Prima veste bună pentru 2023! Bugetarii vor avea mai multe zile libere legale, anul următor

Ultima actualizare:

Bugetarii vor sta acasă, în 2023, cu trei zile în plus față de anul curent. Măsura va fi discutată și adoptată, printr-un proiect de hotărâre, miercuri, 28 decembrie.

Angajații la stat vor beneficia de trei zile libere suplimentare, în 2023
Angajații la stat vor beneficia de trei zile libere suplimentare, în 2023

Personalul instituțiilor și autorităților publice va avea noi zile libere pe data de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august, în 2023. Aceste zile vor face punte între sărbătorile legale și weekend-uri, anunță Adevărul.ro  Cele trei noi zile libere vor fi recuperate, prin prelungirea timpului de lucru, până la data de 28 februare, 30 iunie și 31 august.

Pentru a asigura o utilizare eficientă a duratei timpului de muncă, dar şi pentru a crea personalului instituţiilor și autorităților publice timp liber pentru recuperarea capacității de muncă, se propune ca zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023 să fie declarate zile libere,întrucât acestea se situează între zilele nelucrătoare de sărbătoare legală și perioadele de repaus săptămânal, conform legii”, se menționează în nota de fundamentare a proiectului.

De altfel, la începutul lunii decembrie, Senatul a adoptat tacit o propunere legislativă pentru completarea art. 139 din Codului Muncii, prin care zilele de 6 și 7 ianuarie sunt declarate zile nelucrătoare. Nota de adoptare tacită a propunerii legislative, a cărui termen de dezbatere și vot s-a împlinit pe 30 noiembrie, a fost citită în plenul Senatului de președintele interimar Alina Gorghiu.

În mai multe țări din Europa ziua de 7 ianuarie este sărbătoare legală, printre care Belarus, Grecia, Georgia, Rusia, Ucraina și Cipru, transmite Adevărul.ro 

„În mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croaţia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania ori Suedia, ziua de 6 ianuarie a fost inclusă ca sărbătoare legală, zi nelucrătoare, tocmai pentru importanţa ei religioasă. Strâns legată de sărbătoarea Botezului Domnului este cinstirea celui care a săvârşit Botezului Domnului, Sfântul Proroc loan Botezătorul, în ziua de 7 ianuarie, în fiecare an.

Pentru creştinii ortodocşi care utilizează calendarul neîndreptat (zis de stil vechi), ziua de 7 ianuarie este importantă pentru că, la această dată, este prăznuită Naşterea Domnului. Din acest motiv, mai multe țări din Europa, precum Belarus, Grecia, Georgia, Moldova, Rusia, Ucraina, Cipru, au reglementat data de 7 ianuarie ca sărbătoare legală în care nu se lucrează. În acest context, dată fiind importanța religioasă a zilei de 7 ianuarie, considerăm necesară și declararea acesteia ca sărbătoare legală în care nu se lucrează", argumentează iniţiatorii în expunerea de motive a propunerii legislative.

În circuit parlamentar, la Senat, este un proiect de lege al PSD și PNL prin care zilele de sărbătoare, la care sunt date libere legale, care au căzut calendaristic în weekend, pot fi recuperate la scurt timp. Așadar, nu vor mai fi pierdute, ca până acum. Uniunea Salvați România are o inițiativă legislativă prin care vrea ca fiecare cetățean român care merge la un scrutin, indiferent că e pentru locale, parlamentare, prezidențiale sau europarlamentare, să aibă o zi liberă, pentru fiecare vot la care se prezintă. Practic, într-un an ca 2024, fiecare cetățean ar putea beneficia de încă patru zile libere.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Accident limitator inteligent FOTO Info Trafic Romania png
image
image
image
image
image
image
ploaie jpg
tick 5477847 1280 jpg
casa la curte jpeg
furtuni ploi jpeg
zodii pixabay jpg
blocuri bucuresti 1024x580 jpg
autostrada Moldovei A7 FOTO Sorin Grindeanu 1
colaj dacia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net