Majorări salariale în sănătate şi învăţământ, decise de deputați
Pe ultima sută de metri, înainte de a li se încheia mandatele, parlamentarii au aprobat mai multe majorări salariale pentru angajaţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, personalul din învăţământ, precum şi sporuri pentru medici. Ministerul Muncii spune că nu sunt bani pentru aceste ”pomeni electorale”.
Deputaţii din Comisiile de muncă şi buget au adoptat, la capătul a cinci ore de dezbateri, mai multe majorări salariale pentru angajaţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, personalul din învăţământ, precum şi sporuri pentru medici, scrie news.ro.
Ministrul muncii, Dragoş Pîslaru, s-a împotrivit şi i-a avertizat că acest lucru înseamnă un efort de 4 miliarde de lei anual de la bugetul de stat.
Creşteri salariale pentru angajaţii CNAS
Potrivit amendamentelor adoptate de cele două comisii, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de de bază/salariilor funcţiei de bază/îndemnizaţiilor de încadrare de care beneficiază personalul din aparatul propriu al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate se majorează cu 25 % faţă de nivelul acordat pentru luna august 2016. Salariile se vor majora efectiv începând cu 1 decembrie 2016.
Sporuri pentru cadrele medicale
Deputaţii au stabilit ca sporurile pentru cadrele medicale să fie calculate la baza salarială din anul 2016, nu la nivelul din 2009. Acest amendament, propus de Federația Sanitas, reprezintă practic motivul pentru care cadrele medicale se află în grevă. PNL a părăsit sala, dar majoritatea PSD-ALDE-UDMR a adoptat şi acest amendament.
Majorări pentru angajaţii din învăţământ
Un alt amendament adoptat de cele două comisii se referă la un spor de 10-25% din salariul de bază proporţional cu timpul efectiv lucrat şi calculat în funcţie de numărul elevilor sau al studenţilor practicanţi pentru personalul didactic desemnat să conducă şi să realizeze practică pedagogică.
De asemenea, se va acorda un spor de 7%, 10% şi 15% din salariul de bază pentru personalul didactic care asigură predarea simultană la două, trei sau patru clase de elevi.
A fost aprobată o indemnizaţie de până la 20% din salariul de bază pentru personalul didactic calificat şi personalul didactic de conducere care îşi desfăşoară activitatea în localităţi izolate.
”Spor de 15% din salariul de bază pentru personalul didactic care desfăşoară activitate de predare-învăţare-evaluare în sistemul penitenciar. Spor de până la 15% din salariul de bază, în raport cu condiţiile în care se desfăşoară activitatea - condiţii periculoase sau vătămătoare, corespunzător timpului lucrat la locul de muncă la locul respectiv”, mai prevede amendamentul.
Totodată, un alt amendament adoptat prevede ca începând de la 1 ianuarie salariile de bază ale personalului din învăţământ, existente în plată la 20 decembrie 2016, se majorează în medie cu 15%.
Totodată, angajaţilor din sistemul de asistenţă socială li se vor mări salariile în medie cu 15%, potrivit unui alt amendament adoptat.
Proiectul urmează să ajungă apoi în plenul Camerei Deputaţilor care e for decizional în acest caz.