Cuvântul care încurcă milioane de români! Care este forma corectă la plural: căpșune sau căpșuni?

O capcană în care pot cădea vorbitorii nativi ai oricărei limbi este să aibă impresia că aceasta nu mai ascunde niciun secret pentru ei. În realitate, indiferent de cât de bine stăpânim o limbă, mereu vor fi lucruri noi pe care le putem învăța! Iar când vine vorba despre limba română, pluralul unui cuvânt extrem de banal dă bătăi de cap multor români: căpșună.

Pluralul acestui cuvânt încurcă mulți români / foto: Freepik
Pluralul acestui cuvânt încurcă mulți români / foto: Freepik

Atunci când vine vorba despre dificultăți pe care le avem cu propria noastră limbă, nu doar reguli gramaticale complicate ne mai dau bătăi de cap, ori arhaismele obscure, practic dispărute din limbajul modern. Câteodată, chiar și unele cuvinte extrem de banale reușesc să ne pună în dificultate, iar dacă nu verificăm dicționarul, ne vom exprima greșit.

Ei bine, potrivit informațiilor oferite de către cei de la shtiu.ro, un astfel de cuvânt mult mai dificil decât am bănui este căpșună! Acest fruct delicios este extrem de popular în țara noastră, iar mulți români pot avea impresia că nu există nimic dificil în pluralul acestui substantiv banal. Însă, dacă stăm mai bine să ne gândim, cum este corect: căpșune, căpșuni, ori, poate chiar cu totul alt cuvânt?

Care este pluralul corect

Probabil că mulți dintre noi am crescut auzind folosindu-se o anumită formă a acestui plural, iar atunci când oamenii o utilizează pe cealaltă, ni se pare ceva bizar. Cu toate acestea, gramatica limbii românii ne oferă o explicație concretă, care ne rezolvă această problemă!

Mai precis, se pare că ambele forme de plural sunt corecte! Putem folosi atât „căpșune” cât și „căpșuni”, însă există câteva lucruri la care trebuie să fim atenți! Mai precis, dacă ne referim la fructul în sine, atunci da, ambele forme pot fi utilizate. Însă, dacă vorbim despre planta de căpșună, atunci singura formă de plural acceptată de către gramatica limbii noastre devine „căpșuni”.

Astfel, putem vedea că acest substantiv aparent banal se numără printre cuvintele din limba română care au forme de plural multiple.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Nicolae Ceaușescu (©„Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 184/1977)
image
image
image
image
image
image
FotoJet (14) jpg
euro valuta bani pixabay jpg
tanara din Cuba mutata in Romania jpg
test de inteligenta jpg
tir-shutterstock_1610700505
femeie curatenie rufe de calcat fier 7 12 2009 4 07 57 pm jpeg
FotoJet (8) jpg
Plaja Samskara jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net