, documenta╚Ťia medical─â ╚Öi ce afec╚Ťiuni fac parte din denumirea medicala: alergii. A╚Öadar, de la g├ónd la fapte, de la poveste la lege, au trecut 3 ani. Dac─â sunt m├óndr─â?!? Ohooo! Pentru prima dat─â ├«n via╚Ť─â: DA!ÔÇŁ, m─ârturise╚Öte actri╚Ťa.

Ce beneficii vor avea, de acum, persoanele alergice

image
Deputatul Cristina Dumitrache a ini╚Ťiat proiectul de lege ╚Öi l-a prezentat ├«n Parlament

Legea prevede, printre multe altele, faptul c─â persoanele suspecte de alergii ├«╚Öi pot face gratuit analize pentru o diagnosticare corect─â. De asemenea, toate gr─âdini╚Ťele, cre╚Öele, cantinele ╚Öcolilor de stat sau private, inclusiv hotelurile unde se organizeaz─â tabere, sunt obligate s─â asigure meniu adecvat copiilor alergici sau s─â permit─â p─ârin╚Ťilor a le aduce ├«n recipiente separate. ╚ścolile, gr─âdini╚Ťele, unit─â╚Ťile de cazare pentru elevi ╚Öi studen╚Ťi, precum ╚Öi cabinetele medicale de stat sau private sunt obligate s─â aib─â ├«n dotare doze de adrenalin─â, ├«n caz contrar primesc amenzi ustur─âtoare. Important e ╚Öi faptul c─â, ├«n termen de 6 luni, se va ├«nfiin╚Ťa Registrul na╚Ťional pentru eviden╚Ťa persoanelor cu boli ╚Öi afec╚Ťiuni alergice, astfel ├«nc├ót fiecare alergic s─â fie luat ├«n eviden╚Ť─â. Mai multe despre prevederile acestei legi pute╚Ťi citi aici!

irina tanase 13 jpg
andre JPG
irinel columbeanu
2 neti sandu in tinerete 2 jpg jpeg
1 ducesa kate si regina elisabeta a ii a jpg jpeg
meghan markle masacru texas AFP (1) jpg
salariu copy jpeg
irina iubit 1 jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
Pensionari din România jpg
crima spania png
Regina Elisabeta a II-a inspectează garda de onoare în timpul ceremoniei cheilor la Palatul Holyroodhouse în Edinburgh Scoţia FOTO Guliver / Getty Images /  Jeff J Mitchell
refugiati ucraina jpg
salariu copy jpeg
coperta codrin nicoara maria nicioara jpeg