Marinarii ucraineni de pe cargoul scufundat în Marea Neagră, aduși în Portul Constanţa. Continuă căutările persoanei dispărute
Marinarii salvați de pe nava care s-a scufundat joi dimineață în largul Mării Negre sunt în stare bună, au fost aduși la țărm și transportați la spital pentru evaluare. În același timp, mai multe nave ale Armatei, Poliției de Frontieră și Agenției de Salvare a Vieților Omenești pe Mare continuă căutarea unui membru al echipajului dat dispărut
Nava avea numele”Volgo Balt 179”, cu pavilion Insulele Comore și un echipaj format din 13 cetățeni din Ucraina și s-a scufundat la aproximativ 77 mile marine nord-est de capul digului de sud al portului Constanța. Vaporul transporta cărbune din orașul rusesc Rostov pe Don și trebuia să descarce la Constața.
Povestea naufragiului și a salvării echipajului ucrainean
O navă sub pavilionul Insulelor Comore cu un echipaj de 13 persoane de naționalitate ucraineană s-a scufundat în Marea Neagră în dimineața zilei de 11 martie. Echipajul navei a transmis un SOS iar o navă a unei firme private, Grup Servicii Petroliere a venit în ajutor. Au fost salvate 10 persoane iar doi membri ai echipajului au murit. Printre persoanele decedate se află și comandantul navei. Dintre supraviețuitori, singura femeie din echipaj, în vârstă de 26 de ani, s-a simțit rău și a fost evacuată ulterior cu un elicopter GSP pănă la Aeroportul Mihail Kogălniceanu de unde a fost preluată de un alt elicopter SMURD. Marinarii salvați au fost transportați vineri dimineața la dana de pasageri din Portul Constanța.
Cum se face căutarea persoanei dispărute
Continuă pe mare căutarea persoanei dispărute. La acțiune participă cele mai bune nave pe care România le poate folosi în acest scop. În urma cererii de ajutor formulată de autoritățile care dirijează operațiunile de salvare, contraamiralul Mihai Panait, șeful Statului Major al Forțelor Navale, a dispus deplasarea fregatei „Regina Maria” la locul scufundării navei „Volgo Balt 179” și participarea la operațiunile de căutare și salvare. Fregata „Regina Maria” are la bord un elicopter Puma Naval, dotat cu echipamente speciale de salvare şi supravieţuire (troliu electric, targă şi coş de salvare, instalaţie de flotabilitate, far de căutare, barcă, veste de salvare cu kit de supravieţuire, baliză de urgenţă), precum și o grupă de scafandri pregătită pentru intervenție. La căutări mai participă cea mai bună ambarcațiune românească specializată în astfel operațiuni, nava „Artemis” a Agenției Române pentru Salvarea Vieților Omenești pe Mare (ARSVOM) și nava Gărzii de Coastă MAI 0201.
Fregata militară”Regina Maria”a găsit plute părăsite în Marea Neagră
Vineri, 12 martie, în jurul orei 09.00, nava militară a descoperit un punct de contact pe suprafața mării, cel mai probabil o plută de salvare în derivă. În conformitate cu planurile de căutare emise de Centrul Maritim de Coordonare (MRCC), cercetarea continuă cu elicopterul Puma Naval 141 de la bordul fregatei, care survolează raionul maritim, Cele trei nave românești și elicopterul Puma Naval acționează în comun, investigând și alte plute de salvare identificate în raion. Spre locul producerii catastrofei, se îndreaptă și două nave de căutare-salvare ucrainene. Elicopterul fregatei este dotat cu echipamente speciale de salvare şi supravieţuire (troliu electric, targă şi coş de salvare, instalaţie de flotabilitate, far de căutare, barcă, veste de salvare cu kit de supravieţuire, baliză de urgenţă), iar la bordul fregatei „Regina Maria” este și o grupă de scafandri pregătită pentru intervenție.
Citiți și
O navă cargo s-a scufundat în Marea Neagră. Cel puțin patru morți