Mărturii care îți dau fiori, din secția de Terapie Intensivă. Ce simt bolnavii care nu pot să respire

Ultima actualizare:

    La Terapie Intensivă se duce o luptă pentru fiecare gură de oxigen
La Terapie Intensivă se duce o luptă pentru fiecare gură de oxigen

Cum e să simți că nu poți să respiri, să ai senzația că cineva te strânge de gât și nu poți să scapi din această strânsoare, să vrei să ceri ajutor, dar fiecare cuvânt e un efort suplimentar care îți taie și mai mult răsuflarea? Prin astfel de momente crunte trec bolnavii de la Terapie Intensivă. Mulți rămân traumatizați, speriați, anxioși.

Imagini cu un puternic impact emoțional au fost surprinse de operatorii Digi24 la secția de Terapie Intensivă a unui spital din Iași. Bipăitul continuu al aparatelor, bolnavi care cu ultimele forțe cer disperați ajutor, medici și asistente care resuscitează zeci de minute câte un pacient, toate acestea îți dau senzația că te afli la hotarul dintre viață și moarte.

Disperarea că nu mai ai aer

„Trage aer adânc, concentrează-te să respiri! Încearcă să te calmezi, să tragi aer ușor, dar să te calmezi. Trage aer, calm, calm...”. Sunt instrucțiunile pe care le primește un tânăr de 30 și un pic de ani de la medicul în combinezon alb, aflat lângă patul lui. Încearcă să-i spună că nu mai poate să respire, dar efortul de a vorbi îi face și mai rău. „Ascultă-mă, când bagă aparatul aer, nu vorbi. Acum nu e important să vorbești, e important să respiri. Liniștește-te un pic”, îl ghidează medicul.

Unii bolnavi intră în stop cardio-respirator. Este momentul în care tot personalul medical se mobilizează rapid pentru a-i salvea viața. Manevrele de resuscitare durează chiar și o oră. În tot acest timp, ceilalți pacienți asistă speriați, simțind cumva că acolo, în acel salon, moartea plutește în aer. „Încercăm, pe cât posibil, să nu facem vizibile astfel de situații, să acționăm în liniște, să punem paravane în jurul pacientului, dar restul aud, văd. Cei mai mulți se sperie numai la ideea că au ajuns la Terapie Intensivă, deja e un moment de panică pentru ei”, a explicat la Digi24 asistenta Viorica Pavel. De obicei, după un astfel de episod, medicii și asistentele merg la ceilalți bolnavi pentru a vedea cum se simt și a-i încuraja.

Medicii văd zilnic astfel de episoare care, pentru noi, par desprinse dintr-un film șocant. Mesajul pe care ni-l transmit, de luni de zile, este acela că „mai bine suportăm o mască pe față decât un tub de oxigen pe gât”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
erotica 4512433 1280 jpg
cat jpg
image png
Arges 1 jpg
image png
tinte ale rusiei jpg
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net