Mărturiile supravieţuitorilor din clubul Colectiv
După tragedia din clubul Colectiv, unii pacienţi au găsit puterea de a vorbi despre momentele îngrozitoare prin care au trecut. Andrei Trifu, Alex Plingu şi Marian Leuştean au discutat joi (12 noiembrie) cu presa, punctând câteva aspect importante.
Andrei Trifu are 44 de ani, locuieşte în Mangalia şi este scafandru de mare adâncime. El a povestit ce s-a întâmplat în noaptea blestemată.
“În momentul în care a izbucnit incendiul a fost o stare de hipnoză generală, lumea a paralizat pentru câteva secunde, nimeni nu se aştepta la acest fenomen. Solistul vocal chiar a cerut un extinctor ca să stingem focul, dar pe moment nimic nu a fost de ajutor. După câteva secunde a început un foc puternic care a trimis lumea către iesire într-o busculadă de care nu aş vrea să aibă parte nimeni de acum încolo", a spus Andrei Trifu, potrivit Ştirilor Pro TV.
"Eram la 4 metri de scenă, în faţa camerelor principale de filmat. Cumva, în momentul acela de hipnoză generală am reuşit să-mi fac loc spre ieşire. Din pregatirea de 25 de ani de armată mi-am dat seama că ceva e în neregulă şi am căutat modul prin care să-mi salvez în primul rând mie viaţa. Înainte am strigat la toată lumea să se lase cât mai jos, am încercat sa le induc oamenilor o umbră de reacţie. Am înţeles că au auzit multi. Spre ieşire s-a creat o busculadă, cei mai nepregătiţi au încercat să tragă de cei din faţă ca să-şi faca loc ei să iasă. Eu, până spre ieşire, am reuşit să-mi menţin respiraţia aproximativ un minut şi jumătate, cu ochii închişi m-am târât pe coate şi genunchi exact cum am învăţat în armată. Asta m-a salvat, mi-a salvat căile respiratorii, nu am nimic”, a relatat Andrei.
“De piciorul meu am mai tras pe cineva. Când am ieşit erau două persoane, nu ştiu cine, au reuşit să ridice persoana de pe piciorul meu şi pe mine şi să ne ducă departe de acel loc", a continuat el.
A cui e vina?
Andrei Trifu crede că vinovaţi pentru situaţia de la clubul Colectiv sunt patronii.
“În primul rând, e vinovată conducerea clubului, trebuiau sa pună un minimum de măsuri de siguranţă. Asemenea măsuri ar trebui să existe peste tot, să existe un stingător, un hidrant, lucruri pe care putem toţi să le manevrăm într-o asemenea situaţie”, a explicat Andrei.
Un alt pacient, Alex Plingu, s-a referit şi el despre tragedie: “Se vorbeşte mult, se vorbeşte prost, aşa suntem noi învăţaţi. Am fost cu o prietenă în club, a scăpat, nu are nimic. Eu am fost foarte norocos că sunt în viaţă. Acum încercam să menţinem starea de bine, să uităm. E nasol, am văzut oameni care au murit sub ochii mei. Cum poate să fie? Crezi că mie mi-e bine dacă ne amintim lucrurile astea? Ne ocupăm de starea de bine, facem karaoke, zâmbim, suntem o familie. Vin oameni pe care nu îi cunosc cu sacoşe, vor sa ne ajute. Asta vreau să ştiţi, că sunt oameni buni în România. Nu ştiam că e un număr atât de mare de oameni buni, de români buni”.
Până joi dupăa-amiază, 54 de oameni au murit în urma incendiului din Colectiv. Alte 66 de persoane se află internate, din care 14 sunt în stare gravă.