Marian Godină: „Poliţistul este ca un actor într-un film de acţiune”
Poliţistul este un pic profesor, un pic consilier, dar mai îniante de toate, trebuie să fie un foarte bun psiholog. Asta spune Marian Godină, poliţistul care a devenit celebru după ce a decis să-şi publice memoriile în cartea „Flash-uri din sens opus”.
Într-un interviu acordat ziarului Adevărul, poliţistul-scriitor vorbeşte despre viaţa de agent la Rutieră, dar şi despre valul de reacţii primite după publicarea volumului „Flash-uri din sens opus”.
După ce şi-a deranjat şefii cu dezvăluirile despre practicile necurate din Poliţia Română, Godină este încrezător că sistemul, oricât de putred şi de puternic este, poate fi schimbat. Iar asta cu atât mai mult cu cât a simţit pe propria piele cum poliţiştii curaţi au parte de sprijinul românilor de rând.
„După pulicarea cărţii, se simte o schimbare. Şoferii mă recunosc şi mă salură. Reacţionează foarte bine, nu mi s-a mai întâmplat să port discuţii în contradictoriu şi simt că mă privesc cu mult mai mult respect”, spune Marian Godină.
„Am considerat mereu că poziţia poliţistului din stradă este perfectă pentru a observa societatea românească exact aşa cum este ea, cu bune şi cu rele. România reală este exact aşa cum arată în cartea Flash-uri din sens opus, poate ceva mai dură, ţinând cont că în carte am dorit să păstrez un registru amuzant şi să nu scriu prea mult despre tragediile pe care le vede aproape zilnic un poliţist rutier. Dincolo de zâmbetele stârnite de unele întâmplări prezentate, cartea e şi o culegere de tipologii din România reală de care ne izbim toţi, de la tânărul plecat în străinătate şi întors în ţară cu pretenţii de persoană foarte importantă la cei care au impresia că dau un telefon şi rezolvă tot, la băiatul de bani gata ”accesorizat” corespunzător pe scaunul din dreapta sau la fata care are impresia că i se cuvine tot pentru că zâmbeşte frumos”, a explicat poliţistul.
Întrebat dacă ar recomanda cuiva meseia de om al legii, Godină spune că decizia ar trebui să aparţină fiecărui tânăr în parte. „Unui licean îi pot spune că profesia de poliţist e o meserie foarte frumoasă, în care monotonia şi rutina nu se instalează nici după ani buni de muncă. Eşti ca un actor într-un film de acţiune la care nu ai timp să te plictiseşti”.