Aici se află singura pictură cu Maica Domnului însărcinată. Biserica Domnească din Curtea de Arges va fi restaurată cu 5 milioane de euro

Ultima actualizare:

Monument reprezentativ al arhitecturii româneşti medievale, Biserica Domnească din Curtea de Argeş va fi reabilitată din temelii. Picturile murale interioare, extrem de valoroase, au fost realizate între 1360 şi 1369. Totodată, biserica e cea mai veche ctitorie voievodală din Ţara Românească, scrie adevarul.ro.

Biserica Domnească  din Curtea de Argeş,  un monument istoric. Foto: Shutterstock
Biserica Domnească din Curtea de Argeş, un monument istoric. Foto: Shutterstock

Lăcaşul de cult din Curtea de Argeş e singurul din România unde se află o pictură bisericească înfăţişând-o pe Maica Domnului gravidă. Imaginea are o semnificaţie excepţională pentru creştinătate. Sfinţită în anul 1352, ctitorie a lui Basarab I, Biserica Domnească Sfântul Nicolae din Curtea de Argeş este inclusă în Lista Indicativă UNESCO. Pictura Bisericii Domneşti a fost realizată între 1360 şi 1369, având scene cu adevărat deosebite, în frunte cu Fecioara Maria însărcinată. O astfel de pictură mai poate fi văzută doar la Mănăstirea Chora din Istanbul. 

Biserica Domnească din Curtea de Argeş a trecut acum şapte ani din proprietatea Muzeului Municipal în cea a Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului. Nu peste mult timp va fi demarată restaurarea lăcaşului de cult. „Proiectul privind reabilitarea Bisericii Domneşti este aprobat. Aşteptăm începerea finanţării în această primăvară, după care va fi semnat contractul de lucrări. Devizul se va face actualizat tot în această primăvară, estimările fiind în jurul unei valori de cinci milioane de euro pentru toate lucrările de reabilitare”, explică arhimandritul Caliopie Ichim. Lucrările de reabilitare vor începe fie spre finalul acestui an, fie în primăvara lui 2025, în funcţie de viteza cu care se vor derula procedurile.

Pictura cu Maica  Domnului însărcinată. Foto: Ziarul Lumina
Pictura cu Maica Domnului însărcinată. Foto: Ziarul Lumina

Lucrările vor începe la finalul anului

La Biserica Domnească din Curtea de Argeş se vor realiza, printre altele, lucrări pentru injectarea umpluturii din zidăriile istorice cu mortar pe bază de ciment roman sau lapte de ciment roman (fără săruri solubile). Aceste lucrări vor fi supervizate de către un pictor restaurator. Legat de picturile murale foarte valoroase, vor fi realizate curăţări chimice şi mecanice cu proceduri speciale, care vor fi utilizate inclusiv în cazul picturii murale cu Fecioara Maria gravidă. Se vor realiza, de asemenea, lucrări pentru îndepărtarea umidităţii ce afectează de câteva decenii pictura de o valoare excepţională. Turnul de poartă al incintei va fi consolidat prin realizarea unui sistem de bare înglobate în galerii forate vertical.

Misterul Mormântului 10 n-a fost dezlegat

Biserica Domnească de la Curtea de Argeş adăposteşte şi 13 morminte ale domnitorilor munteni. Tot aici se află şi misteriosul Mormânt 10, despre s-au scris sute de studii ştiinţifice. Mormântul princiar a fost descoperit acum 104 ani, în naosul bisericii, de istoricul Virgil Drăghiceanu, sub supravegherea căruia s-au efectuat săpăturile. După multe cercetări s-a presupus că în mormânt s-ar afla unul dintre fiii lui Basarab I, ipoteză nedovedită până acum. Cercetările asupra Mormântului 10 au fost oprite de mai mulţi ani, fiindcă a lipsit finanţarea.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
ambulanta jpg
loc de munca, 700 de lei pe zi, freepik jpg
miel pixabay jpg
man at supermarket jpg
Kate Middleton si Printesa Charlotte jpg
primarul orasului vascau din bihor florin porge nu va mai putea candida pentru un nou mandat jpeg
urs freepik jpg
Locul din orașul Slănic, Prahova, unde s-a stabilit un perimetru de siguranță în urma surpării unei străzi. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
image
actualitate.net
image
actualitate.net