Mărturiile unui român aflat în China: «Lumea de aici nu e speriată»

Ultima actualizare:

    Radu Hanu şi soţia au luat în calcul şi varianta de a se întoarce în ţară, dar se bucură că nu au făcut acest pas
Radu Hanu şi soţia au luat în calcul şi varianta de a se întoarce în ţară, dar se bucură că nu au făcut acest pas

Radu Hanu locuieşte în Dongguan, un oraş situat la circa 1.000 de km de Wuhan, epicentrul epidemiei de coronavirus. Românul urmăreşte cu nedumerire felul în care problema coronavirusului este abordată acasă, în România, şi nu înţelege de ce toată această isterie în ţara natală.

”Din afară, lucrurile sunt percepute ciudat, de parcă e sfârşitul lumii. Apar tot felul de ştiri panicarde, lumea îşi imaginează o mare nebunie, că statul comunist împușcă oamenii bolnavi... aiurea. Dar lumea nu este isterizată cum am văzut în media. Nu e nici speriată, pentru că toţi am înţeles riscurile şi urmăm instrucţiunile. Ne ferim şi avem încredere în autorităţi”, povesteşte pentru adevarul.ro Radu Hanu (38 de ani), un zălăuan stabilit în China în urmă cu cinci ani.

Potrivit statisticilor oficiale, în Dongguan au fost confirmate până în prezent 99 de cazuri de coronavirus şi un singur deces. Bărbatul spune că autorităţile au gestionat exemplar situaţia de criză şi au tratat totul cu transparenţă: “Ştim tot. Autorităţile au explicat, în repetate rânduri şi în funcţie de descoperirile făcute, cum se transmite virusul şi cum nu; care măşti sunt bune şi care nu, ce face şi ce nu face masca, au demontat mituri de protecţie, au informat cum să ne păstrăm igiena. Ştim cât supravieţuieşte coronavirusul în afara organismului. Guvernul postează zilnic evoluţia cazurilor, numele celui bolnav, unde a fost depistat, ce zone a frecventat. Nu cred că vreun stat putea să se organizeze mai bine şi mai repede”.

Cu o populaţie de 120 milioane de locuitori, necesarul de măşti pentru provincia Guandgdong, din care face parte şi oraşul Dongguan, este unul imens. În aceste condiţii, Radu Hanu spune că autorităţile au decis să deschidă canale la vamă şi să nu oprească nici un import de materiale de protecţie. În plus, există un serviciu de cumpărături care face livrări pentre cei aflaţi în izolare, iar pacienţii străini care trebuie să stea la hotel sunt scutiţi de plata cazării. În februarie, toate activităţile publice au fost închise, iar oamenii nu au mers la serviciu.

Dar acum restricţiile au început să se ridice, subliniază tânărul, în condiţiile în care numărul cazurilor noi e mic, iar al vindecărilor, în creştere. Punctele de control temperatură au fost eliminate pe autostrăzi, iar Guvernul  a pus autocare gratuite pentru ca migranţii să se întoarcă în oraş. ”Se aude că Wuhan se întoarce la muncă pe 11 martie. Acolo vor avea TVA zero şi impozite zero. De asemenea, contribuţiile sociale sunt reduse cu vreo 80% până prin mai parcă, pe toată China. Am mai supravieţuit încă unui «sfârşit al lumii»”, a conchis Radu Hanu. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
edgardo mortara jpg
WhatsApp Image 2024 11 22 at 18 37 31 jpeg
vlad tepes krmz jpg
Crowne Plaza Drona2 5 jpg
Factura gaz - frig - caldura calorifere FOTO Shutterstock
chocolate saga1 jpeg
gaini jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net