Mai multe drepturi și gratuități pentru persoanele alergice

Ultima actualizare:
Investigațiile pentru cei suspecți de boală vor fi decontate de stat
Investigațiile pentru cei suspecți de boală vor fi decontate de stat

Persoanele alergice sau cele care suspectează că au această afecțiune vor beneficia, de acum, de o serie de drepturi. Legea nr. 4/2021, demarată de actrița Ani Crețu și de deputatul Cristina Dumitrache, în urmă cu 3 ani, a fost, în sfârșit, adoptată și publicată în Monitorul Oficial, la 8 ianuarie.

Legea a fost creată de actrița Ani Crețu

O traumă personală a fost transformată, de actrița Ani Crețu, într-un ajutor pentru mii de români care suferă de alergii. După ce fiul ei, Adan (aproape 8 ani), a fost diagnosticat din primii ani de viață cu o intoleranță gravă la histamină, după ce ani în șir a bătut pe la ușa doctorilor și s-a luptat pentru a-i găsi cel mai bun tratament, Ani a hotărât că o lege pentru drepturile persoanelor alergie este necesară în România. „M-am lovit de un sistem de sănătate strâmb, lipsit total de interes pentru adevăratele probleme de sănătate care pot fi ținute sub control DACĂ diagnostichezi la timp. Alergiile sunt urmare a unui sistem imunitar ce răspunde haotic atunci când CREDE că este atacat... adică atunci când intră în contact cu un alergen. Până la această lege, alergicii României nu aveau recunoaștere și analize specifice decontate, deși sunt plătitori de taxe către sistemul de sănătate. Pentru a diagnostica corect un alergic ai nevoie de minimum 1.000 de euro. Asta în cazul în care vorbim despre "banala" alergie la lapte. Panelul specific nu costă atât, dar ai și alte analize ce trebuie făcute. Ei, dacă stăteam eu după sistemul medical românesc să aștept diagnosticare pentru copil... Acum mă umfla râsul. Dar este tragic. Nu  toți ne permitem să plătim din buzunar, nu toți pot împrumuta de la bancă sau prieteni. Sănătatea NU trebuie condiționată financiar. Este un drept. Am vrut să scot această lege pentru că vreau să îmi las copilul într-o lume la care am contribuit în plus, nu doar în minus. Adică să las ceva urme frumoase în spatele meu”, a declarat Ani Crețu pentru Click!


    Deputatul Cristina Dumitrache a inițiat proiectul de lege și l-a prezentat în Parlament
Deputatul Cristina Dumitrache a inițiat proiectul de lege și l-a prezentat în Parlament

De la idee la faptă au trecut 3 ani

Tot demersul a început în urmă cu trei ani. Ea a scris „povestea”, cunoscând perfect nevoile unui alergic, ce greutăți întâmpină mamele (analize, specialiști, meniuri în grădinițe și spitale etc.). Povestea a fost transpusă în lege de către deputatul Cristina Dumitrache. „Am căutat un OM în cadrul Parlamentului, care să verifice și să colaboreze pe conținutul proiectului de lege și să și-l asume. Un parlamentar care să propună Parlamentului un proiect legislativ se numește Inițiator. L-am găsit, vorbit, bătut la cap (mult!), iar dna deputat a fost singura dispusă să se înhame la acest proiect. Și s-a luptat pentru el alături de mine pentru că nu e lucru ușor. Societatea Romană de Alergologie și Imunilogie, prin dr. Camelia Berghea și dr. Ruxandra Bumbacea, a devenit suportul știintific al proiectului, documentația medicală și ce afecțiuni fac parte din denumirea medicala: alergii. Așadar, de la gând la fapte, de la poveste la lege, au trecut 3 ani. Dacă sunt mândră?!? Ohooo! Pentru prima dată în viață: DA!”, mărturisește actrița.

Ce beneficii vor avea, de acum, persoanele alergice

Deputatul Cristina Dumitrache a inițiat proiectul de lege și l-a prezentat în Parlament
Deputatul Cristina Dumitrache a inițiat proiectul de lege și l-a prezentat în Parlament

Legea prevede, printre multe altele, faptul că persoanele suspecte de alergii își pot face gratuit analize pentru o diagnosticare corectă. De asemenea, toate grădinițele, creșele, cantinele școlilor de stat sau private, inclusiv hotelurile unde se organizează tabere, sunt obligate să asigure meniu adecvat copiilor alergici sau să permită părinților a le aduce în recipiente separate. Școlile, grădinițele, unitățile de cazare pentru elevi și studenți, precum și cabinetele medicale de stat sau private sunt obligate să aibă în dotare doze de adrenalină, în caz contrar primesc amenzi usturătoare. Important e și faptul că, în termen de 6 luni, se va înființa Registrul național pentru evidența persoanelor cu boli și afecțiuni alergice, astfel încât fiecare alergic să fie luat în evidență. Mai multe despre prevederile acestei legi puteți citi aici!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net