Maica Domnului cu aripi de vultur, pictura remarcabilă de la 1710. Este în Vâlcea și este unică în lume
Vâlcea este județul din România cu cele mai multe lăcașuri de cult. Mănăstiri și bisericuțe vechi și pline de istorie dau un farmec aparte acestui județ aflat la granița dintre Muntenia și Oltenia. Așezată între dealuri liniștite, înconjurată de peisaje superbe se află localitatea Govora. Este cunoscută nu doar pentru arhitectura sa impresionantă, ci și pentru o icoană cu totul specială: Maica Domnului cu aripi de vultur.
Domnitorii care și-au legat numele de Mănăstirea Govora
Așezământul monahal de la Govora este printre cele mai vechi din țara noastră și mulți domnitori au avut un cuvânt asupra lăcașului de-a lungul a 300 de ani. A fost ridicată parțial sub domnia lui Vlad Dracul.
În 1440 a fost distrusă de boierul Albu cel Mare în perioada domniei lui Vlad Țepeș, ca după aceea, între anii 1492-1496, să fie refăcută de Vlad Călugărul și Radu cel Mare.
Între anii 1640-1645, domnitorul Matei Basarab face mănăstirii o reparație totală, iar între anii 1770-1771, domnitorul Constantin Brâncoveanu decide restaurarea și extinderea mănăstirii.
În interiorul bisericii, pe lângă valoroasa pictură se găsește o frumoasă catapeteasmă originală, din lemn, sculptată în stil brâncovenesc.
Dar cea mai deosebită dintre toate este Icoana Acoperământului Maicii Domnului care apare înaripată. Chiar dacă, ulterior, aceeași temă a apărut în biserici din România sau din Rusia, despre icoana de la Govora se spune că este unică în lume.
Întâlnim înfăţişări ale Maicii Domnului înaripată şi în alte lăcaşuri de cult vechi, dar şi noi. Dintre cele vechi am aminti Mănăstirea Sinaia şi Mănăstirea Lainici, ambele însă sunt construite după Mănăstirea Govora.
Icoana Maicii Domnului înaripată, o pictură remarcabilă
Așadar sfântul locaș de la Govora, care poartă hramul Adormirea Maicii Domnului, deține această icoană deosebită care o întruchipează pe Maica Domnului cu aripi şi cu Sfântul Acoperământ.
„Una dintre cele mai impresionante imagini ale Maicii Domnului, în slujirea ei de ocrotitoare a drept-credincioşilor creştini, o găsim la Mănăstirea Govora din judeţul Vâlcea. Icoana se numeşte „Maica Domnului cu aripi” şi se află deasupra uşii de la intrarea în sfântul lăcaş”,a spus într-un interviu pentru Adevărul, preotul profesor universitar doctor Vasile Gordon.
Icoana a fost pictată între anii 1700-1711 de zugravii Şcolii brâncoveneşti de la Horezu.
Specialiştii susţin că reprezentarea de la Govora a Acoperământului Maicii Domnului este considerată ca fiind cea mai frumoasă din întreaga pictură bisericească românească.
„Maica Domnului cu aripi şi cu Sfântul Acoperământ este o scenă unicat, în ţară şi am putea spune şi din lume, care atrage, an de an, foarte mulţi credincioşi.”, explica stareţa Heruvima Covaci.
Imaginea o înfăţişează pe Maica Domnului având pe cap coroană împărătească, fiind îmbrăcată în veşminte împărăteşti. Are aripi larg deschise, iar sub ele o mantie mare întinsă deasupra poporului, reprezentat prin ierarhi, preoţi, domnitorul cu doamna ţării, boieri, oameni de rând.
Legenda Acoperâmântului Maicii Domnului
Legat de acoperământul Maicii Domnului există o legendă, potrivit căreia, în secolul al X-lea, în Biserica Vlaherne, aflată în orașul Constantinopol (astăzi, orașul Istambul din Turcia) a apărut în timpul slujbei Maica Domnului și i-a acoperit pe toţi cei care se aflau în sfântul lăcaş.
Numai la Govora aceste două elemente apar împreună: aripile și acoperământul.
„Maica Domnului apare şi cu Sfântul Acoperământ şi cu aripi ca de vultur. Ea apără ierarhia bisericească, pe toţi credincioşii, până la cei încoronaţi. Dar pentru că Maica Domnului are aripi ca de vultur are semnificaţia că ea nu doar ne acoperă, ci ocroteşte şi ajută pe toţi cei care îi cer ajutorul şi ne înalţă la cer şi face legături între cele două biserici. Biserica luptătoare fiind noi cei de pe pământ şi biserica triumfătoare fiind îngerii din cer”, explică şi ghidul Mănăstirii Govora