Cetatea plină de mistere din România. Aici s-ar afla mormântul regelui Decebal
De-a lungul anilor au existat nenumărate discuții și controverse pe seama originii numelui orașului Deva. Unii istorici încearcă să demonstreze o legătură directă între acest nume și regele Decebal, în timp ce alți autori consideră că totul s-ar datora unor legende.
Acest oraș atât de misterios are în spate o istorie veche de secole, iar potrivit informațiilor oferite de către cei de la adevarul.ro, se pare că Deva a fost consemnată pentru prima oară în documente în anul 1269. La acea vreme, orașul era consemnat sub numele de castrum Dewa.
Există istorici care consideră că toponimul Deva ar avea o origine mult mai veche decât am bănui. Mai precis, se pare că acest nume are fi, de fapt, o variantă a cuvântului dacic „dava”, care însemna cetate. Pe hărțile care au supraviețuit din Antichitate, dacă ne uităm de-a lungul teritoriului Daciei, existau nenumărate așezări care conțineau în nume particula „dava”.
În plus, o hartă antică romană arată că în zona Devei moderne mai existau, în acele vremuri, alte așezări cu un nume asemănător, cum ar fi „Singidava” și „Decidava”.
Cetatea unde ar fi înmormântat Decebal
Unii autori au speculat că undeva în această zonă a fost înmormântat regele dac Decebal.
„Am regăsit câteva vestigii romane în vecinătatea orașului Deva. Se vede și un drum roman care duce de aici la cetatea Arany (n.r. așezarea de la Măgura Uroiului, din Hunedoara). Un castel se ridică pe un vârf de munte înalt. Acest castel a fost construit de zâne populare, iar tradiția spune că a fost ridicat chiar de regele dac Decebal.
Alții îl consideră un castel roman, deoarece cărămizile romane sunt cuprinse în zidurile vechi. În privința lui Decebal, tradiția populară merge atât de departe, încât se spune că după ce a fost învins, el s-ar fi sinucis aici. Unii îi derivă numele de la Decebal. Potrivit acestora, după ce capul lui Decebal a fost dus la Roma, trupul său a fost îngropat aici, de unde și numele Decidava, dealul lui Decebal”, scria în 1852 omul de știință Kovary Laszlo.
Cetatea ridicată de zâne
O legendă fascinantă legată de întemeierea Devei, cât și a cetăților Uroi și Colț, ne spune că aceste locuri au fost ridicate de către zâne, fete de uriaș, ce aveau părul de aur.
„Potrivit legendei, cetăţile erau legate între ele printr-un pod şi surorile zâne trăiau în cea mai bună armonie una cu alta. Dar zâna de la poalele muntelui Retezat, care îşi avea reşedinţa la cetatea Colţ, intră în duşmănie cu celelalte surori. Zâna Uroiului, mai invidioasă, dorind să distrugă cetatea Colţ, a aruncat mistria uriaşă cu care îşi clădise cetatea spre cetatea rivalei sale.
Ura înverşunată a făcut-o să arunce mistria cu o putere mai mare decât era nevoie, astfel a retezat muntele din partea opusă a cetăţii. De aici ar proveni, potrivit legendei, numele muntelui Retezat”, menționa, conform sursei citate, istoricul Octavian Floca.