Marile biblioteci din Bucureşti, închise în perioada verii. Uite ce alternative aveţi
Nu toată lumea merge la mare, la terase sau în concedii pe perioada verii. Unii mai și învață pentru examene. Pentru ei, bibliotecile țin loc de casă și masă, de dimineața până seara. Problema este că unele instituţii de cultură se închid în iulie şi august. Totuşi, există soluţii
Alexandru Anghel mai are doar câteva săptămâni până la examenul de admitere la Barou. Învață pe rupte, fără pauză, de dimineața până seara. Preferă să meargă la Biblioteca Națională, unde are liniște și condiții necesare. Ca el sunt sute de persoane. „La ora 9 dimineața abia mai găsești masă liberă în bibliotecă, iar parcarea e plină. La sfârșitul lunii august se dau examenele la Barou și la Magistratură. În septembrie se dă licența la Medicină. Nu mai spun de studenţii care învaţă pentru restanţe. Peste 200 de persoane vin aici zilnic să învețe. Numai că tocmai acum ei vor închide Biblioteca. Circa 100 de persoane am făcut cereri să nu se închidă, dar nu au fost luate în seamă”, se plânge tânărul.
Într-adevăr, potrivit unui anunț publicat pe site-ul Bibliotecii Naționale, instituția va fi închisă publicului între 1 și 19 august. Este perioada concediilor și a curățeniei. Managerul bibliotecii, Maria Răducu, ne explică de ce este necesară închiderea sălilor de lectură: „Biblioteca Națională are 200 de angajați, de la bibliotecari, contabili, administratori, până la magazineri, instalatori, șoferi și femei de serviciu. Suntem foarte puțini în raport cu activitatea colosală și cu spațiul care trebuie acoperit. În aceste 3 săptămâni de «pauză», angajații își vor lua concedii, prin rotație, o parte rămânând la serviciu pentru a se ocupa de curățenie și de alte munci administrative, organizatorice. Sunt activități pe care nu le putem face cu cititorii aici. Spre exemplu, am angajat o firmă care va face igienizarea mobilierului din sălile de lectură. Angajații rămași la serviciu, inclusiv bibliotecarele, fac curățenie pe secțiile de care sunt responsabili. În septembrie începe școala, până la sfârșitul lui iulie au fost tot felul de alte examene, de aceea abia august e o perioadă mai puțin aglomerată”, explică managerul.
La fel au considerat și reprezentanții Bibliotecii Universitare, care și-au închis porțile în perioada 14 iulie – 19 august. Iar Biblioteca Academiei Române funcționează, în perioada de vară (lunile iulie, august, septembrie) într-o singură tură, de la 08.00 la 14.00.
Biblioteca Metropolitană organizează cursuri gratuite pentru copii
Biblioteca Metropolitană, în schimb, este deschisă de dimineaţa până seara şi are numeroase săli de lectură în cele 30 de filiale existente în Capitală. Accesul este gratuit. Mai mult decât atât, Biblioteca organizează în toate filialele programul numit Bibliovacanţa, gândit ca o şcoală de vară gratuită pentru copii.
"Ne-am propus să fim un ajutor la temele de vacanţă, cu profesori voluntari. Facem cursuri de spaniolă, franceză, engleză, matematică, ateliere de creaţie, lecturi sonore, jocuri în aer liber, ieşiri în parc, inclusiv consiliere psihologică, activităţi de informare cu Poliţia Română etc. Ora de lectură este obligatorie zilnic, practic aşa am pornit proiectul, pentru a dezvolta dragostea copiilor pentru lectură. Programul este de la 12 la 17, chiar 18. Grupa este de 25 de copii, cu vârste între 5 şi 13 ani", explică Adriana Pană, bibliotecară la filiala Dimitrie Cantemir.