Mare atenție! Cum te protejezi de COVID în perioada sărbătorilor
Anul trecut, petreceam sărbătorile de iarnă nevaccinați și izolați în case de teama coronavirusului, sperând ca în 2021 să fie mai bine. Din păcate, nu prea e. Chiar dacă mulți ne-am vaccinat sau am trecut prin boală, virusul a evoluat și el. A apărut Omicron, o variantă de COVID extrem de contagioasă, care nu prea ține cont de vaccin sau de anticorpi. Autoritățile recomandă prudență maximă în perioada următoare!
OMS: „Mai bine un eveniment anulat decât o viață anulată”
Organizația Mondială a Sănătății a îndemnat oamenii să-și anuleze planurile de vacanță ce implică vizite, aglomerație, călătorii. Asta în contextul în care Omicron deja e reprezintă 73% din totalul noilor cazuri de COVID din SUA, depășind Delta. Și în țara noastră sunt 16 cazuri (identificate oficial). „Mai bine un eveniment anulat decât o viață anulată”, a spus șeful OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a adăugat că trebuie luate „decizii dificile”. „Ne-am săturat de această pandemie. Vrem să petrecem mai mult timp alături de familie, însă pentru a-i proteja pe ei, trebuie să ne protejăm pe noi. Acest lucru înseamnă, în unele cazuri, anularea sau amânarea evenimentelor. E mai bine să anulezi acum și să sărbătorești mai târziu decât să sărbătorești acum și să te întristezi mai târziu”, a spus el conform Digi24, care citează BBC.
Ce măsuri de protecție poți lua
· În primul rând, renunță la orice călătorie și vizită care nu e absolut necesară. Nu merge acasă la părinți și bunici dacă nu sunteți cu toții vaccinați. Gândește-te dacă merită riscul să le pui viața în pericol!
· Dacă sunteți vaccinați, incusiv cu doza booster, vă puteți vedea. Nu strică să vă faceți, înainte, un test rapid, în special dacă vă simțiți cumva ciudați, aveți simptome care seamănă cu cele de răceală și gripă. În acest context pandemic, orice durere în gât și febră poate însemna infectare cu SARS-CoV-2.
· Testul COVID trebuie făcut de către familiile care au copii mici, ce nu pot fi vaccinați, înainte de a merge în vizită la bunici. Bătrânii și persoanele cu boli cronice fac parte din categoria de risc.
· Respectă cu strictețe măsurile de protecție: poartă mască, atenție mare la regulile de igienă, dezinfectează-ți inclusiv telefonul dacă îl manevrezi pe stradă, cu mâinile murdare.
· Evită aglomerația. Da, urmează o perioadă agitată, trebuie să cumpărăm cadouri și alimente pentru masa de Crăciun. Dar nu uita că totul poate fi comandat online. Dacă nu ai această opțiune, măcar evită orele de vârf și weekendurile.
· Fă-ți cât mai repede doza booster. Ai șansa să fii mai protejat de Revelion, dacă intenționezi să-l petreci la vreo pensiune. În caz contrar, e bine să reconsideri călătoria.
· Fii pregătit, în cazul în care te vei infecta. Trebuie să știi ce pași să urmezi, pe cine să suni, cu ce să te aprovizionezi. Iahn Gonsenhauser, ofițer al siguranței pacienților din cadrul Universității Ohio State, susține că „oricine ar trebui să se pregătească de o eventuală infectare, chiar dacă are vaccinul făcut”.
Dr. Adrian Marinescu: Crăciunul viitor poate revenim la normal
Mai aveți răbdare și anul acesta, căci „poate anul viitor vom reuși să avem sărbători așa cum eram obișnuiți”, a declarat dr. Adrian Marinescu la Antena 3. Este conștient că numărul cazurilor de COVID va crește din ianuarie, însă estimează că valul 5 va fi mai echilibrat, cu mai puține forme severe. Iar pentru 2022 are predicții optimiste: „Eu cred că anul 2022 va fi anul echilibrului, adică vom mai avea infecţii, vor mai fi probleme, dar lucrurile se vor aşeza la trecerea de la câmpul de luptă la convieţuire. Vor fi mai puţine cazuri severe, dar cu condiţia ca oamenii să se ducă la spital, sistemul de Ambulanţă să funcţioneze, pentru că altfel nu rezistăm. De asemenea, anul viitor vom avea mai puține restricții, vom face trecerea spre conviețuire”, mai spune dr. Marinescu.