Marile orașe intră în scenariul roșu. Ce măsuri s-au luat în Capitală
Credeați că pe noi ne va ocoli valul Omicron care „mătură” vestul Europei?! Din păcate, predicțiile epidemiologilor se adeveresc, numărul cazurilor de COVID crește văzând cu ochii în România și tot mai multe județe și orașe intră în scenariul roșu. Bucureștiul a depășit și el incidența de 3 la mie, astfel că azi CMBSU s-a întrunit de urgență și a decis o serie de măsuri.
Am intrat în 2022 cu toată România verde. La 2 ianuarie, toate județele țării aveau incidența sub 2 la mia de locuitori. Doar 10 zile mai târziu, miercuri, 12 ianuarie, harta țării a început să prindă „culoare”. 9 județe sunt în scenariul galben, iar trei județe (Cluj, Suceava, Timiș), împreună cu municipiul București, sunt în scenariul roșu. Punctual, în câteva orașe mari, situația este de-a dreptul îngrijorătoare. Municipiul Rădăuți din Suceava a depășit incidența de 7,5, Predealul a ajuns la 7,09, Cluj-Napoca la 6,47, Otopeniul la 5,13, iar Sinaia la 4,66.
Conform ultimei hotărâri de Guvern, restricțiile se decid punctual și variază de la localitate la localitate, în funcție de rata de incidență. La incidență sub 1 la mie, majoritatea activităților vor fi permise la o capacitate de 50%, pentru persoanele vaccinate, trecute prin boală sau care au un test COVID negativ. La incidență peste 1 la mie, capacitatea va fi de 30%. Este vorba despre săli de sport, piscine interioare, cinematografe, muzee, biblioteci, librării, spectacole, concerte, competiții sportive, cursuri, târguri, bâlciuri.
În cazul restaurantelor, cafenelelor de la interior, teraselor, precum și a celor din hoteluri și pensiuni, activitatea e permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, în intervalul 5.00-22.00, în localitățile cu incidență sub 3/1.000, iar peste această incidență gradul de ocupare scade la 30%. Magazinele pot fi deschise și ele până la ora 22.00, iar masca de protecție e impusă tututor românilor, atât la interior, cât și la exterior.
După ce azi București a ajuns la incidența de 3,32 și a intrat în scenariul roșu, Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență s-a întrunit într-o ședință, pentru a dispune măsurile care se impun chiar din aceeași zi. S-a decis impunerea celor anunțate deja în hotărârea de Guvern și trecerea în online a școlilor unde personalul nu e vaccinat în proporție de 60%. „Nu s-a schimbat nimic în raport cu hotărârea de Guvern. Sunt restricțiile specifice, nimic suplimentar. În zilele următoare vom avea noi întâlniri și vom vedea dacă sunt necesare noi soluții”, a declarat prefectul Alexandra Văcaru.
Peste 50 de școli din București trec de luni în online
Nici n-au revenit bine din vacanță, că sute de copii trebuie din nou să-i ia adio de la colegi, de la bancă. De luni, 54-55 de școli, licee și grădinițe din Capitală, care au rata de vaccinare în rândul personalului sub 60%, trebuie să-și continue activitatea în sistem online. Inspectoratul Școlar București a publicat zilele trecute o listă cu rata de vaccinare din unitățile de învățământ. Cea mai mică este la Școala Gimnazială „Copil Dorit” din sectorul 5, unde doar 19% din personal e vaccinat. Conform legii, rata de infectare se raportează vinerea, iar dacă depășește pragul de 3 la mie, funcționarea școlilor din respectiva localitate depinde exclusiv de rata de vaccinare a personalului. La nivel național, sunt circa 3.000 de unități de învățământ cu rată de vaccinare sub 60%.
Birocrația ne îmbolnăvește copiii
Ordinul comun al miniștrilor Educație și Sănătății prevede „suspendarea cursurilor cu prezență fizică pentru o perioadă de 14 zile, la apariția unui caz confirmat de îmbolnăvire într-o clasă de învățământ primar, gimnazial liceal sau postliceal. Elevii se pot testa în a 8-a zi, de către un cadru medical, iar cine are rezultat negativ revine în bancă. Ce se întâmplă dacă un elev află că e pozitiv după ce își face acasă un test rapid? Ei bine, dacă nu confirmă infectarea printr-un test oficial, colegii lui de clasă își vor continua cursurile în bănci. „Sunt luate în considerare doar testele confirmate prin PCR”, a afirmat ministrul Sorin Cîmpeanu.